Калуська районна
державна адміністрація

Новини


На засіданні регіональної комісії ТЕБ і НС говорили про актуальні питання забезпечення життя області

img_0292_(1)_(1)_(1)

2017.05.11

Сьогодні в управлінні з питань цивільного захисту Івано-Франківської облдержадміністрації під головуванням першого заступника голови ОДА Марії Савки відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Розглядалися питання забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення області у 2017 році, стану готовності органів виконавчої влади до дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах інфраструктури, щодо яких існує загроза вчинення терористичних актів, екологічної ситуації на території Калуського гірничопромислового району, стану полігонів твердих побутових відходів на території області та підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах області для приймання відпочиваючих, забезпечення населення міста Косова якісною та безпечною для здоров’я питною водою та інших.

Члени комісії ТЕБ і НС, запрошені експерти, представники райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування з-поміж інших найбільше обговорювали проблеми вивозу побутових відходів та облаштування сміттєзвалищ в області, а також можливого виникнення техногенно-екологічної катастрофи на Калущині.

Повідомлялося, що нині в області налічується 21 полігон ТВП, і тільки чотири мають відповідну технічну документацію. Кількість складованих на них  побутових відходів з року в рік зростає. Так, у 2016 році обсяг відходів склав 893 тис. м3, що на 11 відсотків більше за попередній рік. Також в 2016 році з обласного фонду охорони навколишнього середовища було виділено 16 млн. грн. на вирішення питань поводження з ТПВ, придбано 10 одиниць спецтехніки. Та кошти з обласного фонду охорони навколишнього середовища, місцевих бюджетів не вирішують проблем несанкціонованих звалищ навколо населених пунктів, на берегах річок, вздовж доріг та лісосмуг, виділення земельних ділянок під полігони ТВП, сортування відходів, повного санітарного очищення комунальними службами населених пунктів та проведення акцій з благоустрою до свят.

Марія Савка наголосила, що питання роботи полігонів ТВП та  запобігання утворенню несанкціонованих сміттєзвалищ повинно контролюватися органами влади, а вирішення проблеми можливе за умови комплексного підходу. В області планують розробку стратегії поводження з побутовими відходами, що передбачатиме логістику переробки твердих побутових відходів, визначить місця для будівництва сміттєпереробних комплексів, умови транспортування відходів тощо.  Сприятиме вирішенню проблеми зайвого сміття і будівництво на Прикарпатті сучасного сміттєпереробного комплексу. За словами Марії Савки, наразі вирішується питання відводу земель під майбутній завод. «Відрадно, що у цьому питанні на Івано-Франківшині є порозуміння усіх гілок влади. Якщо проект буде успішно реалізований, він стане першим в Україні», - повідомила перший заступник голови ОДА.

Також на засіданні обговорювалася можливість напрацювання механізмів, які б дозволили контролювати та унеможливити поширення загрозливих екологічних процесів на території Калуського гірничопромислового району.  Зазначалося, що техногенно-екологічний стан в межах цієї зони є критичним, затоплення Домбровського кар’єру може призвести до надходження солоних вод у водоносний горизонт, який є єдиним джерелом питно-господарського водопостачання міста Калуша і прилеглих сіл, до забруднення стоку річок Лімниця та  Млинівка, а відтак – ріки Дністер, активізації зсувно-обвальних процесів. Було запропоновано створення постійно діючої системи моніторингу на всіх екологонебезпечних об’єктах Калуського району, регулювання русла річки Лімниця і будівництво водозахисних дамб, проведення реабілітаційних робіт на полігонах токсичних відходів та інші. Серед пропозицій, що поступили для недопущення техногенної катастрофи, члени комісії підтримали рішення про розробку «Комплексного проекту екологічної реабілітації промислової зони Калуського калійного комбінату». 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Травень 2017
В П В С Ч П С
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3