Новини


Презентували книгу «Храми Калущини»

p1130079

2016.10.03

30 вересня, у день свята Віри, Надії, Любові та їх матері Софії, відбулася презентація книги мешканки села Підмихайля, талановитого науковця Надії Руско, яка недавно захистила кандидатську дисертацію на тему «Особливості галицького іконопису кінця ХІХ – початку ХХ століть: філософсько-релігієзнавчий контекст» та здобула науковий ступінь кандидата філософських наук.

Надія Руско працює викладачем в Івано-Франківському національному університеті нафти і газу, є автором 4 книг. Попередні книги присвячені життєпису села Підмихайля. А теперішня – ввібрала в себе весь спектр духовного буття наших батьків-дідів, які, незважаючи на війни, розрухи, будували храми, вивершуючи їх до мистецької досконалості…

З нагоди такої визначної події на Калущину завітали з пастирським візитом Митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Кир Іоасаф  та Митрополит Галицький, керуючий Івано-Франківською єпархією УАПЦ Кир Андрій.

Вони поблагословили людей, які зібралися в районному Будинку культури, та схвально висловились про видання книги «Храми Калущини».

Голова райдержадміністрації Наталія Бабій відзначила, що актуальним завданням було написання наукового видання про духовність наших предків, про сакральне мистецтво, яке вони нам залишили,  - храми.

«Тож необхідно було доручити комусь таку важливу місію, - розповідає Наталія Бабій. - Мій вибір зупинився на Надії Руско.  І я не помилилася. Автор провела величезну роботу. Ця книга вражає історичним фактажем, вмінням доступно передати атмосферу доби та всебічно охопити грані духовної культури… У цьому ми з вами пересвідчимось, ознайомившись із зібраними матеріалами в книзі. Впевнена, дане дослідження  дасть можливість  багатьом долучитися до духовності  громад нашого району, побачити, як плідною працею та силою духу  наші краяни створювали, зберігали та примножували  безцінні духовні скарби нашого народу».

Надія Руско розповіла про релігійну інтенцію свого наукового мислення та висловила щиру вдячність голові РДА Наталії Бабій за фінансову допомогу видання книжки та моральну підтримку під час її написання. Надія Руско висловила вдячність митрополитам та священнослужителям за участь у презентації книги.

Привітати авторку з виходом нової книги, яка репрезентує духовність мешканців Калуського району, завітало чимало поважних гостей: викладачів Івано-Франківського національного університету нафти і газу та священнослужителів християнських конфесій. Усі вони тепло відгукнулися про видання такої ґрунтовної праці на поприщі духовного буття нашого краю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Жовтень 2016
В П В С Ч П С
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5