Калуська районна
державна адміністрація

Новини


На сесії районної ради прийнято Програму економічного і соціального розвитку району

dsc00486

2018.04.18

17 квітня, на пленарному засіданні 16 сесії Калуської районної ради VІІ демократичного скликання, одне із важливих питань стосувалося прийняття Програми економічного і соціального розвитку Калуського району на 2018 рік. Відповідну програму на засіданні сесії представила начальник управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Марія Мельник.

Пріоритетними завданнями керівництва райдержадміністрації щодо соціально-економічного розвитку території у цьому році, згідно з програмою, є реконструкція існуючої мережі водовідведення районної лікарні; збільшення охоплення дітей дошкільного віку дошкільною освітою шляхом  розширення мережі навчально-виховних комплексів, зокрема капітальний  ремонт приміщень Ріп’янської  ЗОШ І-ІІІ ст. і Томашівської ЗОШ І-ІІ ст.; впровадження в районі моделі адміністрування надання послуг із соціальної підтримки населення у Верхнянській сільській раді об’єднаної територіальної громади; капітальний ремонт районного Будинку культури - об’єкта  культурної спадщини; поліпшення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг  загального користування,    створення безпечних умов дорожнього руху.

Одним із основних завдань бюджетної політики впродовж року є забезпечення збалансованості та стійкості бюджетної системи. В агропромисловому секторі в цьому році основними завданнями і заходами є збільшення  обсягів виробництва сільськогосподарської продукції; застосування інтенсивних та ресурсозберігаючих технологій вирощування сільськогосподарських культур, дотримання  сівозмін, сортооновлення та впровадження  високопродуктивних сортів; створення нових виробничих потужностей; ефективне використання земель сільськогосподарського призначення, залученням місцевих сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, підприємств харчової промисловості та інших суб’єктів господарської діяльності до виставково-ярмаркових заходів.

Впродовж року планується здійснити проведення конкурсів  на перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах:  Калуш-Сівка Калуська, Калуш-Кропивник, Калуш-Кадобна, Калуш-Довпотів, Калуш-Цвітова, Калуш-Гуменів-Перекоси, Калуш-Мостище, Калуш-Станькова, Калуш-Томашівці (ч/з Копанки), Калуш-Перевозець, Калуш-Середній Угринів, Калуш-Довга Калуська, Калуш-Верхня, Калуш-Яворівка, Калуш-Завій, Калуш-Зелений-Яр, Калуш-Копанки.

Згідно з програмою, планується проведення ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загальнодержавного значення, загального користування місцевого значення та забезпечення їх експлуатаційного утримання, а також завершення робіт з будівництва мостового переходу через р.Дністер в с.Сівка-Войнилівська.

У промисловості очікується збільшення обсягів реалізації продукції на 12  %; у секторі підприємництва - зростання загальної кількості малих підприємств та фізичних осіб-підприємців, які діятимуть в районі; зростання чисельності працюючих на малих підприємствах на 4,3 %; зростання надходжень до бюджетів від діяльності підприємницьких структур; в інвестиційному секторі - збільшення обсягів залучених суб’єктами господарювання району прямих іноземних інвестицій до 29 млн 350 тис. дол. США; очікуваний обсяг іноземного капіталу на одного жителя району складе 499,1 дол. США. Експорт товарів прогнозується на рівні  5288,5 тис. дол. США, або 104,9 % у порівнянні з 2017 роком.

У секторі енергозбереження та енергоефективності планується  зменшення рівня споживання природного газу  бюджетними установами району на  5-7% відносно 2017 року; зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів населенням через стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів; виробництво в рік  біогазовим заводом ТзОВ «Ґудвеллі Україна»: 3,5 млн м3 г   газу і 7375 МВт електроенергії, що, в свою чергу, зекономить споживання природного газу об’ємом 1,1 млн. м3

У соціальній сфері проводитимуть заходи, спрямовані на задоволення соціальних потреб сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах; забезпечення соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; збільшення середнього розміру  пенсії   до 2015 грн; сприяння зайнятості громадян, які не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці, зокрема, людей передпенсійного віку та людей з обмеженими можливостями; виконання районних цільових програм у сфері соціального захисту.

У цьому році значну увагу буде приділено і житлово-комунальному господарству. Очікується будівництво центрального водопостачання  в с. Вістова (ІІ черга); покращення технічного стану каналізаційних мереж і споруд у с. Голинь; відновлення, реконструкція та будівництво мереж зовнішнього освітлення в  с.Боднарів, с.Добровляни, с.Завій, с.Копанки, с.Лука, с.Новиця, с.Підмихайля, с.Бережниця, с.Пійло, с.Ріп’нка, с.Довжка, с.Сівка-Калуська, с.Старий Угринів, с.Студінка; забезпечення реалізації заходів районної цільової програми індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлових умов сільського населення «Власний дім» на 2016-2020 роки; сприяння забезпеченню житлових  потреб сільських жителів, у першу чергу учасників АТО та членів їх сімей, в рамках реалізації державних та місцевих житлових програм.

Марія Мельник зазначила, що значні зміни очікуються і в гуманітарній сфері, зокрема в освіті та медицині. Так, в освітніх закладах здійснюють реформування шляхом впровадження Нової української школи,  розвитку освітніх округів, модернізація мережі навчальних  закладів для підвищення якості надання освітніх послуг; збереження мережі позашкільних навчальних закладів; впровадження інклюзивної освіти у загальноосвітніх навчальних закладах району; створення інклюзивно-ресурсного центру; облаштування ігрових та спортивних майданчиків закладів дошкільної освіти, спортивних площадок і стадіонів закладів загальної середньої освіти; зміцнення матеріально-технічної та навчально-методичної бази навчальних закладів; здійснення комплексу заходів щодо оздоровлення та відпочинку дітей; виконання  ремонтно-будівельних робіт  на об’єктах освіти.

У медичній сфері буде здійснюватися реформування первинної медичної допомоги, створення  підґрунтя для розвитку сімейної медицини шляхом впровадження системи надання медичних послуг на основі договору між лікарем і пацієнтом; здійснення заходів із вдосконалення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, зокрема забезпечення необхідним обладнанням закладів, що надають медичне обслуговування у сільській місцевості, а також ремонту приміщень районної лікарні, амбулаторій  у селах Підмихайля, Голинь, Студінка, Завій, Копанки; ремонт приміщень ФАПів у с.Томашівці, с.Бережниця, с.Добровляни, с.Сівка-Калуська; першочергове укомплектування кадрами медичних установ, розташованих у сільській місцевості; забезпечення амбулаторій  медичним обладнанням та автотранспортом.

Основні завдання у сфері культури є виконання заходів Районної цільової програми «Культура Калущини на 2017-2021 роки»; зміцнення  матеріально-технічної бази і ремонт закладів культури району. Не менш важливі завдання очікується реалізувати у секторі фізисної культури і спорту. Зокрема, виконання заходів Районної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки; виконання заходів Районної програми розвитку футболу у Калуському районі  на 2017-2020 роки; проведення районних спортивних змагань та спартакіад. Також у цьому році очікується встановлення спортивних майданчиків із штучним покриттям  в селах Голинь і Тужилів.

У сфері туризму очікується виконання заходів в рамках програми туристичного розвитку Калуського району на 2017-2021 роки; створення  рекламно-інформаційної продукції про туристично-рекреаційні можливості району для її розповсюдження на туристичних заходах; створення мережі туристично-екскурсійних маршрутів та реалізація заходів з розвитку мережі туристських маршрутів в районі.

Основні завдання у сфері природокористування стосуються виконання заходів Програми  охорони  навколишнього природного  середовища  в Калуському районі на 2016-2020 роки; підготовки запитів  на виконання  природоохоронних заходів за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища; виконання заходів Програми забезпечення пожежної безпеки в Калуському районі на 2016-2020 роки; реалізація заходів із запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з ускладненням погодних умов в осінньо-зимовий період; утримання  районного матеріального резерву цивільного захисту відповідно до вимог; здійснення  заходів  щодо покращення   екологічної ситуації  в зоні впливу Домбровського кар’єру.

Значна увага буде приділена і формуванню новостворених територіальних громад. Заплановано впровадження надання послуг із соціальної підтримки населення на рівні об’єднаних територіальних громад, створення умов для доступу мешканців таких громад до соціальних послуг; надання практичної допомоги новоствореним об’єднаним територіальним громадам з метою забезпечення належної організації бюджетного процесу; врегулювання питань землеустрою та землекористування територій об’єднаних територіальних громад.

 

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2018
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5