Калуська районна
державна адміністрація


Вдосконалення підготовки резервістів у 2018 році

2322

2018.01.19

 
Вдосконалення підготовки резервістів у 2018 році було головним питанням, яке розглядалося 18 січня в Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті на брифінгу для представників ЗМІ області.

Основним завданням військового резерву є підвищення та підтримання військової навченості громадян з метою виконання завдань щодо захисту держави на професійному рівні, зазначив ТВО військового комісара Івано-Франківського обласного військового комісаріату полковник Юрій Верановський.

У брифінгу взяли участь члени Ради резервістів при Генеральному штабі Збройних сил України капітан медичної служби запасу Степан Андрійців та молодший сержант запасу Олег Шамотайло.

Полковник Юрій Верановський наголосив, що військовий резерв в Збройних силах України впроваджено з 2006 року. В мирний час громадяни України у добровільному порядку укладали контракт з командирами військових частин на проходження служби в резерві, проходили підготовку на зборах у складі штатних підрозділів під час активних практичних навчань, тренувань.

В особливий період до військового оперативного резерву в обов’язковому порядку зараховуються військовослужбовці, які звільнені з військової служби за призовом під час мобілізації, строкової служби, військової служби за контрактом, які за своїми професійно-психологічними характеристиками придатні до служби у військовому резерві. Це дозволяє не допустити втрати для Збройних сил підготовлених військовослужбовців, які звільняються з військової служби і брали безпосередню участь у бойових діях, зберегти накопичений бойовий потенціал підрозділів, після їх звільнення.

Резервістами військового оперативного резерву в першу чергу здійснюється комплектування військових частин (установ), які входять до бойового складу. Резервісти призначаються на свої або ж вищі посади, переважно в тих частинах, підрозділах, де вони проходили службу.

В останні два роки в Збройних силах України впроваджено систему щорічної підготовки резервістів в складі бойових бригад, за якою вже підготовлено понад 30 тис. резервістів.

Особливістю навчальних зборів резервістів є те, що вони проводяться в складі бойових бригад лише під час активних практичних дій в ході їх бойового злагодження, з залученням на доукомплектування кожної бригади 500 – 1000 резервістів.

Військовими комісаріатами Івано-Франківської області у 2017 році було здійснено відправки у біля 20 бойових частин, як оперативного командування «Захід» та і інших оперативних командувань.

Аналогічні завдання військові комісаріати області будуть виконувати у 2018 році. Чисельність резервістів, які будуть відправлятися на збори буде постійно коригуватися.

Так вже 23 січня буде здійснено відправку біля 50 резервістів до військової частини А1008 (м. Володимир Волинський).

Призов резервістів військового оперативного резерву на військову службу здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України в ході часткової мобілізації. Час на прибуття резервіста до військової частини (підрозділу) з моменту його оповіщення визначається – одна доба. Це дозволить у випадку відкритої агресії противника сформувати підрозділи з вже підготовлених, маючих бойовий досвід, військовослужбовців. Військові частини, за рахунок доукомплектування резервістами, будуть готові у стислі терміни до виконання завдань без додаткового проведення бойового злагодження.

Ще одним із пріоритетних напрямів розвитку служби в резерві є комплектування резервістами організаційного ядра військових частин територіальної оборони військових комісаріатів з метою створення нової системи територіальної оборони держави, переважно за рахунок добровольців.

Призначення до військового оперативного резерву не є перепоною щодо залучення резервістів до проходження військової служби за контрактом. Починаючи з 2017 року резервістам оперативного резерву пропонується укладати контракти на подальше проходження служби в резерві за спрощеним порядком, тобто з командиром бойової бригади, до якої він зарахований.

Крім цього, укласти контракт на проходження служби в резерві може кожен громадянин України, віком від 18 до 60 років, не залежно від статі. Для чоловіків та жінок, які не мають досвіду військової служби, пропонується спочатку укласти контракт в підрозділах територіальної обороні, де пройти загальновійськову підготовку. В подальшому вони можуть бути залучені на навчальні збори резервістів до бойової бригади з послідуючим укладанням відповідного контракту.

Резервіст, якій уклав контракт на проходження служби в резерві, може бути призваний на навчальні збори, за мобілізацією лише до своєї частини, на свою посаду.

Резервістам, які уклали контракт, надається переважне право отримати вище стоячу посаду, чергові військові звання.

Було зазначено, що з питань укладання контракту на службу в резерві громадяни можуть звернутися до свого районного (міського) військового комісаріату. Резервісти оперативного резерву можуть звернутися до командування військової частини, в якій вони проходять збори.

До представників ЗМІ області було доведено систему привілеїв та пільг для резервістів.

Члени Ради резервістів при Генеральному штабі Збройних сил України довели присутнім, що метою створення цієї Ради – формування добровільного резерву з осіб, які за власним бажанням укладатимуть контракт із командиром своєї бригади, самостійно прибуватимуть на збори і виконуватимуть обов’язки у складі своєї частини.

Завдяки створенню цієї Ради резервісти зможуть напряму надавати свої пропозиції до керівництва Збройних сил України, надати допомогу в опрацюванні законодавчих ініціатив та просто просувати саму ідею служби у резерві як досить потужний інструмент посилення обороноспроможності країни.

Члени Ради резервістів виконуватимуть представницькі функції Ради на місцях, тобто кожен в своїй області. Вони співпрацюватимуть з військовими комісаріатами, з бригадами та самими резервістами. Члени Ради будуть працювати над питаннями покращення умов проходження служби у військовому резерві, якості підготовки на зборах резервістів, вирішенням кадрових проблемних питань.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2018
В П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3