Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Відбулося засідання тристоронньої соціально-економічної ради та роботодавців Прикарпаття

8900

2017.12.28

Здійснення соціально-економічних реформ пов’язане з загостренням соціальних проблем, конфліктів, розбіжностей, які потребують узгодження інтересів різних соціальних груп та владних структур цивілізованим, безконфліктним шляхом. Інструментом вирішення цієї проблеми слугує соціальний діалог.

Саме про це йшлося в ході спільного розширеного засідання виконавчого комітету обласної тристоронньої соціально-економічної ради та ради обласного об’єднання організацій роботодавців.

Соціальні партнери підбили підсумки реалізації в області основних положень Закону України «Про соціальний діалог в Україні» та намітили основні пріоритети спільної діяльності на 2018 рік.

Учасники заходу відзначили, що в області вибудовано цілісну систему діалогових відносин між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування з профспілками та роботодавцями: діють координаційні ради профспілок, забезпечено представництво профспілок та організацій роботодавців у складі колегій облдержадміністрації та райдержадміністрацій.

Налагоджено співпрацю облдержадміністрації, Ради профспілок області та обласного об’єднання організацій роботодавців щодо вироблення узгоджених рекомендацій до нормативно-правових актів, які є нагальними для громадськості краю.

Під час засідання відзначалося, що децентралізація зміщує тематику діалогу з площини суто соціальної до проблем перспективи розвитку регіону і підприємства. Проблемним є той факт, що на рівні районів та міст обласного значення не співпадає структура профспілок та роботодавців. Так, тристоронні ради від сторони профспілок представляють, в основному, бюджетні організації (освіта, медицина, культура, держслужбовці), а роботодавців – виробнича сфера. З огляду на це, профспілки відчувають значний «дефіцит» соціальних партнерів на територіальному рівні. Тому сторони домовились у 2018 році продовжити спільну роботу з вироблення узгоджених рішень щодо реалізації завдань, визначених Стратегією розвитку області на період до 2020 року, а також зосередити увагу на підвищенні ефективності діяльності органів соціального діалогу в умовах децентралізації влади через механізм залучення представників територіальних громад до консультацій з питань формування та реалізації на відповідній території державної економічної та соціальної політики, регулювання економічних, соціальних і трудових відносин та шляхів подальшого їх розвитку активізації діяльності територіальних тристоронніх органів на рівні районів та міст обласного значення.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Грудень 2017
В П В С Ч П С
26 27 28 29 301 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6