Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Аналіз роботи Калуського міськрайонного управління Держсанепідслужби за 2015 рік

2016.04.11

Основними завданнями Калуського районного управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області протягом 2014 року були:

- забезпечення неухильного виконання Законів України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", „Про захист населення від інфекційних хвороб”, «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності», Закону України «Про центральні органи виконавчої влади»;

- здійснення ефективного державного санепіднагляду Калуським районним управлінням державної санспідслужби в Івано – Франківській області у відповідності до Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України, затвердженого Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 400/2011;

- визначення пріоритетних заходів у профілактиці захворювань, захисту населення від шкідливого впливу факторів довкілля; вивчення, оцінка і  прогнозування показників здоров'я населення; встановлення факторів довкілля, що шкідливо впливають на здоров'я, підготовка пропозицій щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення: запобігання занесенню та розповсюдженню особливо небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб, масових інфекційних та неінфекційних, професійних захворювань, отруєнь та радіаційних уражень людей; санітарна охорона території

- держсанепіднагляд за виконанням в районі нормативних актів з  питань  санітарного та епідемічного благополуччя населення;

Штати управління та районного відділу в основному укомплектовані. Фахівці у 2015р. пройшли необхідну курсову підготовку.

На дислокації в управлінні на початок 2015 року налічувалось 1253 об’єкти проти 1128 об’єктів нагляду у 2014 році, в тому числі: 91 (7,3%) високого ступеня ризику, 102 (8,1%) – середнього, 1060 (84,6%) об’єктів низького ступеня ризику.

Розподіл та перевірка об"єктів нагляду здійснювалася відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2011р. №1405 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності для санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною санітарно-епідеміологічною службою та її територіальними органами» (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 869 від 19.09.2012).

На контролі держсанепідслужби області знаходиться питання виконання обласних програм "Питна вода України" на період 2006-2020рр., здійснення контролю за станом господарсько-питного водопостачання населення та виконанням заходів щодо усунення виявлених порушень, виконання постанови Головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010р. №16 «Про попередження виникнення воднонітратної метгемоглобінемії у дітей». Здійснено ряд заходів з метою підготовки, відкриття та функціонування дитячих закладів оздоровлення та відпочинку влітку 2015р та недопущено виникнення епідускладень. Продовжується моніторинг об"єктів довкілля Калуського району згідно з Указом Президента України від 10.0210р. №145 "Про оголошення території м. Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації».

Протягом 9 місяців 2015 році планові заходи нагляду (контролю) не планувались, що пов’язано із дотриманням вимог чинного законодавства. Відповідно п.8 Розділу 111 «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів  України» від 28.12.2014р. №76-VІІІ працівниками Калуського міськрайонного управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області у 2015р. планові та позапланові перевірки об’єктів середнього та низького ступенів ризику не проводились.

Протягом 4 кварталу 2015 року із запланованих 4 перевірок об’єктів високого ступеню ризику виконано 3, що складає 75% на виконання плану перевірок об’єктів, затвердженого Наказом Головного управління від 30.09.2015р. №42. Не перевірено цех з виробництва етилену та поліетилену ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ»у зв’язку із припиненням роботи виробництва.

В ІУ кварталі 2015 року позапланово перевірено за резолюцією ТВО Голови Держсанепідслужби України Протаса С.В. ТзОВ «Таркетт Вінісін», середнього ступеню ризику, загальна система оподаткування. За виявлені порушення санітарного законодавства складено 1 штраф на суму 425 грн., направлено припис.

За звітний період працівниками проведено 50 перевірок, із них планових 3 (6%) і позапланових 47 (94%). Відповідно до ст. 6 Закону України «Про основні засади нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» основними причинами проведення позапланових перевірок були: звернення фізичних та юридичних осіб, епідрозслідування вогнищ інфекційних захворювань.

За звітний період працівниками проведено 50 перевірок. Відповідно до ст. 6 Закону України «Про основні засади нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» основними причинами проведення позапланових перевірок були:

-         звернення фізичних та юридичних осіб – 37 (78,7% від загального числа позапланових заходів),

-         за завданням МОЗ і голови служби - 1(2,1%),

-         епідрозлідування вогнищ інфекційних захворювань - 9 (19,1% ).

За виявлені порушення санітарного законодавства працівниками управління притягнено до адміністративної відповідальності  2 особи проти 81 штрафів у 2014р. на суму 8874 грн., тоді як у 2014 році при кожній третій перевірці виявлялись порушення і застосовувались заходи адміністративного впливу; постанови на тимчасову заборону експлуатації об’єктів не виносились.

Протягом 2015 року в Калуське міськрайонне управління надійшло 19 усних (18 у 2014р.) та 35 письмових звернень громадян, що на 1 звернення більше , ніж у 2014р. Із 35 звернень 12 (8 у 2014р.) – колективних, що складає 34,3% від загальної кількості звернень; два депутатських звернення. При їх розгляді проводились лабораторно – інструментальні вимірювання шуму, дослідження питної води та атмосферного повітря.

Спеціалісти санепідслужби залучалися до розгляду 8 звернень громадян виконавчим комітетом Калуської міської ради, Калуської РДА, 3 звернення надійшло з Калуської міськрайонної прокуратури та 2 звернення з Головного управління Держсанепідслужби в Івано Франківській області.

У 2015 році до Калуського міськрайонного управління Держсанепідслужби  надійшов 1 запит на отримання публічної інформації у 2014 році не зареєстровано жодного запиту.

Протягом 2015 року фахівцями Калуського міськрайонного управління держсанепідслужби підготовлено та видано 30 (36 у 2014р.) висновків державної санітарно – епідеміологічної експертизи, що на 6 висновків менше, ніж за аналогічний період 2014р., з яких:

-         8 висновків на документи, в яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання змін до дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (9 у 2014р.);

-         14 висновків державної санітарно - епідеміологічної експертизи діючих об'єктів (11 висновків у 2014р.);

-         6 висновків державної санітарно - епідеміологічної експертизи діючих об'єктів для отримання ліцензії на медичну практику та ліцензії на зберігання наркотичних речовин і прекурсорів (12 за 2014р.);

-         2 висновки державної санітарно - епідеміологічної експертизи документації на розроблювані техніку, технології, устаткування, інструменти тощо – технологічні регламенти (4 у 2014р.).;

Експлуатаційні дозволи для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів впродовж 2015р. не видавались.

Всі документи дозвільного характеру були видані у визначений законом термін.

Фахівцями держсанепідслужби підготовлено 74 статті з питань профілактики інфекційних захворювань та санепідситуації на об’єктах нагляду в друкованих засобах масової інформації (64 у 2014р.); 23 виступи по телебаченню (26 у 2014р.), 11 виступів по радіо (3 у 2014р.), підготовлено 6 прес – релізів, прочитано 128 лекцій. Гігієнічним навчанням охоплено 2598 осіб.

Протягом 2015 року на засіданнях комісій з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій заслухано 8 питань, в т.ч.  про стан захворюваності грипом/ГРВІ; про санепідситуацію в місті, про готовність до пропуску весняного льодоходу та паводків; про стан водопостачання населення міста, про екологічну ситуацію в зоні впливу Калуського гірничопромислового вузла; про стан забезпечення доброякісною питною водою мешканців, які проживають в зоні впливу новоутвореної провальної воронки. Питання забезпечення мешканців вулиці Войнилівська в с. Верхня доброякісною питною водою розглянуто на засіданні районної комісії з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (вересень 2015р.). 3 питання заслухано на засіданні колегії при голові РДА  «Про підготовку навчальних закладів до нового навчального року», «Про підготовку та підсумки літнього оздоровлення дітей». Питання здійснення протиепідемічних заходів та профілактику сказу заслухано на засіданнях міської та районної надзвичайних протиепізоотичних комісій (тричі). Про екологічну ситуацію в зоні впливу Калуського гірничопромислового вузла за матеріалами здійснення моніторингу впродовж 2010 – 2015рр. заслухано на виїзному засіданні комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (липень 2015р.). З проблем туберкульозу та ВІЛ/СНІДу проведено 3 засідання міськрайонної ради по ВІЛ/СНІДу та туберкульозу (26.03.2015р., 03.08.2015р., 04.12.2015р.), прийняті відповідні рішення.

Спільно з фахівцями Калуського міськрайонного відділу ДУ «Івано Франківський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проводились моніторингові дослідження та аналіз якості питної води, яку споживає населення, що проживає в зоні впливу Калуського гірничопромислового вузла. Дані 5 річного моніторингу узагальнені та представлені на розгляд Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України (липень 2015р.).

Протягом 2015 року з індивідуальних криниць в мікрорайонах міста Калуша досліджено 237 взірців питної води, у 44 з них виявлено перевищення гранично – допустимих концентрацій хлоридів та сухого залишку, що складає 18,6%. Визначені концентрації хлоридів становили в межах 450 – 14250 мг/дм3 при гранично – допустимій - 350 мг/дмсухого залишку - 1115 – 23965 мг/дм3 при нормі 1000 мг/дм3. Перевищення зареєстровано у воді криниць на вулицях Зарічна, Лемківська, Глібова, Долинська.

Питома вага взірців води індивідуальних криниць в мікрорайонах міста, які не відповідають гігієнічним вимогам за вмістом хлоридів, протягом п’яти років залишалась практично стабільною і становила в межах 18,6 - 29,3%. Однак за результатами досліджень спостерігається значне підвищення вмісту хлоридів та сухого залишку у контрольних точках на вул. Лемківська, Глібова, Долинська, а саме: вміст хлоридів в концентраціях 1100 – 11500 мг/дмпри гранично – допустимій – 350,0 мг/дм3 , сульфатів – 625 – 940 мг/дм3 при допустимій нормі – не більше 500,0, мг/дм3, сухого залишку - 1617 – 18112 мг/дм3 при нормі 1000 мг/дм3.

Протягом 2015 року за санітарно – хімічними показниками досліджено 101 пробу питної води з криниць мешканців с. Кропивник, 72 взірці з криниць у с. Мостище, перевищень гранично – допустимих концентрацій вмісту хлоридів, сухого залишку у воді протягом року не зареєстровано; 109 взірців води з криниць в с. Сівка Калуська, в чотирьох з яких (3,7%, що практично на рівні 2014р. - 3,8%) виявлено перевищення вмісту хлоридів в концентрації 380 -750 мг/дм3; 122 взірці води криниць мешканців с. Верхня, у 25,4% досліджених взірців виявлено хлориди в концентраціях 450 - 900 мг/дм3 (30 проб, у 2014 році цей показник становив 8,3%), у 12% досліджених взірців з криниць с. Пійло  виявлено хлориди в концентраціях 575 – 860 мг/дм(3 проби з 25 з перевищеннями ГДК вмісту хлоридів, проти 4,2% у2014р.);

Всього у 2015 році досліджено 666 взірців криничної води, з яких 7,2% не відповідали гігієнічним вимогам через високий вміст хлоридів у воді, проти 8,3% у 2014 році.

Рівень інфекційної захворюваності в останні роки є відносно стабільним у своїй загальній сумі, зареєстрованої в регіоні.

2015 рік в порівнянні з 2014 роком на Калущині характеризувався відносно стабільною епідситуацією, однак із загальною тенденцією до збільшення захворюваності на 14%, по області тенденція до зростання склала  9%,   без грипу/ГРВІ – на Калущині ріст інфекційної захворюваності   склав  11,7%, по області ріст на 3,6%.

Загалом інфекційна захворюваність за 2015р. по Калущині склала 20239,2 вип. на 100 тисяч населення проти 17426,7 – за 2014р., в тому числі без грипу/ГРВІ показник захворюваності склав 2686,6 вип. на 100 тисяч нас проти 2371,0 - за 2014р.

Рівень інфекційної захворюваності в районі за 2010-2015рр.

Загальна інфекційна захворюваність у 2015 році формувалась за рахунок  гострих респіраторних вірусних інфекцій, ряду повітряно-краплинних інфекцій та паразитозів, що склали в сумі 96,0%.

Стосовно грипу/ГРВІ систематично ведеться щоденний, щотижневий моніторинг захворюваності грипом/ ГРВІ від 40 тижня до 20 тижня епідсезону в розрізі стаціонарів інфекційного профілю та всіх ЛПЗ району, по віковій та соціальній структурі. Якщо за 2014р. по Калущині зареєстровано серед населення 15% захворілих  грипом/ГРВІ (18891 осіб), то в 2015р. захворілих більше – це 18% населення (22024 особи). Калущина впродовж останніх років залишається одним із районів області, де показники захворюваності, як правило, перевищують середньообласні показники.

Слід відзначити, що за 2015 рік не реєструвались дифтерія та носійство, поліомієліт, гострі в'ялі паралічі, краснуха, кір.          

          Щодо вітряної віспи, висококонтагіозної інфекції дитячого віку, яка на даний час в області та районі не керується засобами імунопрофілактики, то захворюваність зросла на 35,5% і склала 816,9 випадків на 100 тис населення проти 515,0 – за 2014р. Хворіли переважно діти дошкільного та молодшого шкільного віку, найбільше захворілих - мешканців міста (77,2%). В умовах стаціонару проліковано 19 пацієнтів (1,9%). Сезонність була зимово-весняна та осіння. Ураженими недугою були 12 ДНЗ із 16-ти, 28 шкіл, гімназія, 1 ПТУ та 2 коледжі.

Проводячи активний епіднагляд з профілактики дифтерії за 2015р. бактеріологічно обстежено на носійство дифтерійної палички 1576 осіб проти 1713 за 2014р., впродовж 2015/2014рр. обстежень за епідпоказами не було.

Щодо профілактики поліомієліту/ГВП в Україні, області, районі  триває кампанія  додаткових щеплень дитячого населення проти поліо та комплекс заходів з активного епіднагляду за збудниками поліо, в тому числі з попередження циркуляції вакциноспоріднених поліовірусів у відповідності до вимог нових наказів МОЗ України (від 11.09.2015 року № 590 «Про утворення оперативного штабу МОЗ України з попередження циркуляції вакциноспоріднених поліовірусів», наказу МОЗ України від 09.10.2015 року № 671 «Про затвердження плану заходів МОЗ України щодо імунізації населення від поліомієліту на 2015 рік».

        За результатами епіднагляду серед пацієнтів ЛПЗ промоніторено 38 випадків діагнозів, що не виключають поліомієліт (зареєстровано 38 хворих з індикаторними патологіями- невритами лицевого нерва). Випадків поліомієліту чи гострих в’ялих паралічів не зареєстровано ( в тому числі виконано заходи по обстеженню 3 осередків з підозрою на ГВП серед дітей, результати вірусологічного дослідження біоматеріалу хворих та контактних від'ємні).

        Випадків поствакцинальних реакцій, ускладнень на поліоміелітну вакцину та вакцинно - асоційованого поліомієліту не зареєстровано.

Захворюваність скарлатиною, епідемічним паротитом залишилась на рівні 2014р. і склала 37,5 вип. на 100 тис. населення проти 35,0, в тому числі мешканці міста 45 осіб склали 95,7% всіх хворих, показник 35,9.  Епідемічний процес формувався за рахунок  дітей віком  до 14 років, питома вага яких склала 95% переважно дошкільного та молодшого шкільного віку.

     Захворюваність епідемічним паротитом склала 2,3 вип. на 100 тис нас. при обласному показнику 1,1.  Хворіли діти міста: дитина, що відвідує ДНЗ та 2 школярів. Серед захворілих епідпаротитом 2 осіб щеплені.

     Захворюваність на кашлюк зросла на 81% і склала 16,8 вип. на 100 тис. нас. проти 3,1- у 2014р. (21 особа проти 4) при обласному показнику- 13,4. Ураженими були діти вікових груп до 14 років. Всі проліковані в умовах стаціонару. Захворюваність інфекційним мононуклеозом зросла на 28,6% і склала 16,1 вип. на 100 тис нас. (14 випадків)  проти 7,8 – за 2014р. (10 осіб) при обласному показнику 11,6. Загалом захворіли діти : 10 мешканців міста (14,7 вип. на 100 тис) проти 4- району (показник 6,9). За 2015р. випадків кору та краснухи не було.

Випадків захворювань черевного тифу та паратифів, спалахів та групових захворювань гострих кишкових інфекцій в 2015-2014р.р. не зареєстровано, проте відмічено ріст захворюваності гострих кишкових інфекцій на 8.1% проти росту на 10,5% в 2014р. Інтенсивний показник захворюваності на 100 тис. населення склав 205,6 проти  187,7 в 2014р.

         Серед усіх захворілих гострими кишковими інфекціями переважали діти вікової групи 0-17років, питома вага яких склала 51,2% проти 46,2 %. в 2014р. Захворюваність гострими кишковими інфекціями значно переважала серед міських мешканців, питома вага яких- 57,7%, серед сільських- 34,1%.

Захворюваність сальмонельозами в 2015р. знизилася на 60,0% і склала 6,3 вип. на 100 тис нас проти 15,5- за 2014р. (8 випадків проти 20) при обласному показнику 12,9. Випадки сальмонельозу спорадичні. Питома вага захворілих дорослих та дітей вікової групи 0-18 років склала по 50,0%. Серед дитячого населення району зареєстровано 4 випадки. Захворювання сальмонельозом значно переважали серед міських жителів : 62,5% проти 37,5% сільських.

В 2015р. випадків захворювань шигельозом не зареєстровано проти 5 – в 2014р., показник склав 3,8 вип. на 100 тис нас при обласному рівні 1,6.             Спалахів в побуті в 2015р. не зареєстровано. З метою профілактитки спалахів в побуті щоденно проводився оперативний аналіз стану індикаторних захворювань гострих кишкових інфекцій для своєчасного проведення протиепідемічних заходів.

В 2015році відмічено ріст захворюваності вірусного гепатиту А на 60,0%. проти зниження захворюваності на 45,4% в 2014р.Всього зареєстровано 15 випадків проти 6 в 2014 році. Інтенсивний показник захворювання на 100 тис. населення склав 11,9 проти  4,6, Хворіли  вірусним гепатитом А 12 дорослих проти 3 в 2014р.та 3 дітей вікової групи 0-17 років проти 3 в 2014р. Захворюваність вірусним гепатитом А значно переважала серед міських жителів і склала 86,6%, серед сільських-13,3%.

В 2015 році  випадків захворювань карантинними інфекціями та іншими небезпечними інфекційними захворюваннями не зареєстровано. На виконання Постанови КМУ від 30.03.1998р. №391 «Про затвердження Положення про державну систему моніторингу довкілля» в районі проводився моніторинг води. Результати вірусологічних досліджень від’ємні. В районі здійснюється епідеміологічний нагляд за поширенням та своєчасною діагностикою гострих кишкових інфекцій, моніторинг циркуляції збудника холери серед людей та об΄єктах довкілля, результати від'ємні. Систематично проводилась організаційно - методична, консультативна допомога медичним закладам району з планування заходів щодо попередження заносу і поширення інфекційних хвороб, що можуть мати міжнародне значення.

Серед населення Калуського району епідситуація щодо захворюваності туберкульозом залишається напруженою, незважаючи на незначну стабілізацію за 2015р. проти 2014р.

     Захворюваність туберкульозом органів дихання знизилась на 15,3% і склала 57,4 вип. на 100 тис. нас. проти 66,2 – за 2014р., при обласному показнику 58,7, в тому числі по місту показник ТБЦ органів дихання склав 57,5 вип. на 100 тис. міського нас., по району – 57,2 вип.

За 2015р. в Калуському районі серед дітей до 18р. не зареєстровано випадків ТБЦ органів дихання проти 5 – за 2014р.З проблем туберкульозу та ВІЛ/СНІДу на рівні влади проведено 3 засідання міськрайонної ради по ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, прийняті відповідні рішення.

Із зоонозних інфекцій зареєстровано 1 випадок хвороби Лайма (0,8 вип. на 100 тис.нас. проти  1,6- у 2014р.  при обласному показнику 2,9).

Випадки лепттоспірозу протягом 2013 –  2015р. не реєструвались.

         Щодо профілактики сказу: в 2015р. зареєстровано 3 випадки сказу серед тварин (2 лисиці,1 домашня собака), в 2014р. випадків сказу серед тварин не зафіксовано. З метою визначення циркуляції сказу на території району досліджено 36 трупів тварин (15 собак, 18 лисиць, 2 коти, 1 куниця), результати досліджень позитивні у 3 випадках.

 В ЛПЗ Калущини за меддопомогою з приводу укусів тваринами щороку звертається все більше потерпілого населення:

-         в 2015р. показник постраждалих склав 257,4  вип. на 100 тис нас. (323 ос.), проти 260,2 вип.на 100 тис.нас.( 334 ос.).

-         міське населення: потерпілих - 233(72,1%) проти 225(67,4%),

-         сільське населення:потерпілих - 83(27,9%)проти 109 (32,6%) за 2014р..

-         За 2015р. потерпілих дітей до 18 років – 69 (21,4%) осіб,проти 73 осіб (22,2%).

   По епід- та клінічних показах антирабічне лікування призначене у 63,4% випадках (205 особам) проти 49,4% (165 особам) в 2014р. Слід відмітити, що не всі потерпілі від укусів тваринами звертаються за медичною допомогою.

За 2015р. в Калуському районі серед обстежених на гельмінтоносійство виявлено 1703 інвазованих;  інтенсивний показник на 100 тис. нас. склав- 1357,3 В обстежених  дітей  виявлено 1455 вип. захворювання паразитозами ( інт.пок. на 100 тис.нас. склав-614,5), а серед дорослих 248 вип.( інт. пок. нас. – 243,7).Краєвою патологією по захворюваності гельмінтозами залишається аскаридоз, що становить 85 % від усієї паразитарної захворюваності. У дітей виявлено 1216 вип. (інтен. пок. нас. - 5132,5),  у дорослих – 224 вип. (інтен. пок. нас. - 220,1).

Протягом 2015 року лабораторіями Калуського міськрайонного відділу виконано 45330 проти 63330 досліджень у 2014 році,  у 1,7% яких виявлено відхилення від норм, на мікробіологічні показники виконано 24521 досліджень, 293 з яких позитивні, що складає 1,2%, 20809 санітарно – гігієнічних досліджень, відхилення виявлені у 2,3%. При здійсненні державного нагляду виконано 28741 дослідження, 1,7% з яких не відповідали гігієнічним нормативам, у тому числі за мікробіологічними показниками 15103 досліджень, позитивних 1,4%; за санітарно – гігієнічними показниками – 13638 досліджень, з яких 2,0% нестандартних.

Протягом 2015 року лабораторії Калуського міськрайонного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України» забезпечені достатньою кількістю хімреактивів, середовищ, лабораторного посуду для проведення досліджень.

Завдяки активному застосуванню аналізів ризиків, якісно проведеному державному санітарно-епідеміологічному нагляду, ефективній взаємодії з Калуським міськрайонним відділом в 2015 році забезпечено санітарне та епідемічне благополуччя населення Калущини.

 

 

Начальник Калуського управління                                               О.Ананєвич

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2016
В П В С Ч П С
27 28 29 30 311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30