Калуська районна
державна адміністрація

Місцевий розвиток орієнтований на громаду


Там, де люди виявили бажання об‘єднатися в громаду, маємо всебічно підтримати їхнє рішення, - В‘ячеслав Негода в Маріуполі

2018.01.15

Донеччина характеризується високою активністю органів місцевого самоврядування і громадян у реформуванні місцевого самоврядування та територіальної організації влади, зокрема у процесі добровільного об’єднання територіальних громад. Про це в Маріуполі в ході урядового візиту до Донецької області сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що позитивно відобразилася на регіоні фінансова децентралізація. У 2017 році надходження власних доходів місцевих бюджетів області зросли на 1,8 млрд грн порівняно з відповідним періодом 2016 року (з 6,8 млрд грн до 8,6 млрд грн). Приріст склав більше 26%.

«От, до прикладу, доходи бюджету Маріуполя, де ми зараз перебуваємо, склали понад 2 мільярди гривень. Зростання — на 400 мільйонів гривень у 2017 році, якщо порівнювати з 2016 роком.  6,6 мільйона гривень Маріуполю було спрямовано з Державного фонду регіонального розвитку і більше 53 мільйонів гривень – кошти субвенції на соціально-економічний розвиток. Це колосальні ресурси для розвитку, це ті нові можливості, які надала децентралізація», — поінформував перший заступник Міністра.

Успішно розвиваються і об’єднані територіальні громади, які створені на Донеччині. На сьогодні їх налічується 9. Шість з цих громад сформовані у 2015-2016 роках, 3 – у 2017 році, тому тільки з початку 2018-го перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

Власні доходи об’єднаних громад Донеччини, за словами В’ячеслава Негоди,  зросли майже вдвічі у 2017 році і склали 471,5 мільйона гривень.

Держава на формування інфраструктури об’єднаних громад Донеччини спрямувала відповідну субвенцію в розмірі 41,8 млн грн. За рахунок цих коштів громади змогли реалізувати 38 інфраструктурних проектів. Для реалізації розвиткових проектів ОТГ отримали кошти з Державного фонду регіонального розвитку на суму 28,9 млн грн (6 проектів) та кошти субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій у сумі 6,3 млн грн (7 проектів).

«І об’єднані громади, і Донеччина в цілому демонструють сьогодні високу активність у проведенні якісних змін. Вони сьогодні демонструють приклад згуртованості і власною працею доводять, що зміни можливі», - зазначив перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода також прокоментував ситуацію, що склалася у 5-ти об’єднаних громадах Донеччини, які тривалий час очікують рішення ЦВК про призначення на їх території перших місцевих виборів. За його словами, на законодавчому рівні, що є компетенцією Парламенту, треба якнайшвидше вирішити це питання.

«В країні вже створено майже 700 об’єднаних громад і ми бачимо, як якісні перетворення всередині громад змінюють свідомість мешканців – вони стають активними учасниками життя громади і спільно творять своє сьогодення і майбутнє, вони відчувають свою відповідальність за рішення, які втілюються. Отримуючи нову інфраструктуру, якісніші послуги, нові робочі місця і ширші можливості для самореалізації, люди в громадах все менше дивляться в бік трудової еміграції, в якій раніше вони вбачали чи не єдиний вихід. Донеччині і Луганщині сьогодні особливо важливо у швидкому часі впроваджувати реформу. Я б сказав, це один із дієвих способів подолання сепаратистських настроїв. Там, де люди виявили бажання об’єднатися в громаду, маємо всебічно підтримати їхнє рішення, інакшепосіється зневіра до реформи», — сказав В’ячеслав Негода.

Довідково

Всі 9 ОТГ Донецької області затвердили місцеві бюджети на 2018 рік своєчасно, відповідно до визначеного законодавством терміну – до 25 грудня 2017 року.




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2018
В П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3