Новини


Міськрайонне управління юстиції інформує

2012.02.09

 

      Муніципально-правова відповідальність настає у разі вчинення конституційного делікту у сфері місцевого самоврядування, тобто суспільно-небезпечного, винного, протиправного діяння (дії або бездіяльності), яке посягає на порядок організації і функціонування муніципальної влади та муніципальні права особистості.

         До основних конституційно-правових санкцій у сфері місцевого самоврядування належать:

  1. Дострокове позбавлення (зміна) конституційного статусу органу

 місцевого самоврядування, його посадових осіб, громадського об’єднання. Прикладом є дострокове припинення повноважень органів місцевого самоврядування або сільського, селищного, міського голови. Так, відповідно до ст.75 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  територіальна громада у будь-який час може достроково припинити повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування ,якщо вони порушують Конституцію або закони України, обмежують права і свободи громадян, не забезпечують здійснення наданих їм законом повноважень. Статтею 80 цього Закону встановлюється, що повноваження органу самоорганізації населення можуть припинятися достроково у разі невиконання рішень сільської, селищної, міської ради, її виконавчого комітету, загальних зборів громадян або невиконання своїх повноважень.

  1. Усунення порушення, шляхом визнання неконституційними актів або

їх окремих положень, зупинення дії актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Це передбачено ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Так, відповідно до п.4 зазначеної статті, рішення сільської, селищної, міської ради у п’ятиденний строк з моменту його прийняття може бути зупинено сільським, селищним, міським головою і внесено на повторний розгляд відповідної ради із обґрунтуванням зауважень; п.7 передбачає, що у разі незгоди сільського, селищного, міського голови з рішенням виконавчого комітету, він може зупинити дію цього рішення своїм розпорядженням та внести це питання на розгляд відповідної ради; відповідно до п.9 рішення виконавчого комітету ради з питань, віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані відповідною радою; за п.10 цієї статті акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції та законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

  1. Визнання недійсним юридично значущого результату (анулювання

юридичних результатів певних муніципально-правових дій).

Ця конституційно-правова санкція є найбільш дієвою у виборчій сфері (депутатів, виборних посадових осіб місцевого самоврядування). Прикладом є скасування результатів голосування, визнання виборів недійсними, касація повноважень депутатів тощо.

         Так, згідно ст.70 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» дільнична виборча комісія може визнати голосування за окремими місцевими виборами або в цілому на виборчій дільниці недійсними у разі встановлення нею порушень вимог цього Закону, внаслідок  яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців. У ст.75 цього Закону передбачається можливість визнання територіальною виборчою комісією  виборів недійсними по окремих видах місцевих виборів або в цілому по виборчому округу чи по окремих виборчих дільницях, якщо в ході їх проведення або під час підрахунку голосів допущено порушення законодавства про місцеві вибори, яке вплинуло на їх результат.

         Аналогічні за своєю правовою природою конституційно-правові санкції знаходяться у референтному законодавстві. Так, згідно з ч.8 ст.41 Закону України «Про всеукраїнський та місцевий референдум» референдум вважається таким, що не відбувся, якщо в ньому взяло участь менше половини громадян, внесених у списки для голосування, а відповідно до ст.43 Закону, якщо під час проведення місцевого референдуму було допущено грубі порушення законодавства, відповідна місцева рада у 15-денний строк може призначити повторний місцевий референдум на всій території відповідної адміністративно-територіальної одиниці або її частини.

  1. Відкликання депутата місцевої ради виборцями. Згідно з п.1 ч.1 ст.5

Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково у разі відкликання  депутата виборцями у встановленому порядку. Підставами для відкликання виборцями обраного ними депутата місцевої ради можуть бути:

  • порушення депутатом положень Конституції та законів України, що встановлено судом;
  • пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини  пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів;
  • невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми, а також програми політичної партії (виборчого блоку політичних партій), за виборчим списком якої він був обраний.

Закріплення цієї санкції зумовлене тим, що депутат несе відпові-

дальність перед виборцями. Він зобов’язаний підтримувати постійний зв'язок зі своїми виборцями, систематично, не рідше одного разу на місяць, вести особистий прийом громадян, тощо.

  1. Дострокове припинення повноважень депутата за рішенням

представницького органу. Ця санкція може застосовуватись у зв’язку з набранням чинності обвинувального вироку суду, за яким депутату призначено покарання , не пов’язане з позбавленням волі (п.1 ч.2 ст.5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»). Слід зазначити, що депутат в цьому випадку порушує одночасно і кримінальний закон, і норми муніципального права, які зобов’язують його дотримуватися вимог Конституції та законів України. Тому депутат у таких випадках несе подвійну відповідальність: і як депутат (позбавлення мандату), і як фізична особа (кримінальне покарання).

  1. Дисциплінарні санкції.

 Виділяють такі засоби дисциплінарного впливу

у сфері місцевого самоврядування: попередження про позбавлення слова, позбавлення слова з обговорюваного питання, усунення з залу засідання, відсторонення головуючого від ведення пленарного засідання, утримання з місячної депутатської винагороди певної суми, догана, порушення питання про відкликання.

  1. Майнові санкції.

Так, відповідно до ст.77 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні»

шкода, заподіяна юридичним та фізичним особам у результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності органів місцевого самоврядування, відшкодовується за рахунок коштів місцевого бюджету, а в результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності посадових осіб місцевого самоврядування – за рахунок їх власних коштів у порядку, встановленому законом.

  1. Процесуальні санкції.

Процесуальні санкції містяться в регламентах різних місцевих рад і застосовуються у випадку порушення процесуальних норм.

 

 

Начальник управління

юстиції                                                           Я.І. Мельник

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Лютий 2012
В П В С Ч П С
29 30 311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3