Новини


Управління юстиції інформує

2012.03.01

 

Відповідно до ст.119 Земельного кодексу  громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування. Розмір цієї земельної ділянки встановлюється у межах норм, визначених цим Кодексом.Передача земельної ділянки у власність або у користування громадян на підставі набувальної давності здійснюється в порядку, встановленому цим Кодексом.

Порядок передачі земельної ділянки у власність або у користування громадян на підставі набувальної давності встановлений ст. 116,118 Земельного кодексу України.

Відповідно до п.а ч.3 ст.116 Земельного кодексу  безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі приватизації   земельних   ділянок,   які   перебувають  у користуванні громадян.

Відповідно до ст.118 Земельного кодексу  громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідної сільської ради за місцезнаходженням земельної ділянки.  Рішення органів місцевого самоврядування щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки. Відповідний орган місцевого самоврядування або орган виконавчої влади в місячний термін розглядає клопотання і надає дозвіл підприємствам, установам та організаціям на розробку проекту приватизації земель.  Передача земельних ділянок у власність громадянам - працівникам державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, а також пенсіонерам з їх числа провадиться після затвердження проекту приватизації земель у порядку, встановленому цим Кодексом. Громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають заяву до сільської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри та мета її використання. У разі відмови органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду питання вирішується в судовому порядку.

Відповідно до Листа Верховного суду України «Щодо вирішення земельних спорів» від 29.10.2008  N 19-3767/0/8-08: пункт 3 -  норма ст.  119 ЗК України щодо  набуття  права власності   на  земельну  ділянку  за  набувальною  давністю  може застосовуватися з 1 січня 2017  відповідно  до  п.  1  розділу  IX "Прикінцеві положення" ЗК України.

Отже, на даний період часу питання про передачу земельної ділянки у власність за набувальною давністю вирішується органами державної влади або органами місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Березень 2012
В П В С Ч П С
26 27 28 291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31