Новини


Нові правила розрахунку субсидій

6779

2016.09.29

 
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2016 № 635 внесено зміни до порядку розрахунку житлової субсидії, а також додана умова припинення виплат.

Змінено порядок розрахунку доходів для врахування при призначенні субсидії для тих, хто перебував на строковій військовій службі. Якщо громадянин проходив строкову службу в рік, за який враховуються доходи при призначенні субсидії, то середньомісячний сукупний дохід незалежно від отриманих такою особою доходів визначається на рівні половини розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня.

Крім цього, в разі, якщо на момент звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який не має інших доходів, крім пенсії, в її середньомісячному сукупному доході враховується розмір пенсії за попередній місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Також, введено правило, що стосується тих, хто досяг 18 – річного віку станом на 1 січня року, за який враховуються доходи для призначення субсидії. Якщо середньомісячний сукупний дохід особи менший прожиткового мінімуму, або в якої відсутні доходи, але вона навчалася на денній формі навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах, то для розрахунку субсидії середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні одного прожиткового мінімуму.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України, нові правила торкнуться також громадян, середньомісячний сукупний дохід яких менше прожиткового мінімуму, але які протягом зазначеного періоду отримували хоча б один із наступних видів доходу: пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомогу по догляду за інвалідом I та II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам, допомогу по безробіттю або будь-які доходи, отримані особою, яка не досягла 18-річного віку станом на 31 грудня року, за який враховуються такі доходи, то у розрахунок субсидії включаються фактичні розміри отриманих такими особами доходів.

Кабмін також постановив, що якщо у громадянина відсутні доходи, для розрахунку субсидії середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму.

У той же час, в окремих випадках за рішенням районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад або комісій, які ними утворюються, для осіб, які проживають в сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах, в розрахунок субсидії може включатися середньомісячний сукупний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму.

Врегульовано також питання можливості подання заяви і декларації для призначення субсидій в електронному вигляді.

Зазначені заява та декларація можуть бути надіслані структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника (орендарі - за місцем проживання) поштою або в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з накладенням електронного цифрового або електронного підпису, створеного шляхом додавання до заяви в електронній формі ідентифікаційних даних декларанта, підтверджених у процесі автентифікації з використанням електронної системи ідентифікації, що використовує базу клієнтських даних банків.

У разі отримання надісланих з використанням засобів телекомунікаційних систем заяви та декларації, в яких відсутній електронний цифровий або електронний підпис із застосуванням електронної системи ідентифікації, що використовує базу клієнтських даних банків, субсидія призначається лише після підпису зазначених документів у місячний строк, зокрема під час складання акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. У разі непідписання в зазначений строк заяви і декларації подаються нові заява і декларація. 

Також постановою додано умову припинення виплат, а саме у разі отримання структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за запитом інформації про збільшення чисельності зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, субсидія припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Вересень 2016
В П В С Ч П С
28 29 30 311 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1