Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Батьки та відповідальність

77980909000

2016.04.26

В останні десятиліття відбулися глибокі зміни соціально-економічних умов життя суспільства, які знову зробили актуальною проблему виконання батьками обов'язків щодо виховання своїх дітей. 

Обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини добре висвітлені у

ст. 150 Сімейного кодексу України.  Батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.  Батьки зобов'язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини, фізичні покарання дитини,  а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Якщо є обов’язки, то є і відповідальність!

За невиконання або неналежне виконання обов’язків  щодо виховання  дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності:
- адміністративної (стаття 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
 - сімейно – правової (стаття 164 «Підстави для позбавлення батьківських прав»);

-   кримінальної  (стаття 166 Кримінального кодексу України   «Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування»).

Питання  про відповідальність батьків  щодо виховання та розвитку дитини було розглянуто 22 ківтня 2016 року на загальношкільних  батьківських зборах у Войнилівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів. Перед батьками виступили працівники служби у справах дітей  райдержадміністрації та сектору молодіжної привенції Калуського відділу поліції  ГУНП в Івано-Франківській області.

З  зацікавленістю  слухали  батьки інформацію про адміністративну та кримінальну відповідальність батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків, про  правила поводження дітей в розважальних закладах, у громадських місцях, на вулиці без супроводу дорослих, про недопущення вживання дітьми енергетичних та спиртних напоїв, тютюну.

       Усі ми повинні створити світ, сприятливий для дітей, світ у якому кожна дитина почуватиметься захищеною, де її думка буде поважатися, де немає місця насильству, світ, який би дав змогу виховати здорове, щасливе, досконале покоління. Оскільки сьогоднішні діти – завтрашні громадяни, то їх захист і розвиток є передумовою майбутнього розвитку людства.

 Служба у справах дітей Калуської РДА

 

 
  




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2016
В П В С Ч П С
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30