Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені масові заходи (з 20 до 26 лютого 2017 року)

2017.02.28

Інформація про проведені масові заходи

20 до 26  лютого 2017 року)

 

20 лютого  2017 року

Бібліотекою - філією с.Тужилів спільно з шкільною  бібліотекою організовано вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. З вступним словом виступила бібліотекар бібліотеки-філії Василів Іванна,яка розповіла про героїв, які віддали свої життя і душі за Україну. Герої не вмирають! Вони тут, з нами на Землі! Лише тихенько-тихенько сплять. Бо змучились від катувань, побоїв і голосу смерті, що на вістрі снайперської кулі... Класний керівник 8 класу  Василів Людмила Михайлівна разом з дітьми підготувала масовий захід «Герої не вмирають». Ведучими заходу були Бреславська Світлана та СтасюкЗеновій. Дітям показали відеоролики про трагічні події 20 лютого 2014року.  Завідувачка бібліотекою  - філією ознайомила присутніх з викладкою літератури «Герої не вмирають» .

 

 

21 лютого 2014 року

Щорічно 20 лютого вшановуємо подвиг учасників Революції Гідності та

увічнюємо пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та  грузини. Усі вони увійшли до

меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні. 104 Героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Героїв України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Україна заплатила високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи.

 Цим сумним і трагічним сторінкам нашої сучасної історії було присвячено вечір-реквієм «Небесна Сотня на варті пам’яті», який відбувся в переповненій залі центральної районної бібліотеки 21 лютого 2017 року.

 Лунали щирі вірші, які читала ведуча заходу Любов Боян.

 До сліз розчулила всіх присутніх інсценізація за віршем Оксани Корабель

«Мамо не плач…» у виконанні студента Калуського коледжу культури і мистецтв Дмитра Суходола та викладача Наталії Ярославцевої.

 Прийшли вшанувати Героїв Небесної Сотні і Калушани - учасники тодішніх подій на Майдані. Спогадами про ті буремні події та роздумами над сьогоднішніми реаліями ділилися Григорій Кондратенко та СтасСтовбан (діючий військовий).

 В ході вечора було продемонстровано відео-фільми про Героїв Небесної Сотні: Сергія Нігояна та нашого земляка ІгораДмитріва.

 На завершення заходу ведуча, запаливши свічку, закликала присутніх згадати в молитві усіх героїв, які поклали свої голови за наше мирне майбутнє і нехай пам’ять про невинно убитих згуртує нас живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

 

22 лютого 2017 року

У НД с. Мостище спільно з бібліотекою - філією відбулася виставка до 146- річниці з дня народження Лесі Українки " Вічний живий голос". Бібліотекар НД Пукіш Христина розповіла про життя  та творічсть поетеси. Завідувач НД Кушлик Тетяна запропонувала переглянути дітям та дорослим документальний фільм «Леся Українка». Юліана Паньків та Марія Савчук прочитали вірші Лесі Українки " Скрізь плач,і стогін,і ридання..", "Забуті слова", "Contra spem spero".

 

23 лютого  2017 року

У бібліотеці-філії с. Кропивник відбулася літературно-музична година «Світися від роду до роду, мово мого народу» присвячена Міжнародному дню рідної мови. Ведуча заходу – бібліотекар Юлія Лесів – розповіла присутнім про красу, багатство та мелодійність української мови. Вірші про мову читали Анастасія та Марічка Гівчак, Яна Фединяк, Вероніка Борейко, Христина Литвин, Ірина Мудра, Світлана Нестеренко, Наталія та Надія Лилак, Тетяна Калин. Завідувач бібліотеки Наталія Русановська провела презентацію книжкової виставки «Мово моя калинова».

Бібліотека – філія с. Ріп’янка спільно з шкільною бібліотекою провела свято рідної мови під назвою «Рідна мово, будь не тільки святом, а й насущним хлібом на щодень». Ведучі Ольга Стурчак та Андріана Хацевич розпочали свято словами В. Сухомлинського: «Мова – це віконця, через які людина бачить світ». Адже від того, як ми володіємо мовою залежить наше духовне багатство, висока моральна культура. Вірші присвячені рідній мові читали Антонів Ангеліна, Пицко Юля, Курилів Денис, Бургій Катя, Луцан Роксолана. Пісню «Рідна мова» виконала Андріана Хацевич. Присутні ознайомилися зкнижковою виставкою «Мова – невмируща душа народу».

 

До Міжнародного дня рідної мови бібліотека- філія селища Войнилів спільно з Народним домом запросили шанувальників рідного слова на літературний струмок «Наша мова солов’їна …». Свято рідної мови розпочалося молитвою до мови Катерини Мотрич, яку промовила читачка бібліотеки Тетяна Безрука. Розповідь про материнську,солов’їну, барвінкову, українську  мову звучала з уст бібліотекаря Лілії Радзібаби,  яка перепліталась поетичним віночком віршів про рідне слово,неньку  Україну. Вірші про мову читали: Владислав Кузь, Любомир Кащишин, Настя Габльовська, Анастасія Зелик, Тетяна Безрука. Українській мові довелося пройти тернистий шлях у своєму розвитку, витерпіти безліч заборон. Вчитель Наталія Якимечко перегорнула кілька сторінок « Скорботного календаря української мови», яка зцілювала духом, давала силу, здоров’я, довгий вік і навіть безсмертя тим, що молилися на дароване нею Слово. На святі рідного слова юні читачі із захопленням відгадували загадки, читали прислів’я і приказки, брали участь у літературній вікторині. Ковток сміху на заході додала гумореска П.Глазового  «Кухлик»,яку майстерно виконала гуртківець Народного дому Тетяна Маковійчук. Бібліотекар Лілія Радзібаба ознайомила присутніх  із книгами книжкової викладки-мандрівки «Мови чисте джерело», порекомендувала нову книгу В.А.Забіяка « Фразеологічний словник школяра», побажала читачам шанувати мову наших предків, мову Т.Шевченка, Л.Українки, І.Франка…  Нехай вона стане мовою наших дітей і онуків, мовою наших нащадків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Майдан…
З Героями іде прощання…
Тисячі людей зібралися в цю мить.
Для когось на землі вона передостання,
А хтось в землі вже мирно спить…
        Такими словами  в Народному домі спільно з бібліотекою-філією селища Войнилів провели спільний мітинг-реквієм “Хто вмирає в боротьбі – в серцях живе повіки”. На заході були присутні викладачі історії з старшокласниками опорної школи селища Войнилів, та викладачі історії войнилівського ліцею з студентами. Ведучі заходу Оксана Турлай, Мирослав Фікерт та Надія Бабій із сльозою на очах розповідали події тих страшних  кривавих днів коли дисятки протестувальників були по – звірячому побиті спецпідрозділами міліції й  у важкому стані потрапили до лікарень, а доля багатьох з них невідома і до сьогодні. Гуртківці художнього слова Таня Маковійчук, Софія Федюшко, Аня Крук та Оксана Турлай продекламували вірші про Героїв Небесної Сотні. У виконанні солістів-вокалістів Галини Дяків, Зоряни Гаврилюк, Володимира Кушніра та Народного чоловічого ансамблю “Степ” прозвучали музичні твори “Мати”, “Чорний птах”, “Три браття”, “Серце плакало”, “Нашим Героям”, “Біля тополі” та інші.
             Бібліотекар філії Лілія Радзібаба презентувала тематичну викладку літератури “Герої не вмирають”.
            Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної Держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли, як зорі. Вічна їм пам'ять…

 

24 лютого  2017 року

В бібліотеці-філії с. Копанки спільно з Народним домом відбулась тематична година присвячена творчості Лесі Українки " Вічний живий голос".                           Ведучі заходу Надія Бунга  та  Іванна Кузик ознайомили  присутніх з життєвим та  творчим  шляхом поетеси. Вірші Лесі Українкичитали: Марія Ганущак, Ілона Когут, Яна Бреславська.  Бібліотекар  бібліотеки-філії  ІваннаКузик ознайомила  присутніх з  літературоюкнижкової  виставки  " Вічний живий голос".

 

         В районному Будинку культури відбувся щорічний районний конкурс читців, присвячений 203-ій річниці від Дня народження Т.Г. Шевченка «Він вестиме людей». У конкурсні програмі взяли участь 28 учасників.

До участі у конкурсі запрошувалися  аматори художнього слова, учнівська та студентська молодь. Вік учасників від  8 до 35 років.

Метою та завданням конкурсу :

- популяризація творчої спадщини Тараса Шевченка, українських класиків, сучасних авторів;

- духовне виховання дітей та молоді, поглиблення художньо-естетичного виховання молоді засобами художнього слова, підтримка літературно обдарованої молоді.

Учасники повинні виконати 2 твори:

1.     Твір Т.Г. Шевченка

2.     Твір українського поета довільної тематики

Колективам дозволяється виконати:

1.     театралізовану композицію за творами Великого Кобзаря

2.     Твори українських поетів, присвячені Тарасу Шевченку

3.     Уривки з творів Тараса Шевченка

Тривалість виступу до 10 хвилин.

Під час виступу могли бути використані музичний супровід, декорації, костюми. 

Виступи учасників Конкурсу оцінювалися  членами журі  за такими критеріями: 

1.     творчий задум та його втілення (добір репертуару);

2.     рівень виконавської майстерності (дикція, вимова, емоційність);

3.     мовна та сценічна культура (артистичність, поведінка на сцені, одяг).

4.     Музичне оформлення

Виступ учасників оцінюється за 5-ти бальною системою.

Члени журі:

- завідуюча відділом аматорської творчості навчально - методичного центру культури та туризму Прикарпаття  - Наталія Штиркало;

-  керівник Народного аматорського театрального колективу «Любарт», районного Будинку культури  - Любов Липовська.

- методист районного Будинку культури – Надія Пукіш.

-  голова журі - керівник гумористичного театру «КУМ, районного Будинку культури – Олександр Новосад;

         1 місце – Нарродний аматорський театральний колектив «ЛюбАрт», районного Будинку культури, кер. Любов Липовська;

         ІІ місце – Вероніка Мартинюк (НД с. Завій)

                       - Народний аматорський драматичний колектив НД с. Вістова, кер. Олександр Новосад;

         ІІІ місце – Ольга та Юлія Куцели (НД с. Мислів)

                        - Інна Бойко (НД с-ща Войнилів)

                        - Микола Ільків (НД с. Яворівка)

         Відзначило журі виступ  Марії Лаврів (НД с. Павликівка) та Вікторії Лучко (НД с. Дубовиця).

         Переможці районного конкурсу будуть мати можливість представляти Калуський район на обласному конкурсі читців, який відбудеться 4 березня в м. Івано – Франківську.

 

У бібліотеці – філії с. Підмихайля відбулася поетична година « Кохання в житті Лесі Укранки» до 146 – річниці від дня її  народження. Ведуча  заходу Ганна Богусевич розповіла  про  життєвий  та творчий  шлях Лесі  Українки. Учні декламували вірші великої поетеси. Присутні переглянули викладку літератури  «Доля схожа на легенду».

 

У бібліотеці- філії с. Новиця спільно з Народним домом проведено поетичну вітальню  присвячену 146-річчниці  з дня народження Лесі Українки.                        Зав. бібліотекою Марія  Василишин розповіла присутнім що завдяки творчості Лесі Українки українська література зайняла одну з найвищих позицій у світовій культурі,а про українців і Україну заговорили у всьому світі.Учасники гуртка художнього читання Двірник Н., Дуфинець Х., Гапюк В. прочитали поезію письменниці. Захід супроводжувався відео кліпами про життєвий та творчий шлях нашої української зірки.Для користувачів бібліотеки було презентовано книжкову виставку " Леся Українка-поетична квітка України".

Бібліотекака–філія с. Тужилів спільно  з  шкільною  бібліотекою  провела інформаційну годину  до Міжнародного дня рідної мови «Рідна мова - найдорожчий скарб» .З вступним словом виступила бібліотекар бібліотеки-філії с.Тужилів Василів  Іванна,  яка розповіла  про  чарівність, мелодійність,  багатство української  мови. Ведучими заходу були: Семків Надія, Марчук Софія. Учні 6 та 7класів розповідали вірші про мову.

 

25 лютого 2017 року

         В Народному домі с. Дубовиця  спільно з бібліотекою відбулася літературна година, присвячена 146-ій річниці від Дня народження Лесі Українки «Душа народу бринить у слові».

         Твори читали учасники гуртка художнього читання «Мамо, іде вже зима». «Колискова», уривки з драми «Лісова пісня», інсценізація казки «Біда навчить». Ведучі: Лілія Солтис та Юлія Пріймич. Бібліотекар філія організувала книжкову виставку «Вічно зелений сад поезій» та виставку дитячих малюнків д поетичних творів письменниці.

 

26  лютого  2017 року

  В бібліотеці – філії с. Мислів спільно з НД  до  Міжнародного  дня  рідної  мови  проведено  день  рідної  мови.  В  рамках  заходу   проведено годину  поезії «Мова  джерельна  криниця». Ведучою  заходу  була  Ольга   Куцела. Зав  бібліотекою  Люся  Куцела  провела  бесіду  біля  книжкової виставки «Мово, мудра  берегине і гордине духу».  Поезію про мову  читали:  Яна Іваськів, Володя та  Олег  Андрусіви, Софія  Горлова,  Настя  Кривенко, Тетяна  Дзунза.    Народний  дім організував музичну  програму «Ніжна, мила,  світанкова українська  мова». У виконанні  вокального  тріо ( Марія Васінкевич,  Ольга  і Юля  Куцели)  прозвучали пісні: «Батьківська  мова»,  «Моваєднання». «Червона  калина»,  «Рідна  мати  моя» та інші.

 

 

З нагоди 3-ї річниці подій на Майдані   в НД с. Грабівка було організовано перегляд документального фільму «Зима у вогні».

Присутні на заході  - жителі старшого покоління. На завершення фольклорний колектив Народного дому  виконав пісню про Майдан, автором якої є Стефанія Давидюк.

Бібліотека  - філія оформила тематичну виставку до даного заходу.

 

В НД с. Ріп’янка відбулася година пам’яті, присвячена 3-ій річниці  розстрілів на Майдані «Вони стояли до загину». Ведучі – Галина Шебеста, Анастасія Михайлюк. Ірина Бедрій та Віра Левінська читали вірші, присвячені Героям Небесної сотні, які віддали своє життя за Україну.

Учасники гуртка художнього читання: Віталій та Володимир Чупровський, Максим Юрчишин, Вікторія Артимович, Зоряна Перегінець, Оксана Шестачко своїми віршованими рядками прославляли Героїв Небесної Сотні.

Учасники вокального гуртка Катерина Бугрій, Катерина Леміщак, Адріана Хацевич виконали пісні: «Нашим героям», «Ми всі діти твої, Україно!», «А мати жде», «Герої не вмирають», «Небесна сотні білих журавлів». Хвилиною мовчання  вшанували пам'ять активного учасника Євромайдану та Героя України Василя Боднара та всіх присутніх, які відали своє життя за Україну.

Присутні на заході депутати сільської ради подякували усім учасникам заходу.

 

В  бібліотеці-філії с. Завій спільно з НД було проведено годину спілкування до Міжнародного Дня мови"  Мово ніжна мелодійна, в серці кожного із нас"  Учасники гуртка художнього читання Роксолана Паращак, Марія Юрків, Роман Перегінець, Вікторія Бойко розповідли  прислів,я, загадки, крилаті вислови,  цікаві історії про рідну мову. Розповідали скільки барвів та відтінків має наша мелодійна мова. Бо ніхто не має права забувати, своєї мови рідної ніде, як ті пісні, які співала мати, і як своє дитинство золоте.

 

 

 

Розпочалися обласні конкурси виконавської майстерності серед учнів ПСМНЗ.

15 лютого 2017 року м. Івано - Франківську проходив обласний конкурс вокальних ансамблів. У ньому взяли участь вокальні ансамблі дитячих шкіл мистецтва с. Підмихайля та с. Голинь ( кер. Наталія Костів, Лілія Стриганин).

Вокальний ансамбль старших класів ДШМ с. Підмихайля відзначений грамотою, а вокальні ансамблі молодших класів даних сіл  - Лауреати ІІ премії.

26 лютого в с-щі Брошнів Осада відбувся 16-ий обласний конкурс української естрадної пісні імені Володимира Івасюка «Водограй». В якому взяли участь 24 початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади області.

Серед юних виконавців були учні дитячих шкіл мистецтва с. Підмихайля та Голинь, та учні дитячої музичної школи с-ща Войнилів.

Приємно відзначити, що :

І –місце (старша вікова категорія)– Христина Лукач (учениця ДШМ с. Підмихайля);

ІІ – місце (середня вікова категорія) – Катерина Юськів (учениця ДШМ с. Підмихайля);

ІІ – місце (середня вікова категорія) – Тетяна Маковійчук (учениця ДМШ с-ща Войнилів);

ІІІ – місце ( старша вікова категорія) – Василина  Коваленко (учениця ДМШ с-ща Войнилів).

Учні ДШМ с. Голинь Іван  Андрейко, Вікторія Головацька стали дипломантами даного заходу  ( викладач Гринів Ірина Петрівна).

 

 

 Методичний кабінет РБК

Методичний  відділ ЦРБ                                                                                                                    




<<< Повернутись в розділ
Календар
Лютий 2017
В П В С Ч П С
29 30 311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4