Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені масові заходи (з 02 до 08 січня 2017 року)

2017.01.11

04  січня  2017 року

         У бібліотеці-філії с. Старий Угринів проведено народознавчу годину «Народні традиції святкування Різдва». Завідувач бібліотекою Галина Воробець розповіла присутнім про традиції, звичаї, обряди святкування Різдва у нашому краї, що виробилися протягом століть. У заході взяли участь користувачі бібліотеки Ольга Ляхович, Мар′яна Головчак, Марія Присяжнюк, Марія Федорів та інші. Діти колядували, віншували, ознайомилися із літературою книжкової виставки «Січень крокує, свята дарує».

У рамках районного проекту «Шедеври світової літератури» у бібліотеці с. Старий Угринів також проведено літературну імпрезу «Різдвяний літературний шедевр Чарльза Діккенса». Ведучі заходу Тетяна та Наталія Васютяк ознайомили присутніх з життєвим і творчим шляхом британського письменника Чарльза Діккенса. Розповіли про головного героя твору «Різдвяна пісня у прозі» – Скруджа, людину, яка потрапила  під владу грошей, але чарівна зустріч, яка сталася в ніч перед Різдвом, змінила його світосприйняття, і він почав по-іншому відноситися до життя і навколишніх людей. Бібліотекар Галина Воробець провела огляд творів Ч.Діккенса, які були представлені на книжковій виставці.

 

В бібліотеці-філії c. Новиця  була проведена історична година "Велет української нації".  Захід  присвячений  108-ій  річниці від дня народження провідника ОУН Степана Бандери.  Ведучою  заходу  була  зав. філіалом  Марія Василишин.  Вона  розповіла  про  життя  та  політичну  діяльність Степана  Бандери,  наголосила,  що постать Степана Бандери  стала  символом української  нації.   Присутні на заході  ознайомилися з  матеріалами  книжкової  виставки  «Степан  Бандера – символ  нації»  та  переглянули відео - фільми: "С.Бандера. Розсекречене життя";  "С.Бандера. Ціна свободи";"Ліквідація С.Бандери».

В бібліотеці – філії с. Завій разом з Народним Домом була проведена година історії «Степан Бандера – патріот і провідник». Ведучою заходу була Світлана Петрів.  Про життя і діяльність Степана Бандери розповіли учасники заходу: Федоришин Люба, Юрків Марія, Бойко Вікторія, Паращак Анатолій, Паращак Роксолана, Перегінець Роман. Завідувачка бібліотеки Ніна Костів провела  огляд  літератури  «Степан  Бандера -  символ  нації».

У бібліотеці – філії с. Лука проведено літературний вернісаж «Різдвяну зірку в кожний дім».  Захід проведено спільно із Народним Домом. Різдвяні звичаї і сьогодні містять ряд дохристиянських елементів, які мали закликати добрий урожай у наступному році, багатство і добробут господарям, щастя і здоров'я всім членам родини. Про це все співається в колядках, у яких поєднується давнє і нове, загальнолюдське і національне, релігійне і світське. Колядка – це величальна пісня на честь народження Сина Божого. «Дідух» із давніх часів уособлює дух предків, які приходять на Різдво в гості, а ще це святий культ хліба, возвеличення працьовитих господарів, говорила бібліотекар Щербицька Г. М.  Вона  провела вікторину «Звичаї та обряди різдвяних свят». Зав. Народним Домом Поліщук О. П. провела гру «Так чи ні». Бібліотекар Щербицька  Ганна  провела презентацію книжкової виставки «Різдвяна зірка на небі засіяла».

В с. Середній Бабин у бібліотеці-філії спільно з Народним домом провели  годину  історії  присвячену  108-й річниці з дня народження Степана Бандери. В заході брали участь: Брецко Катерина, Климишин Софія, Крук Наталя, Бобровська Ірина. Учасники заходу зачитали корисну інформацію про життя і діяльність Степана Бандери. Також була презентована книжкова виставка "Борець за волю України" .Організатори заходу бібліотекар бібліотеки - філії Любов Шушайлота завідувач Народного дому Леся Климишин.

В бібліотеці - філії с.Голинь( спільно з НД) відбулася година історії « За свободу України полягли її сини»» (до 108 –річницівід дня народження Степана Бандери).  Завідувачка  бібліотеки  Люба Жекалорозповіла про людину – легенду, видатну постать в історії України, героя ХХ століття – Степана Бандеру. Присутні переглянули документальний фільм « Обличчя української історії. Степан Бандера» . Огляд книжкової виставки  « Степан  Бандера – національний борець за волю України» провела бібліотекар  Віра Завадецька.

5-го січня у Народному домі селища Войнилів відбувся історичний дайджест “Степан Бандера – борець за волю України”. Ведучі заходу Володимир Василів та Лілія Радзібаба розповіли присутнім біографію нашого земляка, який із своїми однодумцями боровся за Незалежність нашої держави. На заході прозвучали стрілецькі та повстанські пісні.

 

7 січня в с Сівка -Калуська відбулося дійство "Коляда від хати до хати". Учасники Віктор Варварик, Іван Ковальчук, Василь Коцан, Василь Литвин, Володимир Хемич, Іван Козак,Михайло Соломуд. Віншувальники Михайло Іванів і Василь Тимчишин.

 

7 січня жителів с. Павликівка з Різдвом Христовим від хати до хати вітав дитячий вертеп з програмою «Сяйво різдвяної зорі» . З вуст маленьких колядників звучали колядки та віншування на добро, здоров’я та мир у кожній хаті.

 

7 – 8 січня від хати до хати мешканців села Перевозець вітав молодіжний вертеп театралізованою програмою «Селом походжаємо, щастя й радості бажаємо». У програмі  звучали стародавні повстанські колядки та віншування на злагоду та добро у кожній домівці жителів села.

 

Вертепне дійство «З Колядою йдемо»
7 – 8 січня селом Лука іде Вертеп – театралізоване дійство, яке прославляє

Різдвяну містерію: римських воїнів, царя Ірода, трьох Царів, Ангела, Смерть.
            Учасники Вертепу піймавши чарівним неводом найяснішу зірку і викувавши у чарівній кузні срібні дзвіночки вирушили в дорогу від хати до хати. Зірка світила їм бо несли вони людям радісну звістку. Срібні дзвіночки дзвеніли під вікнами односельчан і люди тішилися, що до них іде Вертеп, колядники і сповіщають про народження Ісуса Христа.
І все, що бажали у ці святкові дні учасники Вертепного дійства неодмінно збувалося, бо слова їх були чарівними. Звіздар – Стовбан Степан, Пастушки – Ващинська Христина, Лизун Владислав; Ангел – Лизун Сніжана; Царі – Камінський Віталій, Лесів Богдан, Дзяман Іван; Ірод – Півхлопик Павло; Смерть – Поліщук Микола; Воїн – Дзяман Дмитро; Жид – Шаріф Самір; Жидівка – Поліщук Тетяна; Чорт – Кравець Ігор.

 

7 – 8 січня з нагоди храмового свята в Народному домі с. Грабівка відбувся вечір молоді «В Вифлиємі новина». Сімейний дует: Христина та Андрій з Войнилова створили святкову атмосферу, по закінчені спільно з усіма учасниками виконали колядки, та привітали з Різдвом Христовим.

         А вже 9 січня пройшла коляда від хати до хати «Віншую вас чесний господаре». По кожному округу жителі села прийшли з колядою і зібрали кошти на церкву.

 

7-8 січня дитячий вертеп Народного дому с. Бабин – Зарічний ходили від хати до хати прославляли новонародженого Христа.

 

«Йде Різдво у кожну хату» із такою назвою піч час Різдвяних свят селом Бережниця мандрувало чотири вертепних колективи (керівником яких є Марія Процишин). Участь у цих вертепах взяли учасники гуртків художнього читання та учасники драматичного колективу.

 

 

7 – 9 січня у с. Перекоси відбулася вітальна програма до Різдва Христового. Вертеп ходив від хати до хати прославляючи новонародженого Ісуса Христа колядували та створювали жителям села святковий настрій.

 

 

8  січня  2017  року  в Народному  домі  села   Голинь  і  по  селу  розпочався  співочий  майстер  клас «По  всій  Україні  від  хати  до  хати  колядка  й  щедрівка  ідуть  всіх  вітати». Працівники  Народного  дому  разом  із  жителями  села  ішли  колядувати  Христа  прославляти.  Коли народився Спаситель, ангельський хор у небі  співав: «Слава в вишніх Богу і на землі мир».Так  і  розпочався  майстер  клас  із  величної  коляди  та  «Бог  предвічний»,  «Нова  радість  стала»  та  інші.

8 січня на Різдвяні свята в селі Дубовиця від хати до хати ходив фольклорний колектив де колядували колядки «На Різдвяні свята», «По всьому світі», «Хто там по дорозі», «Нова радість стала».

8, 9 січня в с Сівка - Калуська відбувся хід "Український Різдвяний вертеп". Учасники Софія і Наталя Ходорські,Тетяна Мельник, Юлія Хомин, Іванна Корнійчук, Богдана Юрчишин, Ірина Гнатишин. Смерть-Микола Литвин,козак - Владислав Коцан, ірод- Тарас Тимків,біда - Антоніна Лазоришин. Учасники привітали районних і сільських депутатів,працівників управління сільської ради,членів виконкому сільської ради,учасників АТО.

В бібліотеці – філії с. Кропивник була проведена година духовності «Світло у темряві світить і темрява не огорнула Його » ( до 1680 р. від Дня першого святкування Різдва). Ведучі Іванна Русановська та Яна Пілянськарозповіли про Різдво Христове у перші століття, 10 цікавих відмінностей католицького Різдва від православного.  Зав. бібліотекою  Наталія  Русановська  ознайомила  присутніх  з  літературою  тематичної  викладки «З нами Бог»  та  привітала всіх користувачів бібліотеки з Різдвом Христовим . Всі разом заколядували «Нова радість стала».

08січня  2017 року В  бібліотеці – філії с. Довге  Калуське  відбулося  вертепне  дійство  «Хай Різдво у  вашу  хату принесе  добра  багато».  Ведучі  заходу  Ірина  Костів  і Назар  Івасів   розповіли про  виникнення вертепу і  його  прихід  в  Україну.  До  бібліотеки  завітав  місцевий  вертеп і  побажав  присутнім  щастя, миру,  радості  і  достатку. Уквітчав  захід  дівочий  вертеп,  який підготувала  бібліотекар  Оксана  Вінтонів.  Ролі  Пастушок  виконали:  Анастасія  Морис, Антоніна  Скородинська,  Антоніна  Тимчишин,  Ілона  Парцей;   роль Ангелика виконала  Ліза  Петришин.

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2017
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4