Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені заходи з 21 до 27 листопада 2016 року

2016.11.29

23 листопада 2016 року

В бібліотеці-філії с. Копанки в рамках районної бібліотечної акції «  Всесвітній день вітань » (яка проходила з 21 по 25 листопада 2016 року) відбулася інформаційна бесіда «Всесвітній день привітань». Бібліотекар  Іванна Кузик підготувала привітання. Діти по черзі зачитували привітання і вітали один одного.

 

24 листопада 2016 року

В рамках районної бібліотечної акції «  Всесвітній день вітань »  24 листопада у бібліотеці-філії села Томашівці-1 проведено інформаційну годину   «День позитивного настрою і радісних емоцій». Сулима Ольга ознайомила присутніх з традицією відзначення Всесвітнього дня вітань . «21 листопада, (в понеділок) відзначається   Всесвітній день вітань. Зараз свято вітань стало багатонаціональним та незалежним від таких чинників, як професія, релігія або переконання людей, які його відзначають. Цей день об'єднує дітей та дорослих, зірок кіно та звичайних людей — усіх, хто прагне зробити світ більш толерантним та дружнім. Традиційно у день вітань багато людей з усіх куточків світу розсилають одне одному  привітання. Сьогодні це переважно роблять за допомогою Інтернету», - наголосила у своєму виступі завідувач бібліотекою.

Такий же захід проведено у бібліотеці-філії Томашівці-2, бібліотеці-філії с. Боднарів.

 

У інтернет - залі центральної районної бібліотеки відбувся тренінг на тему: «Роль Інтернету у глобалізації інформаційного простору та проблеми вільного доступу до інформації» (з циклу тренінгів на тему: «Нова бібліотечна послуга: використання інформаційних технологій та Інтернету в бібліотеці»). Метою тренінгу було виявити сутність процесу інформатизації суспільства та ролі бібліотек у цьому процесі. На тренінгу було розглянуто такі питання: доступність інформаційних ресурсів у демократичному суспільстві,вільний доступ і обмін інформацією як умова розвитку громадянського суспільства, інтернет як інструмент покращення якості життя, принципи інтелектуальної свободи та доступності інформації, кодекс етики бібліотечного працівника тощо. Тренінг  проводила  бібліограф  інтернет- залу ЦРБ Ірина  Савчук. У тренінгу взяли участь бібліотекарі сільських бібліотек - філій, користувачі інтернет – залу, а також бібліограф Верховинської ЦРБ Людмила Дроняк. Після закінчення тренінгу всі ділились враженнями, а бібліограф Верховинської бібліотеки поділилась досвідом своєї роботи.

 

В рамках районної бібліотечної акції «  Всесвітній день вітань » у бібліотеці-філії села Довпотів проведено презентацію  виставки  газетно-журнальних матеріалів «Всесвітній день вітань» . «У Євангеліє від Матвія в 5-му розділі 47-й вірш сам Бог відкриває сенс позитивної і життєствердної дії вітань. Вітайте один одного. Вітайте незнайомих Вам людей! Це надає тільки сприятливі наслідки, знімає напруженість, відкриває життю не тільки Вас, а й тих, кому адресовано Ваше привітання! », - такими словами закінчив  презентацію виставки газетно-журнальних матеріалів Василь Ганущак.

 

25листопада    2016 року

Вшановуючи нетлінну пам'ять мільйонів співвітчизників  центральною районною бібліотекою з  25 по  27  листопада 2016 року оголошено акцію присвячену пам’яті жертв голодомору «Пам'ять убієнних голодомором» .  В рамках акції проведено години скорботи, години пам’яті, презентації виставок, перегляди відеофільмів,  години-роздуми, вечори-молитви,години-реквієм тощо. Акція проведена спільно з Народними домами.

 

У бібліотеці – філії с. Лука спільно із Народним Домом проведено презентацію книжкової виставки «Скорботна свічка пам'яті».

Україна в 1932 – 1933 роках пережила страшну трагедію – голодомор, який забрав життя мільйонів наших земляків. Жорстокість голодомору полягає в тому, що голод не був наслідком стихійного лиха, посухи або неврожаю, він став результатом навмисної політики більшовицького режиму. Шляхом насильницького вилучення продовольства, блокади сіл та цілих районів, заборони виїзду за межі охопленої голодомором України, репресії проти незгодних тоталітарна система створила для українців умови, які були не сумісні з життям. Така політика більшовицького режиму – злочин проти людяності, говорила бібліотекар бібліотеки – філії Щербицька Ганна .  Вона  провела презентацію книжкової виставки – реквієму «Скорботна свічка пам'яті своєї…»

Зав. Народним Домом Поліщук О. П. розказала про свідчення очевидців тих голодних років.Учасники заходу переглянули фотографії, ілюстрації про ті страшні роки.

У бібліотеці -  філії с. Слобідка було проведено бесіду за круглим столом «Насилля в сім’ї як соціальна проблема». До  Міжнародного дня боротьби  з насильством проти жінок. З метою привернення уваги людей до проблеми насильства у суспільстві та попередження негативних явищ, що можуть призвести до насилля або спровокувати його вчинення, щорічно у бібліотеці проводяться різноманітні заходи у рамках акції «16 днів проти насилля». Дати проведення заходів (із 25 листопада  по 10 грудня) є символічними. Вони створюють своєрідний  ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства, боротьби зі СНІДом, рабством та дій щодо захисту прав людини.  Бібліотекар Князевич Наталія  організувала  та презентувала у бібліотеці виставку «STOP- насиллю».
 Під час заходу усі присутні  активно обговорювали проблему насильства  в сім’ї. На завершення був продемонстрований відеофільм про проблеми насильства в сім’ї та можливі шляхи виходу з даних ситуацій.

У бібліотеці-філії села Перевозець проведено майстер-клас «Чудо Новорічної ялинки». Учасники вчилися виготовляти новорічні прикраси із простих доступних матеріалів (шишок, гілок, паперу тощо).

У бібліотеці-філії с. Завій проведено годину пам’яті  «Голодомор: удар на випередження». Завідувачка бібліотеки Костів Ніна провела тематичний огляд літератури  по  темі  заходу.Активні користувачі бібліотеки: Сопушинський Віталій, Ільків Павло, Ільків Вероніка, Ільків Діана, Данів Неля, Чіпко Оля, Базюк Андрій, Кучерак Софія, Данів Софія, Ільків Михайло декламували вірші, зачитували факти про голодомор  в Україні та свідчення  очевидців. Учасники заходу вшанували пам'ять про убієнних безкровної війни хвилиною мовчання. Такий самий захід був проведений в бібліотеці-філії с. Грабівка.

26  листопада  2016  року 

         В  Народному  домі  села  Голинь  спільно  з  бібліотекою – філією  села  відбулася  година  роздуму   до  84-ї  річниці  голодомору  1932 – 1933 р.р.   «Голодний  рік,  як  чорна  птиця,  над  краєм  змореним  літа».  Учасниками  Народного  хору  керівник  О. Кінащук  виконано «Отче  наш»,  «Вічна   пам'ять».  Історію  голодомору  розповів  М. Івахнюк .  Було  запалено  свічки  пам'яті  жертвам  голодомору.  В  бібліотеці  розгорнуто  книжкову  виставку  «Україна  пам’ятає!  Світ  визнає».

 

         В НД с. Перекоси відбувся вечір-реквієм, присвячений пам’яті жертв голодомору в Україні 32-33 років «Запали свічу». Ведуча вечора Анастасія Німак зачитала страшні факти  з історії тих тяжких часів. Іванна Німак та Ліля Кобута виконали пісні «Свіча» та «Гори, гори, моя свіча», якими викликали сльозу в присутніх. Учасники гуртка художнього читання декламували вірші відповідної тематики. О 16.00 год. всі разом приєдналися до Всеукраїнської акції «Запали свічку» та вшанували хвилиною мовчання усіх невинно заморених голодом. 

 

У НД с. Довпотів проведено годину пам’яті «І дзвонить пам’ять в наших душах». Ведучі розповіли про сташні події 32-33 років. На столі біля запаленох свічки стояли хліб і зерно- символи життя. Молитвою вшанували пам’ять жертв голодомору.Після закінчення заходу У НД присутні запалили свічки на могилі січових стрільців.

 

Бібліотека с. Мислів  спільно з Народним домом біля пам'ятного знака жертвам Голодомору 1932-1933рр, в межах всеукраїнської акції "Запали свічку", провели годину пам'яті "Пам'ять не стерти роками". Ведуча заходу Юлія Куцела розповіла про 3,2 млн невинних жертв голодомору на Україні та хвилиною мовчання, що досі сльозою горить,вшанували їх пам'ять. Вірші читали Анастасія Кривенко, Ольга Боднар, Володимир та Олег Андрусіви, Юлія Куцела. Сільський голова Микола Іваськів сказав, кожен з нас переосмислює трагічні сторінки нашої історії-Голодомор, який привів до небачених безневинних жертв. Колишній сільський голова Володимир Андрусів сказав:"Пом'янімо великомучеників історії і знайдемо в собі сили пройти за ними дорогою їхнього хресного путі, бо не їм це потрібно,а нам..." Всі присутні молитвою "Отче наш" та запаленими свічками вшанували пам'ять мільйонів селян, до загибелі яких привело холоднокровне рішення Сталіна відібрати в них їстівні припаси та оповити Їх завісою мовчання.В сільській бібліотеці організовано ілюстративну книжкову виставку "Боже, прости нашу пам'ять..." Отці Іван Кошка та Володимир Мачужак відслужили чин панахиди в місцевих церквах в пам'ять про жертв Голодомору 1932-1933рр.

 

У бібліотеці – філія с. Ріп’янка спільно з Народним домом проведено вечір – пам'ять «Над білим янголом скорботи незгасний духу смолоскип». Скорботні спогади присвячувались тим, кого давно немає, кого спопелив найстрашніший злочин сталінського тоталітарного режиму – штучний голод 1933 року. Ведучі заходу Мар'яна Бедрій та Катя Бугрій розповіли про трагічну смерть дорослих, дітей, божевілля матерів. Йшли в могилу найкращі, несли найкоштовніше, що є в нації – гени розуму,  здоров’я, гени досконалості фізичної і духовної, гени милосердя, справедливості, людяності й відваги.

Вірші ,  спогади свідків тих жахливих подій читали:  Роксолана Луцан, Тетяна Бедрій, Володимир Ільків, Адріана Хацевич, Ольга Скурчанська, Тетяна Тимків. Присутні  вшанували хвилиною мовчання тих, хто переніс муки і страждання, та запалили свічки пам'яті, а також переглянули виставку літератури «Прости нас пам'яте, прости».

 

В с. Середній Бабин відбулося віче   до Дня пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років. Ведучими були Леся Климишин та Марія Білоус. Вірші декламували : Наталя Крук, Климишин Софія, ІраБобровська.Всі присутні вшанували пам’ять жертв голодомору хвилиною мовчання. В бібліотеці - філії відбулася презентація виставки "Голодомор - наша печаль і скорбота".   Захід підготували завідувач НД с. Середній Бабин Леся Климишин та бібліотекар бібліотеки - філії с. Середній Бабин Любов Шушайло.

 

В  бібліотеці-філії с. Перекоси проведено годину пам’яті  «Над білим янголом скорботи – незгасний духу  смолоскип»,приурочена Дню пам’яті жертв голодомору.    Бібліотекар Марія Атаманчук розповіла присутнім про страшні факти, про Голодомор, а також презентувала книжкову виставку  «Пам’яті жертв Голодомору».Користувачі бібліотеки  Любомир та Дмитро Кухар декламували вірші та зачитували спогади очевидців про страшні події голодних 1932-1933 років. На заходи вшанувати пам’ять невинних жертв прийшли і літні люди, і діти.

 

         В  бібліотеці – філіїс. Кропивник (спільно з НД) проведено годину пам'яті і скорботи "Над білим янголом скорботи - незгасний духу смолоскип ".

У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років.  Найстрашнішим був  голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР. Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, «розкуркулення» селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі - такими словами розпочали захід  ведучі: Ілона Паньків та Тетяна Сеняк. 

Вірші читали: Марічка та Анастасія Гівчак , Яна Фединяк, Тетяна Коцан, Ірина Мудра.

     Присутні  ознайомилися з тематичною  виставкою   "26 листопада - День пам'яті жертв Голодомору.

 

         Бібліотека – філія с. Середній  Угринів спільно з  НД  провели  вечір – реквієм «Засвіти  свічу  пам'яті» до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні.  Завідувачка бібліотеки – філії Наталія  Тимків  нагадала  присутнім  про найтяжчі події в історії  української  нації - голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років.. Ведучими  заходу  були  Ольга  Давидюк  та  Богдана  Цвіль.

Вірші  декламували:  Надія  Гусева,  Вікторія  Шершень, Іванна  Давидюк.  Завідувачка  бібліотеки ознайомила  присутніх з  літературою  книжкової виставки «Пам'ять людська  незабуде  повік».

 

В центральній  районній  бібліотеці  проведено  презентацію  книжкової  виставки «Голодомор – злочин  проти  нації».  На  виставці  були  представлені книги, матеріали,  ілюстрації,   спогади  про голодомори: 1921-1923, 1932-1933,                  і голод 1946-1947 років.   Провідний  бібліотекар  відділу  обслуговування  Люба  Миколаївна  розповіла  присутнім  про ці страшні  події в  історії  української  нації, зачитувала  спогади  очевидців,  зробила  огляд  літератури  представленої  на  виставці.

 

Бібліотека - філія с. Новиця спільно з Народним домом провели годину скорботи присвячену Дню пам’яті жертв голодоморів " Ми пам’ятаємо".Учасники і присутні на заході ознайомилися із постійно діючою книжковою виставкою " Моя земля -моя історія жива". Зав. Народним  домом  Марія Василишин розповіла про страшну трагедію українського народу-голодомор. Пісню "Свіча" заспівала Христина Карпенко.На кінець заходу всі присутні на святі вшанували жертв голодоморівхвилиною мовчання.

 

У бібліотеці-філії с Цвітова спільно з НД відбулася година пам’яті «Запалимо свічку пам’яті». Захід розпочався із запалення свічок на символічній могилі. Учасники заходу помолилися і вшанували пам'ять хвилиною мовчання усіх жертв голодомору. Продовжився захід у бібліотеці. Бібліотекар Оксана Колінко та зав. НД Зоряна Порціна перегорнули трагічні сторінки 1932-33 років. Присутні ознайомилися з викладкою літератури «Сльоза голодомору»Юні  читачі допомагали бібліотекарю, ілюструючи її розповідь декламацією віршів про голодомор.

У бібліотеці-філії села Боднарів спільно з НД проведено годину пам’яті «Свічка плакала в скорботі». Усі присутні пом’янули хвилиною мовчання тих великомучеників 1932-33 років – мільйонів українців, жертв небаченої в історії людської цивілізації голодомору. Юні  читачі допомагали бібліотекарю, ілюструючи її розповідь декламацією віршів про голодомор тощо. Присутні переглянули відеозаписи свідчень очевидців голодомору, кадри з документальних та художніх фільмів про голодомор, відео-кліп Оксани Білозір «Свіча». Завідувач бібліотеки провела презентацію виставки «Голодомор - трагедія нації».

У бібліотеці-філії села Дубовиця спільно з НД проведено годину пам’яті і скорботи «Свічка плакала в скорботі». Завідувач бібліотеки Малик Надія поділилася спогадами своєї бабусі (родом з Вінницької області). «Моя бабуся пережила ті страшні часи. Пережитими спогадами неодноразово ділилася з своїми онуками . Розповідала про жахливі факти . Люди їли горобців, ворон,земляних хробаків і слимаків, мололи кору дерев, жолуді на борошно тощо. Взимку вживали гнилі корені кульбаби, реп'яху тощо. Траплялися випадки людоїдства. Масові смерті від голоду та розладів людської психіки були у кожному селі. Події тих страшних років я навіть не могла уявити. Моторошно, наприклад, думати, що люди божеволіли від безвиході, ховали жменьку пшенички десь там у пивниці чи на городах у сирій , мерзлій землі і боялися, щоб їх за це не судили. По селу їхала підвода і збирала усіх людей, які загинули від голоду… » , - зазначила Надія Малик. Бібліотекар презентувала книжкову виставку «Голодомор у творах письменників». Присутні поділилися враженнями від прочитаних книг Василя Захарченка «Прибутні люди»,Олександра Міщенко «Безкровна війна: книга свідчень», Тодося Осьмачки «Ротонда душогубців». Поезію читали: Сергій Винник, Юліана Малик. Захід закінчився молитвою за невинно загиблі душі.

27 листопада

В с. Завій в церкві св. Михаїла отець Ярослав відправив панахиду за жертвами голодомору. Вірші про ті страшні часи читали учасники гуртка художнього читання Вероніка Мартинюк, Вікторія Бойко, Любов Федоришин, Роксолана Паращак. На завершення священник закликав всіх пам’ятати свою історію, бо хто забуває минуле, той не має майбутнього.

 

Сучасне покоління громадян України прагне знати більше про власну історію, факти, події, зокрема і про найстрахітливіший Голодомор 32-33-х років. 27 листопада бібліотека-філія села Перевозець спільно з НД провела годину скорботи «Запали свічку пам’яті». Завідувач бібліотекипрезентувала книги , які розкривають трагічні сторінки історії Голодомору, що набув характеру геноциду українського народу.

У бібліотеці-філії села Томашівці-1 спільно з бібліотекою Томашівці -2 та НД проведено історичний екскурс «Пам'ять серця: голодомор». З вступним словом виступила завідувач бібліотеки Сулима Ольга, яка розповіла присутнім , що голод 1932-33 років в Україні забрав життя від 7 до 10 мільйонів невинних людей. Тоталітарний комуністичний режим свідомо спланував і здійснив проти Українців терор голодом, насильно вилучивши усі продовольчі запаси. Тетяна Сеньковська, Богдан і Христина Возняк, Андріана Атаманчук, Віталій Куземчак, Романна Король, Сніжана, Софія, Віталій, Вікторія Родзень, Тетяна Перегінець, Ілона Знач читали вірші про голодомор. В кінці заходу усі присутні промовили молитву за душі, які померли під час голодомору. Зав .бібліотекоюТомашівці-2 Надія Луців провела огляд літератури біля книжкової виставки «Голодомор 1932 -33 рр.:трагедія нації».

В  бібліотеці - філії с. Підмихайля проведено історичний - екскурс в минуле "Пам'ять серця: голодомор". Бібліотекар ознайомила присутніх з книжковою виставкою "Відлуння дзвонів  голодомору",   розповіла про страшні часи голодомору, про мільйони загиблих людей,  зачитувала спогади очевидців про страшні події голодних 1932-1933 років.

 

 

Бібліотека  - філія с. Новиця провела  літературне досьє "Провісник майбутнього" ,   присвячене 90-річчю з дня народження українського письменника-фантаста Олеся Бердника. Про життя і творчу діяльність користувачам розповіла зав. бібліотекою-філією  Марія  Василишин.  Уривок із повісті-есе "Тайна Христа" прочитала Неля Підсаднюк. Для кращого ознайомлення з творами автора користувачам презентовано поличку "Провісник майбутнього". На закінчення заходу присутні переглянули фільм "Олесь Бердник. Презентація."

В бібліотеці – філії с. Кропивник була проведена бесіда – дискусія «Насильство в сім’ї як соціальна проблема».Домашнє насильство – це загальна проблема, а також одна з найбільш розповсюджених у світі форм порушення прав людини. Домашнє насильство вважається серйозною проблемою в кожній країні, де вивчається це питання.Такими словами розпочала бесіду з юнацтвом завідувачка бібліотеки  Наталя Русановська.  Молодь  взяла  активну  участь у  обговоренні  цієї  проблеми.   В кінці  заходу присутні  ознайомилися  з матеріалами  тематичної  викладки «Насильство в сім’ї як соціальна проблема».

Бібліотека – філія с. Копанки  спільно  з НД провели  годину скорботи   "Голодомор 1932 - 1933 роки:  пам'ятаємо".  Ведучими  заходу  були Надія Бунга і Іванна Кузик.  Вони  розповіли про  страшні роки голодомору  в історії  України,зачитували спогади очевидців про ці події голодних 1932-1933 років.

Була запалена свіча пам'яті, всі присутні вшанували хвилиною мовчаннямільйони загиблих людей. Також була оформлена виставкаматеріалів,  ілюстраційпро ті страшні роки,  доповнена колосками  пшениці, лампадками, свічками.

В бібліотеці – філії с. Завій було проведено бесіду -  пораду «Світ проти насильства». Соціальний працівник Іванців Людмила ознайомила присутніх із законодавством направленим на захист громадянина України проти насильства. Зав бібліотекою Костів Н. А. провела експрес-опитування: «Що я знаю про насильство». В бібліотеці була оформлена тематична викладка літератури.

В бібліотеці – філії с. Середній  Угринів   проведено  годину  пам’яті  до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні  «Засвіти  свічу  пам’яті» . Ведучими  заходу  були Ольга  Луцан та  Христина Васютяк.  Вірші  декламували: Ольга  Ляхович, Анна  Перегіняк,  Марія  Присяжнюк,  Павло Перегіняк, Оксана  Андрійчук.  Завідувачка  бібліотеки ознайомила  присутніх з  літературою  книжкової виставки «Голодомор – біль  народний».  Присутні вшанували хвилиною мовчаннямільйони загиблих людей в часи  голодоморів.

 

 

 

 

 

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Листопад 2016
В П В С Ч П С
30 311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3