Новини


Калуський район – другий в агросекторі на Прикарпатті

222

2017.03.23

Про це йшлося на засіданні колегії РДА. Голова райдержадміністрації Наталія Бабій підкреслила, що таку високу сходинку вдалося досягти завдяки потужній сільськогосподарській компанії  ТОВ "Даноша".

Ця компанія з іноземними інвестиціями – лідер із виробництва свинини на Прикарпатті – є основним бюджетоутворюючим підприємством на Калущині. "Даноша" постійно бере активну участь у розвитку сіл та допомагає покращити якість життя громадян. За словами начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Галини Матківської, у минулому році "Даноша" за користування паями мешканцям району виплатила 6,8 млн грн, з них 3,8 млн – грішми, решта – зерном. Вагоме значення мають й інші виробники – усі аграрії, які працюють на полі, адже їх робота нелегка та потребує підтримки.

На засіданні колегії райдержадміністрації Галина Матківська розповіла про хід підготовки і проведення комплексу весняно-польових робіт в  господарствах всіх форм власності. Посівна площа сільгоспкультур становить 24,1 тис. га, з яких 14,8 тис. га засіюють особисті селянські господарства, решта – аграрні підприємства. Посів ярих сільськогосподарських культур прогнозується  провести на площі 9323 га. Сільськогосподарські підприємства району забезпечені насінням ярих культур повністю до потреби.

Галина Матківська наголошує: "Серед складових, що визначають урожай,  дуже важливо провести посів  сортовим і високорепродуційним насінням. Протягом тривалого  виробничого використання  сорту  погіршуються  господарсько-біологічні властивості, що зумовлюється  механічним і біологічним засміченням, розчепленням, збільшенням  ураження рослин хворобами, тому виникає необхідність періодично  змінювати таке насіння, тобто провести  сортооновлення та сортозаміну. Тож сортооновлення рекомендовано сільськогосподарським виробникам проводити  раз у два  роки  насіння  зернових культур, а  картоплі  раз у п’ять років згідно зі стандартом".

Фермерськими господарствами "І.В.Мельника", "Володимир" у достатній кількості заготовлено насіння ярих культур для реалізації населенню, а у ФГ "Калина", "Факро", "Фортуна" - насіння картоплі.  

Незважаючи на складні  погодні умови сільськогосподарськими,  товаровиробниками  району озимі зернові культури під урожай 2017 року посіяно на площі  4803  га. У їх структурі переважає пшениця – 66,3 %, на ячмінь припадає 16,2 %, жита -17,5 %. Посівами озимого ріпаку на зерно зайнято 1541 га.

Розпочато комплекс весняно-польових робіт з підживлення озимих культур. Достатня кількість мінеральних добрив закуплена ТОВ "Даноша", фермерськими господарствами "І.В.Мельника", "Фортуна",  "Володимир", "Факро". Наразі проведено підживлення озимих зернових культур в сільськогосподарських підприємствах на площі 1440 га, що становить 30 % до посіву. Озимий ріпак підживлено на площі 919 га (59,6 % до посіву).

Розпочато посів ранніх ярих зернових культур. Засіяно 190 га зернових культур, що становить 10,8 % до посівної площі. Основна проблема – у несприятливих погодних умовах.

Згідно з рішенням колегії РДА, сільськогосподарським товаровиробникам  доручено вжити організаційних заходів для проведення посіву ярих культур в повному обсязі та в оптимальні терміни, створення належних, безпечних умов праці під час проведення весняно-польових робіт, дотримання правил поводження з отрутохімікатами.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Березень 2017
В П В С Ч П С
26 27 281 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1