Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Надання повної цивільної дієздатності особі, яка не досягла 18 років

2012.04.23

 

Надання повної цивільної дієздатності відоме в юридичній літературі як «емансипація» і відповідно до ст. 35 ЦК можливе: по-перше, щодо зазначеної особи, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором; по-друге, щодо фізичної особи, яка досягла 16 років і бажає займатися підприємницькою діяльністю; по-третє, щодо неповнолітньої фізичної особи, яка записана матір'ю або  батьком дитини. Зазначені дії свідчать про те, що неповнолітній у стані самостійно вирішувати майнові та інші цивільно-правові питання, тобто досягнув відповідного рівня зрілості та може бути повноправним членом суспільства і відповідати за свої дії (вільний у розпорядженні своїм майном, набутим за рахунок заробітної плати і доходів від здійснення підприємницької діяльності).

         Для надання повної цивільної дієздатності неповнолітній повинен відповідати  вимогам закону, визначеним для кожного випадку окремо. Наприклад, у першому випадку необхідно: а) досягнути 16 років; б) працювати за трудовим договором. Для надання повної цивільної дієздатності неповнолітній звертається із заявою до органу опіки та піклування за письмовою згоди батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана йому судом. Крім того, отримання згоди лише одного з батьків (усиновлювачів) у разі заперечення іншим створює можливість надання повної цивільної дієздатності неповнолітньому лише в судовому порядку (за новим ЦПК такі справи розглядаються в окремому провадженні).

         У другому випадку для надання повної цивільної дієздатності неповнолітньому необхідно: а) досягнути 16 років; б) бажати займатися підприємницькою діяльністю. При цьому неповнолітня особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації як підприємець за наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування.

         У третьому випадку необхідний факт державної реєстрації народження дитини, одним із батьків якої є неповнолітній. Для надання повної цивільної дієздатності неповнолітня особа повинна звернутися із заявою до органу опіки та піклування. При цьому згоди батьків (усиновлювачів), піклувальника, органів опіки і піклування для надання повної цивільної дієздатності неповнолітній особі не потрібно.

Відповідно до ч. 4 ст. 35 ЦК України повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов'язки. При цьому емансипований неповнолітній самостійно несе відповідальність за своїми зобов'язаннями згідно з гл. 51 ЦК, а також в повному обсязі відповідає за зобов'язаннями із відшкодування шкоди згідно з гл. 82 ЦК.

Однак окремі права і обов'язки виникають виключно після досягнення певного віку. Наприклад, правом придбання мисливської гладкоствольної зброї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, а мисливської нарізної зброї — 25-річного віку, холодної та пневматичної зброї — 18-річного віку ( «Інструкція про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів», затверджена наказом МВС України від 21 серпня 1998 р. № 622).

         Право на керування транспортними засобами: категорії В (автомобілі, максимальна маса яких не перевищує 3500 кг, тобто 7700 фунтів, і кількість сидячих місць яких, крім сидіння водія, не перевищує 8); категорії С (автомобілі, призначені для перевезення вантажів, максимальна маса яких перевищує 3500 кг, тобто 7700 фунтів); трамваями і тролейбусами — мають особи, які досягли 18 років; категорії D (автомобілі, призначені для перевезення пасажирів, що мають більше 8 сидячих місць, крім сидіння водія) - особи, яким виповнилось 19 років (див. «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340).

         У ч. 5 ст. 35 ЦК міститься правило щодо збереження наданої повної цивільної дієздатності за фізичною особою як у разі припинення нею трудового договору, так і у разі припинення підприємницької діяльності.

Головний спеціаліст

Калуського міськрайонного

управління юстиції                                                                     О.І. Рибчак




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2012
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5