Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені масові заходи (з 23 до 29 січня 2017 року)

2017.01.31

23 січня 2017 року

Войнилівський Народний дім спільно з опорною школою Войнилова провели спільний захід приурочений дню Соборності України. Ведучі заходу Ольга Гризак, Анна Климак, Аня Крук, Софія Федюшко розповіли присутнім історичну подію, про яку мріяли покоління українських патріотів: коли на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. На заході пролунали патріотичні пісні у виконанні Галини Дяків та Володимира Василіва, прозвучали патріотичні рядки:
Любіть Україну, як сонце любіть
Як сонце, любіть, як вітер і трави і воли,
В годину щасливу, і в радості мить,
Любіть у годину негоди
На  завершення заходу усі присутні виконали Державний Гімн.

 

26 січня 2017 року

Народний дім селища Войнилів спільно з бібліотекою провели історичну мандрівку “І сум і біль, і вічна слава”. На заході булла присутня учитель історії Віра Василівна Чміль, яка в свою чергу розповіла про січневі події 1918 року на станції Крути, про ті жахливі години, коли молоді юнаки та дівчата поклали свої голови за Незалежність нашої Держави, і тим самим увіковічнили свої імена, як Герої  України. У виконанні читців на заході звучали вірші: “На Аскольдовій могилі”, “Під Крутами бій, «під Крутами кров…”, “ Не встигла молитва долинуть до Бога”, “Нема любові понад ту, що окропила кров'ю Крути”. Бібліотекар філії Лілія Радзібаба презентувала викладку літератури: “Крути: перегук сердець”. На завершення заходу усі присутні виконали Державний Гімн України.

 

27 січня 2017 р.

У бібліотеці-філії с. Новиця відбулася історична година «Вічна слава в кетягах калини» присвячена 99-й річниці битви під Крутами. Бібліотекар Марія Василишин розповіла присутнім про події в українській історії, які стали знаковими, стали символічними. Такою подією є героїчна смерть молодих захисників Української держави, які 29 січня 1918 року на станції Крути стали в нерівний бій з кількатисячною армією Муравйова. Користувачі бібліотеки переглянули відеослайди про Героїв Крут  і пом’янули усіх загиблих хвилиною мовчання.

 

 

 

 

28 січня 2017 р.

У бібліотеці-філії с. Перекоси проведено історично-патріотичну годину «Нас було триста…» присвячену героям Битви під Крутами. Ведучі заходу Владислава Сорока і Давид Пилипчук розповіли присутнім про трагічні події, коли юнаки, захищаючи підступи до Києва, без вагань віддали своє молоде життя. Учасники заходу Соломія Мудрик, Ольга Пилипчук, Богдан Якимечко, Олександр Вількович декламували вірші, присвячені Битві під Крутами. У бібліотеці оформлено викладку літератури «Вам вічна слава, Вам вічна пам'ять». Присутні мали змогу переглянути газетні та книжкові матеріали про події Крут – велику трагедію нашого народу. Хвилиною мовчання вшанували Героїв Крут, Небесної Сотні, АТО та всіх полеглих українських патріотів.

 

28 січня 2017 р.

28 січня 2017 року в бібліотеці-філії с. Кропивник була проведена година пам'яті героїв Крут  «Героїзм і трагедії нашої історії». Ведучі Іванна Русановська та Мар'яна Ляхович розповіли користувачам бібліотеки про те, що бій під Крутами у перебігу військових дій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула у нерівному бою біля Крутів. На похороні у Києві біля Аскольдової  могили президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі – «героями», а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинку вірш з назвою «Пам'яті тридцяти», який прочитала користувачка бібліотеки – Тетяна Сеняк. В бібліотеці оформлена викладка літератури «Полеглим синам в бороні під Крутами».

 

29 січня 2017 р.

         У бібліотеці-філії с. Старий Угринів проведено годину пам'яті «На Аскольдовій могилі поховали їх»  присвячену героям Крут. Ведучі заходу Ільків Юля та Головчак Мар'яна розповіли про юнаків-героїв, які полягли у нерівному бою за волю України у січні 1918 року у нерівному бою з більшовицькою навалою. Вірші читали Ольга Ляхович, Анна Перегіняк,  Марія Присяжнюк, Павло Перегіняк. На завершення заходу учасники виконали Гімн України «Ще не вмерла Україна».

 

 

                «І слава їх стане безсмертна» – під такою назвою Народним домом, бібліотекою-філією, школою с. Боднарів проведено героїко-патріотичну годину. Ведучі заходу Роман Гуфчак та Валентина Дрогомирецька розповіли про героїчну подію нашої історії – бій під Крутами. У виконанні учасників аматорської творчості Народного дому звучали пісні «Діти України», «Квітуча Україна, «Моліться люди всі до Бога». Проведено літературно-музичну композицію «За Україну помолюся». Вірші про Крути читали Іванна Бабій, Роман Ліщинський, Роман Дрогомирецький, Віктор Пашкевич. Читачка бібліотеки, студентка Львівського педагогічного університету Любов Бабій  провела презентацію книжки «Крути січень 1918р».

 

 

29 січня в бібліотеці-філії с. Середній Бабин (спільно з Народним домом) відбулася година історії, присвячена бою під Крутами «Під Крутами пішли в безсмертя». Ведучі заходу Климишин Софія, Брецко Катерина, Крук Наталя, Мельник Іванна. Захід підготували бібліотекар Любов Шушайло та зав. НД Леся Климишин.

 

29 січня – День пам’яті героїв Крут. Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва, яку небезпідставно порівнюють зі всесвітньо відомим боєм під Фермопілами, стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії. 

Саме цій даті у бібліотеці-філії с. Слобідка відбулася година-реквієм «Жертовний хрест під Крутами стоїть». Завідувач бібліотеки Наталія Князевич розповіла присутнім про бій під Крутами, наголосивши на тому, що 29 січня 1918 року — це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Адже, сьогодні, коли вирішується доля України, молодь, як і колись, у далекому 1918-му, перебуває в перших рядах боротьби, і не випадково, що боротьба ця проходить саме на Сході України. У цій боротьбі нас надихають слова великого Кобзаря: «Борітеся — поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!». Юні користувачі бібліотеки ознайомилися з літературою, яка була представлена на книжковій виставці «Волі народної дзвін». Також присутні переглянули відеофільм «Лист без конверта», присвячений воїнам Крут. На завершення заходу всі присутні вшанували пам'ять Героїв хвилиною мовчання. 

 

В бібліотеці-філії с. Довпотів спільно з Народним домом проведено історичний екскурс «Крути – наша слава, наша історія». Ведучі заходу – завідувач бібліотеки-філії Василь Ганущак та завідувач Народного дому Емілія Владика. Вірші про Крути читали: Андрій Ковальчук, Христина Ганущак. Відбулася презентація книжкової виставки «Вам – вічна слава, вам – вічна пам'ять». У сільському храмі відбулася панахида, яку відправив отець Богдан Никорович.

 

         В приміщенні бібліотеки-філії с. Дубовиця проведено спільно з Народним домом героїко-патріотичну годину «І слава їх стала безсмертна…». Ведучі заходу – Лілія Солтис, Денис Базилько, Юлія Приймич. Бібліотекар Надія Малик ознайомила присутніх з історичними подіями цього періоду та провела презентацію тематичної виставки «Пам'яті героїв Крут», прочитала вірш Марка Боєслава «Крути». На заході звучали стрілецькі пісні у виконанні аматорів художньої самодіяльності.

 

         У бібліотеці-філії с. Середнє спільно з Народним домом відбулася історично-патріотична година «На Аскольдовій могилі поховали їх». Ведучі – Мар'яна Федюшко, Оксана Свирида, Соломія Гадомська, Владислав Турій. Вірші декламували Анна Шеремета та Ірина Кравець. Звучали вірші Олеся Бабія «Під Крутами», Романа Завадовича «Три сотні під Крутами» та пісні «Не пора, не пора», «Під Києвом, під Крутами».

         Цього ж дня в бібліотеці проведено годину історичних повідомлень та презентацію книжкової виставки «Державні символи України», присвячені 25-ій річниці з дня затвердження (15 січня) Верховною Радою України Державного гімну України «Ще не вмерла Україна» та 25-ій річниці з дня затвердження  (19 лютого) Верховною Радою України тризубу як малого Державного гербу України.  

 

         У бібліотеці-філії № 1с. Томашівці спільно з Народним домом та бібліотекою-філією № 2 відбулася історична мандрівка «Соборність України: від ідеї до сьогодення», яку присвячено Дню Соборності України та 99-й річниці битви під Крутами. Із вступним словом виступила завідувач бібліотеки-філії № 1 Ольга Сулима. Ведучі заходу – Софія Родзень, Адріана Атаманчук. Вірші про ці визначні події читали: Сніжана, Вікторія та Ольга Родзень, Ілона Знак, Адріана Дроган, Наталія Грабарська, Вероніка Секуринець, Ліза Козик, Іванна Чоловська, Мар'яна Семен та інші. Звучали пісні у виконанні Ірини Самардак, Анастасії Філевич, Тетяни Семен. Присутні вшанували всіх загиблих героїв хвилиною мовчання. У бібліотеці проведено презентацію книжково-ілюстративної виставки «Східна і Західна Україна – це нероздільна країна». Огляд літератури «Крути – наша слава» провела завідувач бібліотеки-філії № 2 Надія Луців.

 

         У бібліотеці-філії с. Ріп'янка проведено годину пам'яті «Крути, Крути, вас нам не забути», присвячену Героям Крут. Із вступним словом виступила бібліотекар Любов Бойчук і розповіла про ту героїчну і водночас трагічну подію, яка знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Ведучі заходу Мар'яна Бедрій та Роксолана Луцан розповіли про геройський вчинок молодих юнаків, які у розквіті духовних і фізичних сил віддали своє життя, обороняючи рідну землю від ворога. Вірші «Під Крутами», «Кленова балада», «Героям Крут», «Пам'яті тридцяти» та інші читали  Володимир Чупровський, Ольга Скурчак, Катя Леміщак, Віталій Чупровський, Валерій Оніщук, Тетяна Тимків. Хвилиною мовчання вшанували загиблих юних захисників національної державності та виконали Гімн України. У бібліотеці оформлено книжкову виставку «В серцях людських не вмерли Крути».

 

 

В НД с. Новиця відбулось дитяче свято "Звеселімо Різдво Христове". Свої коляди та вінчованки для глядачів виконали Біланів Х., Атаманчук С., Данилів Н., Клебан Т., Петрів С., Стасюк Х., Король К., Двірник Т., Карпенко Х. Учасники Зразкового аматорського  танцювального колективу "Сюрприз" подарували присутнім такі композиції: "Смайлики", "Зелений гай", "Королева Карпат", " Хто кращий", "Танцюйте з нами", "Радуйся земле". Впродовж свята діти були задіяні в рухливих іграх, відповідали на запитання вікторини, відгадували загадки, за що отримували солодкі призи.

 

В Народному домі с. Сівка - Калуська спільно з бібліотекою проведено годину реквієм:"Біль мого народу-Крути"Ведуча Ірина Гнатишин.Захід розпочався піснею"Молитва за Україну",у виконанні Тетяни Мельник.Вірші присвячені героям Крут прочитали :Богдана Юрчишин,Наталя Ходорська,Микола Литвин,Антоніна Лазоришин,Владислав Коцан.Організовано виставку літератури :"Герої Крут у наших серцях".

 

В бібліотеці-філії с. Завій спільно з НД було проведено годину пам’яті,  присвячену бою під Крутами"Згадаймо юність, що горіла в Крутах" Учасники гуртка художнього читання Вероніка Мартинюк, Вікторія Бойко, Роксолана Паращак, Марія Юрків згадали події тих страшних років. Хвилиною мовчання згадали загиблих героїв. Також в бібліотеці була виставлена тематична література присвячена бою під Крутами.

 

 

 

Методичний відділ ЦРБ 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2017
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4