Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Про перевірку фактів подання декларацій

0989

2017.05.05

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014р. № 1700-VII (далі – Закон) органи місцевого самоврядування, а також юридичні особи публічного права зобов'язані перевіряти факт подання суб'єктами декларування, які в них працюють працювали або входять чи входили до складу утвореної в органі конкурсної комісії, відповідно до цього Закону декларацій та повідомляти Національне агентство з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному ним порядку.

Порядок перевірки факту подання суб'єктами декларування декларацій відповідно до Закону та повідомлення НАЗК про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій, затверджений рішенням НАЗК від 06.09.2016 р. № 19 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.11.2016 р. за № 1479/29609 (далі – Порядок № 19).

Згідно з п. 3 Порядку № 19 перевірка факту подання декларацій та повідомлення НАЗК про випадки неподання чи несвоєчасного подання декларацій покладаються на уповноважений підрозділ (особу) з питань запобігання та виявлення корупції органу, в якому працює (працював) суб'єкт декларування, або інший структурний підрозділ такого органу (далі - відповідальний підрозділ (особа)), визначений керівником органу.

Тобто, керівники ОМС, створених як юридичні особи, а також керівники комунальних підприємств, установ та організацій, які підпадають під дію фінансового контролю у розумінні антикорупційного законодавства, мають призначити у себе відповідальних за перевірку фактів своєчасності подання декларацій, та визначити порядок взаємодії відповідального підрозділу (особи) з іншими підрозділами з метою обліку суб'єктів декларування.

Відповідальний підрозділ (особа) органу, в якому працюють (працювали) суб'єкти декларування, перевіряє факт подання декларацій у такі строки:

 

щорічні декларації

протягом 10 робочих днів з граничної дати подання таких декларацій

декларації суб'єктів, які припиняють діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування

1)                 упродовж 5 робочих днів з дня такого припинення;

2)                 якщо припинення зазначеної діяльності відбулося з ініціативи керівника органу, в якому працював суб'єкт декларування, - упродовж 5 робочих днів після спливання строку у 20 робочих днів з дня, коли суб'єкт декларування дізнався чи повинен був дізнатися про таке припинення

декларації суб'єктів, які припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування

протягом 10 робочих днів з граничної дати подання таких декларацій наступного за звітним року, у якому було припинено таку діяльність

декларації суб'єктів, які є особами, що претендують на зайняття посад, зазначених у п. 1, пп. "а" п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону

до призначення або обрання особи на посаду

У випадку встановлення факту неподання чи несвоєчасного подання декларацій суб'єктами декларування відповідальний підрозділ (особа) органу, в якому працюють (працювали) суб’єкти декларуваннязобов’язані повідомити НАЗК упродовж 3-х робочих днів з дня виявлення такого факту. Повідомлення НАЗК про факт неподання чи несвоєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування здійснюється за формою, встановленою у додатку 1 до Порядку № 19, надсилається на адресу електронної пошти, зазначену на офіційному веб-сайті НАЗК, тазасобами поштового зв'язку (рекомендованим листом з повідомленням про вручення).

Зазначене повідомлення надсилається органом, в якому працюють (працювали) суб'єкти декларування, окремо за кожним фактом такого неподання чи несвоєчасного подання.

Перевірку щодо своєчасного розміщення електронних декларацій  можна здійснити шляхом перегляду Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування на офіційному веб-сайті НАЗК :  .

 

Щодо спеціальної перевірки

Статтею 56 Закону передбачено, що стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком,  якихзатверджується Національним агентством, проводиться спеціальна перевірка, у тому числі щодо відомостей, поданих особисто.

Рішенням НАЗК від 17.06.2016р.  № 2 затверджено «Перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків» (далі – Перелік).

Відповідно до пункту 6 Переліку, до таких посад в органах місцевого самоврядування відносяться, зокрема (наведено не усі посади з переліку): заступники сільських, селищних, міських голів; секретарі сільських, селищних, міських рад.

Умови та процедура проведення спеціальної перевірки визначено ст. 57 Закону та «Порядком проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком", що затверджений постановою КМУ від 25.03.2015р. №171 (далі – Порядок 171).

За загальним правилом, спецперевірка проводиться до прийняття особи на посаду за її письмовою згодою.У разі ненадання особою такої згоди питання щодо призначення її на посаду не розглядається.

Водночас, з цього правила є виключення. Зокрема, п. 21 Порядку 171 передбачено, що спецперевірка стосовно претендентів на посади в органах місцевого самоврядування, призначення (обрання) чи затвердження на які здійснюється місцевою радою, проводиться відповідно до цього Порядку після їх призначення (обрання) чи затвердження на відповідні посади.

Для проведення спецперевірки такі особи протягом 3-х робочих днів з дня призначення (обрання) чи затвердження подають до органу місцевого самоврядування документи, необхідні для спецперевірки та згоду на перевірку.

У разі ненадання такою особою у встановлений строк згоди на проведення спеціальної перевірки або встановлення за результатами її проведення обставин, які є підставою для відмови у призначенні (обранні) чи затвердженні на посаду, її повноваження за відповідною посадою достроково припиняються без припинення повноважень депутата ради. Така особа звільняється з посади без прийняття рішення відповідною радою.

Перелік документів, які подаються для початку перевірки, визначений ч. 2 ст.57 Закону  та п. 8 Порядку 171. 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Травень 2017
В П В С Ч П С
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3