Новини


Бонус для громадян за зекономлені субсидії

12435454765

2016.05.23

Або які зміни вніс уряд у порядок призначення субсидій

Здавалося б, за час, відколи громадяни користуються субсидіями, оплачуючи   житлово-комунальні послуги (більше ніж 8 місяців), вони отримали відповіді на всі запитання, які їх цікавлять. Та ба… Запитань залишається ще дуже багато, тим паче, що уряд постійно вносить зміни у порядок призначення субсидій. І останні зміни було внесено наприкінці квітня 2016 року.

Кого торкнуться ці зміни? Як використовуватимуть зекономлені громадянами субсидії? Який бонус пропонує людям уряд за економне використання газу? Чи треба сплачувати обов’язковий платіж?

Заохочення для заощадливих

Розпочнемо із запитання, яке найчастіше ставлять жителі району: як будуть використовувати в майбутньому зекономлені ними субсидії. Скажімо, сім’я мала субсидію на 700 кубів газу на місяць, а використала 400-450 кубів, бо зима була не надто суворою. За опалювальний період вийшла немала економія. І що буде з тими зекономленими кубами далі: чи можна їх використовувати у літній період? Лунають пропозиції повертати людям частину зекономленої субсидії грошима…

«Уряд ухвалив рішення: невикористані суми субсидії внаслідок економного споживання енергоресурсів повертатимуть у державний бюджет. Але громадяни, які економно використовували природний газ, отримають заохочення – частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу їм буде зараховано як оплату послуг, зокрема й обов’язкової частки платежу. Скажімо, людина зекономила газу на 2,5 тис. грн. З тих грошей 687 грн 90 коп. (вартість 100 кубів газу з 1 травня 2016 року) залишається на рахунку споживача як бонус, подяка за ощадливість, а решту суми повертається до бюджету. Але цей бонус лише для тих, хто використовував газ для опалення. У всіх інших випадках зекономлені субсидії повертають у держбюджет».


Змінами, які вніс Кабмін, також передбачено: якщо людина використовувала для індивідуального опалення електроенергію і також зекономила субсидії, то отримує бонус в еквіваленті 150 кВт/год. Але таких громадян дуже мало. І в цьому випадку має бути акт обстеження, який повинен підтвердити, що споживач справді опалював будинок електроенергією, а не просто увімкнув калорифер.

Обов’язкова частка платежу: платити чи ні?

Призначаючи субсидії для кожного споживача, було визначено й розмір субсидії, і розмір частки обов’язкового платежу. У кожного сума частки обов’язкового платежу різна, бо вона залежить від рівня доходів, кількості членів сім’ї тощо, але її визначено для усіх отримувачів субсидії. І сплачувати її повинні всі без винятку. Але виникла низка нюансів. Скажімо, людина написала заяву на субсидію, яку призначили через два-три місяці. І очікуючи на субсидію, вона повністю оплачувала житлово-комунальні послуги. Виникла переплата. Або споживачеві нарахували субсидії на певну суму, а він використав значно менше, тобто зекономив. Як бути у такому разі? Тривають суперечки. Одні кажуть, що частку обов’язкового платежу неодмінно слід сплатити, інші – що ні. Хто має рацію?

Тому, якщо є переплата, частку обов’язкового платежу не платиться, а надалі потрібно стежити за квитанціями. Якщо в них сказано, що до оплати – нуль, отже, не платіть. Коли переплата закінчиться, у квитанціях буде вказано суму частки обов’язкового платежу.  Але ,безумовно, обов’язкову частку платежу слід платити.

Або субсидія, або пільга

Зміни, які вніс уряд у порядок призначення субсидій, торкнуться пільговиків. Тепер їм доведеться вибирати, що для них вигідніше. У нас є категорії громадян (ветерани війни, учасники бойових дій, інваліди, діти війни, чорнобильці тощо), які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Одні мають 75-100% пільги, інші – 25-50%.

Раніше у громадян, які мають певний вид пільг, виходили ще й субсидії.  З 1 травня 2016 року громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і звертаються по субсидію,  не нараховуватимуть пільги на період отримання субсидії. Але це не призведе до зменшення рівня їхнього соціального захисту, оскільки субсидії розраховують з урахуванням пільг на оплату послуг, а частка обов’язкового платежу залежить лише від доходів сім’ї. І тільки-но припиниться дія субсидії, пільги відразу поновлюються».

Дитячим будинкам сімейного типу – особлива увага

Якщо раніше дитячим будинкам сімейного типу субсидію призначали за рішенням комісії з урахуванням кількості дітей, які фактично проживали в ньому, то зараз її нараховуватимуть і на дітей, які у дитячому будинку проживають, але не є зареєстровані. Є ще один плюс. Раніше субсидію призначали з моменту подання заяви. Скажімо, дитячий будинок сімейного типу був зареєстрований у липні, а по субсидію звернулися у жовтні. Тож субсидію надавали цьому дитячому будинку з жовтня. Тепер же субсидію призначатимуть з липня, з моменту реєстрації дитячого будинку.
Змінами, які вніс уряд наприкінці квітня, передбачено не враховувати до сукупного доходу при призначенні субсидії державну соціальну допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Доходи, які враховують, призначаючи субсидії, змінили

Щодо офіційних доходів (зарплата, пенсія, стипендія тощо), то тут все залишилося без змін. Внесені урядом зміни дещо переробляють порядок врахування доходів для призначення житлової субсидії. Скажімо, якщо раніше людина працездатного віку зверталася по субсидію і при цьому була безробітною, то, визначаючи середньомісячний дохід, їй враховували дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних (з травня він становить 1450 грн). Тепер до умовного доходу таких громадян зараховуватимуть два прожиткові мінімуми, тобто 2900 грн).

Для студентів, які мають батьків, але зареєстровані в житловому приміщенні (будинку) самі й навчаються на стаціонарі у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і не одержують стипендію, а також осіб, які перебувають на обліку в центрах зайнятості як безробітні і не отримують допомогу з безробіття, при визначенні середньомісячного сукупного доходу будуть враховувати дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних, тобто 1450 грн.

Для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування: для платників єдиного податку І групи встановлено мінімальний дохід, що враховується при обчисленні субсидії у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 2900 грн, а для ІІ і ІІІ груп мінімальний дохід встановлено в розмірі, відповідно, 3-х і 4-х прожиткових мінімумів для працездатних громадян.

Відтепер дохід при призначенні субсидії береться за минулий рік для всіх категорій. Можливість подати дохід за три місяця скасовано.

Сім’ям, які вже одержують житлову субсидію, не потрібно повторно звертатись за її продовженням, це зроблять автоматично.
Тим, хто відчуває, що не зможе оплатити  повну вартість житлово-комунальних послуг, радять звертатися за призначенням субсидії вже зараз. Навіть якщо вона не вийде на літній період, то з настанням опалювального періоду її перерахують автоматично.

До теми

З 1 травня 2016 року за один куб газу доведеться платити 6,879 грн. Така ціна на газ буде й улітку, і взимку. Пільгової ціни в опалювальний період, яка становила 3,60 за куб, уже не буде. За прогнозами Міністерства соціальної політики, кількість сімей, що потребують отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, зросте з 5,5 мільйона до 8-9 мільйонів після встановлення з 1 травня єдиної ціни на газ для всіх категорій споживачів.
 

Людмила Перетятко, начальник управління соціального захисту населення РДА




<<< Повернутись в розділ
Календар
Травень 2016
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4