Калуська районна
державна адміністрація

Управління Пенсійного фонду інформує


Пенсійники до перерахунку пенсій готові. Слово за Парламентом

2017.09.27

Впродовж останніх днів «гаряча лінія» об’єднаного управління Ф  онду є дійсно «гарячою». Стурбовані відкладенням слухання пенсійної реформи пенсіонери краю цікавляться чи буде перерахунок пенсій з 1 жовтня.

За коментарем ми звернулися до в. о. начальника Калуського об’єднаного  управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області Степана Різника.

                               

- Шановний Степане Васильовичу, на днях Голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний заявив про готовність Пенсійного фонду до перерахунку пенсій. А яка ситуація в Калуському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Івано-Франківської області?

 

- Калуське об’єднане управління, а саме Калуський, Рожнятівський, Долинський та Болехівський відділи з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій  готові до проведення масового перерахунку. Ми провели тестування програмного забезпечення, зробили відповідні розрахунки, визначили додаткову потребу в коштах, тобто, практично, ми можемо приступати до перерахунку вже сьогодні, але, звичайно, після ухвалення законопроекту. Якщо депутати ухвалять закон, як заплановано, 3 жовтня, перерахунок пенсій буде проведено одразу ж після набрання ним чинності і підвищені пенсії можуть бути виплачені додатковими відомостями ще у жовтні. Таке завдання перед Пенсійним фондом поставлено Урядом і Правлінням Пенсійного фонду України. Зараз йдеться про не дуже просте завдання, адже йде мова про масовий перерахунок всіх пенсій, призначених за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Прийдеться працювати, як кажуть, цілодобово.

 

- Тобто всі пенсіонери, які отримують пенсії за цим законом можуть розраховувати на підвищення?

 

Перерахунку підлягають всі пенсійні справи, але підвищення внаслідок осучаснення отримає близько 50%  пенсій, в основному це стосується людей похилого віку, пенсії яким призначено до 2012 року. Принагідно хочу привітати з Міжнародним днем людей похилого віку, що відзначається щорічно у всьому світі 1 жовтня.  Ще частина пенсіонерів отримає доплати в результаті зміни розміру прожиткового мінімуму для даної категорії населення вже 3 1 жовтня, а не з 1 листопада, як було заплановано в державному бюджеті. На жаль, дуже невеликий відсоток громадян не отримає підвищень.

- А якщо прийняття закону буде затягуватися?

 

- Процес нарахування пенсійних виплат при проведенні масових перерахунків триває 10-12 днів. Але ми розуміємо, що не маємо право на зволікання і зробимо все, щоб люди вчасно отримали свої нові пенсії. Сьогодні ні в кого не викликає сумнів, що ситуація, яка склалася у пенсійному забезпеченні громадян нашої держави, є неординарною і складною. Тому проведення пенсійної реформи є необхідним заходом для розв’язання як сьогоднішніх проблем, так  і надійним поступом поліпшення ситуації в майбутньому.

 

- А чи закладені реальні кошти на підвищені пенсії?

 

- Пенсійний фонду до осучаснення пенсій фінансово готовий. Тільки наше управління також збільшило власні надходження до Пенсійного фонду і зараз ми маємо понад план 36 млн. грн. за підсумками 8 місяців. Тобто, гроші є і зараз тільки потрібно народним депутатам терміново приймати закон.

 

- Але ж всім відомо які закладені норми в Закон, хіба не можна попередньо все перерахувати і виплатити за умови прийняття закону швидше?

 

- На жаль, ні, бо у разі внесення змін до законопроекту, навіть незначних, це може вплинути на методику проведення перерахунку, адже процес  перерахунку досить складний. Це не просто збільшення пенсій на певний відсоток, а відповідні зміни в алгоритмі перерахунку, зміна складових, від яких залежить розмір пенсій. Але, в кінцевому результаті, це не підвести надію людей, які так довго чекають анонсованого підвищення, адже кожна літера чи цифра в законі може коштувати пенсіонеру певну суму.

 

- Тобто, ми можемо заспокоїти пенсіонерів, що підвищені пенсії вони отримають все ж у жовтні?

 

Ми надіємося, як і усі пенсіонери, що депутати розуміють всю складність ситуації, усвідомлюють, що на їхнє рішення чекають мільйони пенсіонерів, які у свій час віддали за них свої голоси. Ми ж своє завдання виконаємо, як завжди, вчасно.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Вересень 2017
В П В С Ч П С
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30