Калуська районна
державна адміністрація

Новини


Освітяни вивчали туристичний маршрут до Чорного лісу

dsc00432

2018.04.17

16 квітня для вчителів, що навчають своїх вихованців бути мужніми воїнами та справжніми патріотами України, проведено екскурсію до визначних історичних пам’яток на теренах Калущини. Варто зазначити, що працівники управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації спільно з місцевими краєзнавцями розробили туристичний маршрут "УПА на теренах Калущини і Чорного лісу".

Проведення екскурсії-семінару організували заступник керівника методкабінету відділу освіти райдержадміністрації Наталія Савчук і заступник начальника управління економічного розвитку і торгівлі РДА Тетяна Кізан. Місцеві краєзнавці Богдан Яневич і Олег Відливаний розповідали, чому присвячена та чи інша історична пам’ятка. Розпочалася екскурсія з огляду меморіального музею визвольного руху «Калуська в’язниця», а затим у садибі родини Франків педагоги слухали розповідь про Івана Гонту (Гамалію». Пізніше туристичний маршрут проляг до криївки та місця вишколу УПА в Підгорецькому лісі, що поблизу Калуської ЦРЛ.

У Боднарові, біля пам’ятника Олександрові Луцькому і Михайлові Дяченку, учні місцевої школи декламували вірші Марка Боєслава (Михайла Дяченка), розказували про життєпис цих військових діячів.

У лісі, поблизу Ценжева, вчителям розповіли про кривку Фіртася, другий табір УНС-ВОП, який пізніше реорганізовано в УПА. У Чорному лісі, поблизу Грабівки, оглянули криївку, стели Є. Коновальцю, С. Бандері та Р. Шухевичу.

На семінарі зазначалося, що село Грабівка вважається повстанською столицею ТВ УПА «Чорний ліс». А ще це село відоме тим, що тут під час Першої світової війни проходили російська та австрійська лінії оборони.

На кладовищі у Грабівці педагоги помолилися за героїв, які віддали своє життя за незалежну Україну.

У Завою екскурсоводи розказували про бої УПА, а також про Івана Грабівського та Собеського, які керували боями проти татар у першій половині ХVІІ століття. Завершуючи екскурсію-семінар, у Бережниці, біля пам’ятника Ярославу Мельнику (Роберту), вчителям розповіли про подвижний шлях провідника ОУН Карпатського краю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2018
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5