Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація відділу культури про проведені заходи

2015.12.09

02 грудня 2015 року

У бібліотеці-філії с. Старий Угринів до Міжнародного дня боротьби зі СНІДом було проведено годину здоров'я «СНІД – проблема людства» .

Зі вступним словом виступила завідувач бібліотеки Галина Воробець, яка коротко розповіла про цю проблему людства,  яка охопила весь світ і забрала понад 20 млн. життів. На захід було запрошено учнів 8-9 класів і завідувача фельдшерсько-акушерського пункту Любов Бережницьку, яка розповіла про шляхи передачі цього захворювання. На завершення заходу присутні переглянули тематичну поличку «Я збережу здоров'я, сам собі допоможу».

 

2 грудня в бібліотеці-філії с. Голинь відбувся круглий стіл на тему «Поруч зі мною хворий на СНІД: відвернутись чи простягнути руку».  

На захід були запрошені учні 9 – 11 класів Голинської школи, які з великою зацікавленістю включилися в розмову з дорослими. Також усі присутні переглянули відеофільм «Друзі завжди разом».

На згадку про зустріч учасники отримали червоні стрічки, як символ  чистої, здорової крові. Переглянули книжкову виставку «Обираємо здоровий  спосіб життя».

 

У бібліотеці-філії села Новиця відбулася молодіжна дискусія на тему «ВІЛ/СНІД: захисти себе сам». Завідуюча бібліотекою зачитала інформацію про поширення СНІДу на території України. Під час заходу виступила студентка 5 курсу медичного університету Василишин Надія, яка розповіла юнацтву про шляхи зараження СНІДу, де можна зробити аналіз на виявлення вірусу у крові, і як поводитися коли він буде позитивний (+). На закінчення користувачі переглянули поличку «Знати, щоб жити» і подивилися соціальну рекламу СНІДу «Живи відповідально».

 

2 грудня у бібліотеці-філії с. Степанівка з учнями старших класів та молоддю була проведена бесіда-роздум «СНІД: посковзнутись легко». Була запрошена фельдшер ФАПу Наталія Бухвак, яка проінформувала присутніх про застережні заходи проти СНІДу, надала інформацію про статистику хвороби в Україні та, зокрема, на Прикарпатті. Захід проходив у формі діалогу.

 

 У бібліотеці-філії с. Копанки була проведена інформаційна бесіда на тему «СНІД – хвороба, яка змінила світ». Бібліотекар Іванна Кузик розповіла присутнім що являє хвороба СНІД і які її наслідки та провела огляд літератури тематичної виставки.

 

В рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» бібліотека-філія с. Пійло провела рекомендаційну бесіду «Від миру в родині до миру в країні». Завідувач бібліотеки Марія Кухтин проінформувала користувачів бібліотеки про проведення даної акції, розповіла які важливі дати охоплює шістнадцятиденний період акції та ознайомила з викладкою літератури і матеріалами стенду «Права дитини». Також обговорювались проблеми насильства та агресії у сім'ях і серед однолітків, зачитувались права дитини, які захищає Конвенція ООН.

03 грудня 2015 року

У бібліотеці-філії с. Томашівці була проведена презентація книжкової виставки «Міжнародний день волонтера». Завідувач бібліотеки Ольга Сулима ознайомила присутніх з літературою і матеріалами періодичних видань, які були представлені на виставці, та розповіла про волонтерство.

Волонтерство походить від організації «Червоного хреста» (організація працювала на волонтерських засадах), засноване у 1859 році (1859 р. вважається роком виникнення волонтерського руху у світі).

Волонтери – це люди, на плечах яких тримається весь світ. Люди, які роблять надзвичайно багато для інших людей, котрі потрапили в буду: бійців, поранених, сиріт, біженців, хворих … Шукають різні можливості для допомоги: збирають кошти на ліки, шукають притулки тим, хто залишив рідні домівки, годують, напувають і зігрівають.

Бібліотекар також ознайомила присутніх з матеріалами виставки про волонтерів нашого краю і підсумувала, що волонтери – це люди, які жертвують своїми благами заради інших, і що до волонтерства може залучитися кожна людина.

Присутні на заході передали дітям-сиротам книги, а наймолодші читачі – свої саморобки.

 

 У бібліотеці-філії села Перекоси проведено презентацію книжкової виставки «Міжнародний день волонтера».

Бібліотекар Марія Атаманчук розповіла, що Міжнародний день волонтера світова громада відзначає 5 грудня. Волонтери – це люди, які витрачають свій вільний час на благо суспільства. Вони присвячують свій талант, енергію людям, які потребують допомоги, не чекаючи  за це винагороди. Ознайомила присутніх і провела огляд літератури та газетно-журнальних статей,  представлених на виставці. Користувачі бібліотеки Тарас Масляк, Владислава Сорока, Анастасія Михайлів, Ірина Сорока, Марія Возняк, Павло Бартошик брали активну участь у заході. Розповідали про історію волонтерського руху, про те, хто може стати волонтером, що таке волонтерська робота, чому добре стати волонтером, розкривати себе, допомагати іншим. Адже, добро завжди до нас повернеться!

 

У бібліотеці-філії с. Довгий Войнилів відзначено Міжнародний день волонтера. Бібліотекар Олеся Побігун розповіла про історію виникнення волонтерського руху, принципи, засади. Із газетних статей користувачі бібліотеки ще більше дізнались про волонтерський рух в умовах війни на Сході України. Також було відзначено волонтера бібліотеки Джус Ганну Йосипівну і подаровано їй книгу про с. Довгий Войнилів.

 

«Інвалідність – це не вирок»

Під такою назвою у центральній районній бібліотеці відбулася година милосердя присвячена Міжнародному дню інвалідів. На захід були запрошені користувачі бібліотеки з обмеженими фізичними можливостями, які об'єдналися разом, щоб підтримати один одного та поділитися із присутніми своїми успіхами та досягненнями.

Перед присутніми виступила Людмила Купчак. Це людина, яка пише поеми, легенди, вірші. Ця людина – лікар з великим добрим серцем. Вона дарувала присутнім свою поему «Хай буде у житті надія».

Дуже цікаво Богдана Добрянська разом із своєю мамою продекламувала вірш Галини Пухти «Україно моя». А ще в їхньому виконанні звучали гуморески В.Пушкаря.

Всім присутнім дарувала свої поетичні рядки поетеса Надія Кбур.

Провідний бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ Любов Боян розповіла присутнім про відзначення Міжнародного дня інвалідів, і наголосила про те, як важливо підтримувати кожну неповноцінну людину.

Присутні переглянули відео про людей з обмеженими фізичними можливостями, як завдяки наполегливості і упевненості вони досягають успіхів у своєму житті. 

В бібліотеці була оформлена викладка літератури «Збираємо тепло сердець».

На завершення заходу учасники послухали Гімн інвалідів і побажання бібліотекарів. Слова подяки звучали всім, хто знайшов в собі сили завітати до бібліотеки на свято, а також тим, хто не зміг бути присутнім.

"Ні СНІду"! Під такою назвою  4грудня у Народному домі  с. Мостище пройшла година спілкування з молоддю, до Всесвітнього дня боротьби зі снідом. Обговорювалось ризики зараження, їх розповсюдження. Тому головним баченням є всебічні знання про хворобу,  а отже, з'являється можливість захистити себе, зменшити шкоду від ВІЛ для особистості та суспільства.

 

5 грудня 2015 року

У бібліотеці-філії с. Станькова була проведена інформаційна година до Міжнародного дня волонтера. Бібліотекар Уляна Гаврилів розповіла присутнім що це за день, хто такі волонтери і чим вони займаються. Також скориставшись нагодою волонтери бібліотеки приєдналася до благодійної акції до Дня св. Миколая – допомога дітям у дитячі будинки. Читачі бібліотеки принесли вироби зроблені власноруч, книги, які подарують дітям.

 

На інформаційній годині, яка відбулася у бібліотеці-філії села Завадка, бібліотекар Тетяна Когут розповіла про діяльність волонтерів в Україні. Продовжила розповідь про місцевих волонтерів Марія Ситник. Працівники бібліотеки подякували всім волонтерам за їхню допомогу та безкорисливу працю, побажали міцного здоров'я та усіляких гараздів. В бібліотеці оформлена тематична поличка «5 грудня – Міжнародний день волонтера».

 

Бібліотека-філія с. Степанівка провела інформаційну годину «Волонтерство – благородна справа». Бібліотекар Інна Мельник ознайомила присутніх з історією виникнення Міжнародного дня волонтера та провела огляд літератури тематичної виставки.

Було запрошено волонтера Олексія Пліндухова, жителя села, який є членом політичної організації «Правий сектор». Неодноразово під його керівництвом проводились благодійні акції по збору коштів та продуктів для учасників АТО.

З учасниками клубної ради та читачами бібліотеки-філії с. Степанівка проводилося обговорення щодо волонтерської діяльності в селі.

 

На знак пошани волонтерів у бібліотеці-філії с. Дубовиця було проведено інформаційну годину «Бібліотека та волонтерство». Перед користувачами виступила бібліотекар Надія Малик, яка повідомила, що Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам всіх держав відзначати 5 грудня – Днем добровольця та волонтера. Адже, волонтери – це люди, які свідомо, за власним бажанням, без очікування будь-якої нагороди працюють для добра. Вони присвячують суспільству свій талант, час, енергію, сили.

Також слова вдячності звучали сільським волонтерам та волонтерам бібліотеки. Присутні переглянули тематичну поличку «5 грудня – День волонтера».

 

У бібліотеці-філії с. Верхня було проведено круглий стіл «Калейдоскоп добрих справ», присвячений Міжнародному дню волонтера. В результаті обговорення волонтерська група у складі завідувачки бібліотеки Надії Іващишин, сільського депутата Василини Матесляк та активістів бібліотеки Оксани Федоришин та Петра Іващишина організувала збір домашніх закруток для військовослужбовців у зону АТО (передано в організацію «Союзу українок»  в м. Калуш), а також прибирання автобусної зупинки у центрі села. 

 

5 грудня 2015 року в бібліотеці-філії с. Кропивник було проведено літературне досьє «Михайло Андрусяк – український письменник, прозаїк, публіцист, перекладач та  видавець, громадський діяч».

Завідувач бібліотеки Наталія Русановська ознайомила присутніх із життєвим та творчим шляхом письменника. Михайло Андрусяк – письменник із народу й народний письменник. Його голос – це голос українця, голос життя, а значить, дарований Богом. Творчість його виросла на благодатному ґрунті українського народнопоетичного слова, увібравши в себе його простоту і ясність, багату палітру й ритміку. Його художнє мислення відзначається тонким ліризмом і гострою публіцистичністю, увагою до внутрішнього світу героя та прагненням до масштабного відтворення героїчних подій історії.

Присутні мали можливість ознайомитися з літературою про Михайла Андрусяка та його творами, наявними у фонді бібліотеки.

 

«Допоможи Святому Миколаю»

5 грудня – Міжнародний день волонтера. Усі, хто робить надзвичайне для бійців, поранених, сиріт, біженців, так чи інакше пропускають той біль світу крізь себе. Бібліотекар бібліотеки-філії селища Войнилів Н. М. Гонська разом з користувачами дитячого відділу Нікітіною Н., Ферій М.,Смик М., Лукач А., Чайковська С., Руссо Я., Пігур І., Гбур А,  Кучера О., Мацькевич І., Ферій Л., Белей М. підготували для вихованців дитячих будинків подарунки: принесли дитячі книжки, а також під керівництвом вчителя трудового навчання Войнилівської ЗОШ І-ІІІ ст. Гонського Р. І. виготовляли з полімерної глини іграшки та новорічні прикраси.

Спільною працею ми не тільки допомагаємо, але й виховуємо у підростаючого покоління співчуття, людяність, та повагу до інших.

 

6 грудня 2015 року

 

6 грудня у бібліотеці-філії № 2 с. Томашівці (Кам'яне) відбулася година спілкування «СНІД – проблема сьогодення». Завідувач бібліотеки Надія Луців виступила зі вступним словом та розповіла присутнім про проблеми та наслідки СНІДу. Агітбригада у складі Романа та Євгена Лучко, Світлани Таній, Євгена Мацяника, Віталія Кузимчака, Вероніки Секуринець, Олександра Лазара, Михайла Кобути розповідали про вірус імунодефіциту людини, про жорстоку хворобу СНІД та пропагували здоровий спосіб життя.

Сімейний лікар Руслана Іванівна Мацяник розповіла присутнім про шляхи інфікування даною хворобою і про заходи вбереження від СНІДу.

 

У бібліотеці-філії с. Лука проведено діалог «Азбука правових знань» до Міжнародного Дня прав захисту людини, який відзначається 10 грудня.

Бібліотекар Щербицька Г. М. проінформувала користувачів бібліотеки про історію встановлення даного дня, розповіла, що ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 грудня 1948 року загальної Декларації з прав людини. Декларація стала першим світовим документом, що сформував положення про права людини. Загальна декларація прав людини проголосила рівність всіх жителів планети перед законом. Людина, її життя і гідність, права та свободи визнано найвищою цінністю кожної держави.

Учасники діалогу Басараб Соломія, Лизун Сніжана, Поліщук Тетяна, Ващинська Христина, Поліщук Микола вчились визначати у повсякденному житті правові ситуації та встановлювати шляхи їх розв’язання.

На заході була присутня завідувач Народним Домом Поліщук О. П. Усі присутні переглянули книжкову викладку літератури «Права свої знай, та про правила і обов’язки не забувай».

 

У бібліотеці-філії с. Сівка-Калуська для читачів шкільного віку відбулася правова година «Я і мої права». Бібліотекар Любов Маршалок розповіла присутнім про права дитини, які захищаються Конвенцією ООН, та про права дитини, які визначено у Конституції України та у Законі України «Про охорону дитинства». Ознайомила читачів з обов'язками та правами, що допоможе їм захистити себе і почуватися гідно у суспільстві. Вірш «Я маю право на життя» декламувала Ірина Гнатишин. У бібліотеці оформлено тематичну викладку «Правовий орієнтир».

 

У бібліотеці-філії с. Діброва проведено інформаційну мандрівку «Право – це мистецтво добра і справедливості». Під час проведення заходу бібліотекар Галина Непик зробила наголос, що найголовніший скарб нашої планети – це людина. І пройшло немало століть поки людство усвідомило неповторність кожного і ухвалило закони, які оберігають людину і її життя. Таким законом є «Загальна декларація прав людини», підписана в 1948 році державами, які увійшли в ООН. А в 1989 р. ООН прийняла окремий документ під назвою «Конвенція про права дитини». За допомогою слайдів читачі бібліотеки мали можливість ознайомитися з основними статтями цієї конвенції.

 

У бібліотеці-філії с. Кропивник серед читачів шкільного віку було проведено правову вікторину «Чи знаєш ти свої права ?». Завідувач бібліотеки Наталія Русановська нагадала користувачам їхні права і свободи, визначені Конвенцією про права дитини; застерігала дітей правильно реалізовувати свої права, з повагою ставитись до власної особистості та до інших. І наголосила, що в кожного є не тільки права, а й обов’язки.  Переможцем у вікторині стала читачка бібліотеки Тетяна Калин.

 

 

Методичний відділ ЦБ

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Грудень 2015
В П В С Ч П С
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2