Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені масові заходи (з 09 до 15 жовтня 2017 року)

2017.10.17

Інформація про проведені масові заходи

(з 09 до 15 жовтня 2017 року)

 

11 жовтня 2017 року

 В бібліотеці – філії с. Кропивник проведено історичний  екскурс  «Автор першої  української  Конституції»  присвячений  345- річниці  від  дня народження гетьмана України,  автора  української  Конституції  (1710 р.) Пилипа Орлика .  Зав. бібліотекою Наталія Русановська розповіла користувачам бібліотеки про те, що Пилип Орлик посідає осібне місце в пантеоні українських гетьманів. Він розробив  одну з перших в Європі конституцій,  якою однак українському народу не вдалось скористатися через втрату державності.

В бібліотеці оформлена тематична викладка літератури « Гетьман Пилип Орлик  та його Конституція ».

 

 

12  жовтня 2017 року

       «УПА – сила нескореного духу»: під такою назвою в бібліотеці-філії                с. Бережниця  відбувся історичний екскурс, приурочений до 75- річниці створення    Української  Повстанської Армії. Завідувач бібліотеки-філії  Мар’яна  Суслик розповіла про створення УПА, якою керували досвідчені й інтелігентні люди, про вагомий внесок у визвольну боротьбу українського народу, а також про уродженця         с. Бережниця крайового провідника ОУН  “Захід-Карпати”  Ярослава Мельника (псевдо Роберт ).

         Усі присутні мали можливість переглянути відеоролик  «Історія Української повстанської армії». Багато цікавої  інформації  почерпнули  користувачі, переглянувши книжкову виставку «За рідний край, за край святий віддали вік ви молодий».

 

13  жовтня 2017 року

       У бібліотеці – філії с. Ріп’янка  (спільно з Народним домом) проведено літературно-музичну композицію присвячену  75 років утворення УПА «Народ осяяний пам’яттю нездоланний…»

Ведуча заходу Вікторія Артемович розповіла, що Покрова святкується не тільки, як народно-релігійне, а й національне свято Української Повстанської  Армії,  про жертовну боротьбу кращих синів і дочок України в ім’я її незалежності . Вірші :  «Молитва повстанця»,  «Марш  Чорноліського полку»,  «Тюрма» та інші читали:  Оніщук Валерій, Чупровський Володимир, Бедрій Тетяна, Перегінець Зоряна, Хацевич Адріана.   У їхньому виконанні прозвучали пісні:  «Нічка була темна», «Коли ви вмирали…», «Їхав стрілець на війноньку», «Розпрощався стрілець», «Йшли селом партизани», «Ой там у лузі при долині». Бібліотекар Любов Бойчук провела перегляд книжкової виставки «Їх подвигу не буде забуття».

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять   всіх, хто поліг за волю України.

 

13  жовтня 2017 року

Завідувач  бібліотекою -  філією села Завій   Ніна  Костів презентувала історичний альбом присвячений  75- річниці створення Української  Повстанської Армії «Участь жителів села Завій у національно-визвольній боротьбі». Бібліотекар провела екскурс головними розділами альбому та розповіла про події тих часів. Учасник заходу поетеса Катерина Воробець прочитала авторську поезію про борців за волю України.                                            Аналогічний  захід  проведено  у бібліотеках – філіях сіл  Грабівка   та  Перевозець.

13  жовтня 2017 року

     В бібліотеці-філії села Перекоси  проведено  історичний  екскурс приурочений 75-ій річниці створення УПА  «Їх подвиг не згасне у віках»               «У день великого християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці  –берегині нашого народу,  покровительки війська і козаків ми відзначаємо День

Захисника України», – такими словами розпочала масовий захід бібліотекар Марія Атаманчук.  Вона  розповіла, що в умовах завзятої боротьби українського народу проти гітлерівських і більшовицьких загарбників 75 років тому з бойових груп ОУН постала Українська Повстанська Армія.

      Користувачі бібліотеки: Олександр Вількович, Степан Лучко, Іван Кузь, Богдан Якимечко, Софія Мудрик, Марія Микитин, Ольга, Маргарита, Давид та Богдан Пилипчуки декламували вірші, присвячені славним синам, що в розквіті своїх духовних  і фізичних сил віддали молодість і життя.

      Бібліотекар провела огляд літератури книжкової виставки: «УПА –символ нескореного духу». Проведено козацьку вікторину про життя козаків.

 

 

14  жовтня 2017 року

   У с.Перевозець (біля символічної могили січовим стрільцям) відбулося пам’ятне віче, присвячене 75-й річниці створення УПА. Панахиду за усіма загиблими героями України відправив отець Василь. У виконанні церковного хору прозвучали стрілецькі та повстанські пісні.

 

14 жовтня 2017 року

У НД с.Новиця відбулася  дитяча ігрова програма до Дня українського козацтва «Козацькі забави».Присутні ознайомилися з історією виникнення Мічі, традиціями та побутом козаків. Із задоволенням діти брали участь в іграх «Наздожени», «Хто швидше одягнеться», «Найдужчий», «Сильна рука», «Влучив у ціль». Найбільше сподобався всім конкурс «Гопак». Під час  ігрової прорами діти загартовувались як фізично, так і морально.

 

 

 

14  жовтня 2017 року

  На свято Покрови Пресвятої Богородиці с.Грабівка відсвяткувало 390-у річницю з дня першої  письмової згадки про село. ЗА духовий оркестр ДШМ с.Підмихайлярозпочав святкову програму з виконання  Державного Гімну України там «Маршем Богдана Хмельницького». Далі слово взяли ведучі концертної програми Оксана Срібняк та Людмила Князик. З музичними подарунками на свято завітали гості села: Анастасія Вольська, Софія Дем’янів, Софія Заліщук виконали пісню «Над землею тумани», Марія Петрушка, Софія Молотковська, Володимир Панівний та інші. Різноманіттям репертуару дивував фольклорний колектив НД с.Грабівка, з уст яких лунали патріотичні та жартівливі пісні, а також -  народний гумор. Дует у складі Надії Тимків та Володимира Панівного виконав пісню «Сину, ангел мій» для наймолодшого жителя села.

Теплу атмосферу створювали наймолодші учасники  свята – вихованці дитячого садочка «Дзвіночок», дошкільнята та учні школи, які розповідали вірші, співали дитячих співаночок та подарували запального «Українського таночка».

В НД було розгорнуто виставку робіт декоративно-ужиткового мистецтва «Квітуча Україна», яку презентувала практикуючий психолог Наталія Срібняк спіло з бібліотекарями Л.М.Іванців та Н.А.Костів. Багато робіт презентували Тарас Тимків та учні Грабівськогг НВК. Виставку доповнювала історико-документальна викладка  друкованих матеріалів «Моє село, моя історія жива».

Голова сільської ради В.Романів та зав.НДс.Грабівка щиро вдячні спонсорам свята, а це: І. Дем’янів, З.Шкутяк, В.Романів,М.Срібняк,А.Рибій, Я.Тулик, М.Лущак, З.Оба, М.Чіпко, Ю.Мартищук, В.Яців, М.Тимків, І.Василів та інші. 

Завідуюча НД с.Грабівка Надія Тимків висловлює подяку Федору Сосяку, учасникам ЗА духового оркестру ДШМ с.Підмихайля (кер.В.Прокопів) та всім учасникам святкової програми.

 

14 жовтня 2017 року

Заради щастя і свободи, Заради гідності народу, Заради честі України - Вшануємо синів країни, Тих, що в нерівному бою Свою Вітчизну захищали І кров за неї проливали! Такими словами 14 жовтня у селищі Войнилів біля пам’ятника крайового провідника ОУН “Захід-Карпати” Ярослава Мельника псевдо (Роберт) розпочалося віче пам’яті приурочене 75-тій річниці створення Української Повстанської Армії “Козацька слава в серцях у нас”. Отець-Декан Мирон відслужив поминальну панахиду у храмі за всіх героїв, хто поклав свою душу і тіло за Незалежність нашої Держави. Ведучі заходу Софія Федюшко та Ольга Гризак розповіли про не легкі часи, про боротьбу Українського народу проти Гітлерівських окупантів та Московської влади. На заході прозвучали патріотичні пісні: “Десь там далеко на Волині”, “Подай дівчино руку на прощання”, “ Йшли селом партизани ”, “Три браття”, “Повіяв вітер степовий”, “Полинова доля”, “Хочу жити без війни” у виконанні аматорів музичного мистецтва. До слова були запрошені дочка Ярослава Мельника Віра, яка проживає у селищі, зі сльозами на очах та одночасно з радістю згадувала свого батька-героя, висловила щиру подяку усім присутнім хто пам’ятає і вшановує пам’ять Ярослава Мельника. Місцевий краєзнавець Петро Павлович Рудий перелічив уродженців Войнилова хто загинув у лавах УПА. Сестра Василія монастиря чину Святого Василія Великого прочитала спільну молитву за загиблими вояками, та пригадала ті важкі часи боротьби. На завершення заходу виступив селищний голова Володимир Рудий, який подякував усім присутнім, які вшанували пам’ять наших славетних героїв.

 

14 жовтня 2017 року

У НД с.Павликівка   в День Покрови Пресвятої Богородиці відбулася тематична година «Ті, що на коліна не стали, ті, що за волю життя віддали». Про шлях українського народу та борців за волю УПА і Покровительку всього воїнства розповіли ведучі  - Діана Іванців та Мирослава Куземчак. Читці декламували вірші про українських героїв. У виконанні вокалістів прозвучали патріотичні пісні: «Ой, у лісі, на полянці», «Нашим героям», «Прошу в неба й землі», «Над землею тумани», «Йшли селом партизани», «Ми за мир».

 

14 жовтня 2017 року

Напередодні Дня захисника України в Калуській центральній районній бібліотеці було проведено свято, яке є символом мужності та справжньої чоловічої сили. Численні присутні зібралися в читальному залі книгозбірні, щоб засвідчити свою повагу всім, хто з гідністю носить військову форму і вшанувати наших захисників.

14 жовтня – день багатий на свята. У цей день ми відзначаємо Покрову Пресвятої Богородиці, ознакою якої є те, що вона у цей день покриває землю листям чи снігом і є заступницею від ворогів. Це також День українського козацтва.  Про історію виникнення цих свят розповідала ведуча заходу – Любов Боян. Присутні переглянули відео - фільм, присвячений Національній гвардії України. Зазначалося також, що Україна сьогодні – незалежна держава, а Збройні сили покликані охороняти кордони України та спокій нашого народу. Як колись для козака почесним обов’язком була сужба в Запорізькій Січі, так і сьогодні захищати рідну землю – почесний обов’язок наших юнаків. Нелегка служба сьогодні – в часі війни, в період АТО.

Про перебування на Сході України та безпосередню участь у АТО розповів прапорщик, начальник військового наряду 1 патрульного взводу третьої патрульної роти  м. Калуша – Павло  Мелимука, який завітав разом зі своїми бійцями на свято до бібліотеки.

Усі учасники заходу пом’янули хвилиною мовчання наших земляків, хто загинув на Євромайдані та полягли на Сході у наш час.

Студенти ВПТУ №7, бійці Національної гвардії та всі присутні в залі прийняли активну участь у вікторині, присвяченій історії українського війська та переглянули презентовану книжково-ілюстративну виставку «Ми роду козацького діти, землі української цвіт». В дарунок гостям свята лунали пісні та вірші. А на завершення директор централізованої бібліотечної системи Світлана Сокульська привітала всіх захисників Україні зі святом, побажала міцного здоров’я і, звичайно, кожному солдату стати генералом та подарувала для бібліотеки військової частини підбірку книг.

 

 

14  жовтня 2017 року

     "Володимир  Яворівський - письменник, політик, громадянин":під такою назвою в  бібліотеці – філії  с.Новиця  проведено літературний круїз присвячений 75-річчю від дня народження ювіляра.  З життєвим і творчим шляхом письменника, лауреата Національної премії імені Т.Г.Шевченка, політика, публіциста, громадського діяча ознайомила присутніх зав. бібліотекою-філією Марія Василишин.  Користувачі прочитали  його  вірші,   переглянули  відеоролик  про  В.Яворівського, як громадського діяча. Відбулася презентація книжкової виставки  "Письменник і політик Володимир  Яворівський".

 

 

14  жовтня 2017 року

 «Пам'ять героїв священна»:  під такою назвою в Народному Домі                       с. Боднарів спільно з бібліотекою відбувся   літературно-музичний вечір з нагоди 75-ї  річниці створення УПА,  до Дня українського козацтва та  Дня захисників Вітчизни.  Ведучі заходу Катерина Луцька та Вікторія Старостенко.   Читали вірші Аліна Сулима, Марія Дрогомирецька, Іванна Бабій,  Роман  Дрогомирецький.

        Учасники фольклорного колективу виконали пісні:  «Там десь  далеко на Волині», «Чорні ночі», «Йшли селом партизани», «Пильнуй Україно».  У виконанні солістів - вокалістів  прозвучали пісні:  «Кленова Балада», «Маки Червоні», «В чистім полі», «Нашим героям», «Вбережу», «Сторона моя», «На нашій Україні», «Вольная - воля» та інші.                                                             Присутні переглянули фотоальбом «Борці за волю України с. Боднарів»

14  жовтня 2017 року

      У  бібліотеці с.Цвітова спільно з НД проведено історичний екскурс  "За тебе, Вкраїно, за честь твою і славу" та присутні переглянуливиставку "Як ви вмирали - вам сурми не грали".

      На могилі Січових Стрільців відбулося віче присвячене 75 - річниці створення Української  повстанської армії та  українського козацтва. Розпочали  свято бібліотекар Оксана Колінко і завідувач НД Зоряна Порціна.   Ведучі свята разом із присутніми перегорнути сторінки історії створення УПА та українського козацтва.  Учасники гуртка художнього читання декламували вірші, виконали пісню "Ой, у лузі червона калина".

       На завершення всі вшанували пам'ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

 

14  жовтня 2017 року

У  бібліотеці – філії  с. Дубовиця  спільно з НД проведено патріотичну  годину присвячену 75 – річниці УПА, Дню  захисника  України  «Пам'ять  героїв  священна». Захід  почався  молитвою «Отче  наш». Прозвучав  гімн ОУН «Зродились  ми  великої  години». Користувачі  бібліотеки: Дмитро Волоскович, Настя Веренька,  Таня  Винник  декламували  патріотичні  вірші.  Учасники  художньої  самодіяльності  виконали  патріотичні  пісні. Завідувачка  бібліотеки  Надія  Малик  зробила  огляд  книжкової  виставки  та  стендів  під  загально  назвою  «Славні  герої  національно – визвольної  боротьби».

14  жовтня 2017 року

У  бібліотеці – філії  с.Довпотів  проведено  презентацію книжкової  виставки «УПА – символ  нескореного  духу». Презентацію  виставки  провів  бібліотекар Ганущак  Василь.  Діти  читали  патріотичні  вірші.  Жіноча  група хору  виконала  пісні:  «Червона  калина»,  «Як  ви  вмирали,  Вам сурми не  грали»,  Гімн  України .

 

14  жовтня 2017 року

У  бібліотеці – філії  с. Сівка – Войнилівська проведено історичну  годину присвячену 75 – річниці УПА  «За  волю  України». Ведучою  заходу  була студентка Лис  Лідія. Вона  розповіла  про історичні  події пов’язані з національно – визвольною  боротьбою  нашого  народу  за  незалежність. Зав. бібліотекою  Гринів  Марія  зробила  презентацію  книжкової  виставки  «Герої  лицарського  чину». Малішевська  Юлія читала  патріотичні  вірші.  В кінці заходу  присутні  вшанували хвилиною  мовчання   всіх,  хто віддав  своє  життя за  незалежність  України.

15  жовтня 2017 року

     До дня Покрови  Пресвятої Богородиці,  Дня українського козацтва  та 75 - тої річниці створення УПА   у бібліотеці - філії с. Слобідка  відбувся  віртуальний екскурс  " Козаку найперше - воля, козаку  найперше - честь".  Бібліотекар Князевич Наталія Романівна розповіла  про  історію  цих свят, ознайомила  з викладкою літератури  "Україна козацька".  Було продемонстровано відеофільм   "Дітям про козаків"  та відео ролики  про  створення УПА.  Діти  мали змогу дізнатися про українську історію,  про битви  і воєнну науку козаків та воїнів УПА.

15  жовтня 2017 року

     У бібліотеці – філії  с. Лука проведено патріотичний урок присвячений  75 – річниці створення УПА  «В серцях несемо вдячності немало,  всім тим, хто землю боронив»,  а в Народному домі проведено козацькі ігри до Дня Українського козацтва і Дня Захисника України.

         Споконвіків свято Покрови посідало почесне місце серед пошанованих свят в Україні. Запорізькі козаки вірили в силу Покрови Пречистої Богородиці, 14  жовтня – День українського козацтва. У день Покрови Пречистої Богородиці 75 років тому на Волині було створено Українську Повстанську Армію, яка стала відповіддю України на репресії сталінського та нацистського режимів, втіленням прагнення нашого народу до свободи й незалежності не маючи держави, перебуваючи під окупацією, українці здійснили неможливе – вони сформували повноцінне боєздатне військо, яке контролювало  великі  території й довгі роки протистояло ворогові. Українська Повстанська Армія зібрала під свої знамена найкращих, найсвідоміших, тих, у серцях яких горів вогонь свободи; хто бачив те, про що інші боялись навіть думати – майбутню вільну Україну, говорила бібліотекар бібліотеки – філії Щербицька  Ганна.  Поліщук Тетяна, Кухар Вікторія читали вірші про героїв УПА.

Присутні переглянули книжкову виставку «УПА – символ нескореного духу».

 

        Зав. Народним Домом Поліщук О. П. разом із бібліотекарем бібліотеки – філії Щербицькою Г. М. провели козацькі ігри на спритність, мужність, хто найсильніший для майбутніх захисників України.  Переможців ігрових змагань Кухар Вікторія, Фрик Олег і Денис, Поліщук Тетяна, Заводовська Марта, Федоляк Оля, Блищик Максим одержали солодкі подарунки від організаторів заходу. 

15 жовтня 2017 року

У НД с.Мислів спільно з бібліотекою відбувся тематично-пісенний вернісаж до

 75-ї річниці УПА «Пісні бандерівського краю». Тематичні пісні виконали учасники  аматорської творчості. Вірші читали:Олег та Володимир Андрусів, Тетяна Дзундза. В приміщенні бібліотеки  організовано виставку літератури «14 жовтня – День захисника України».

 

15 жовтня 2017 року

У НД с.Перевозець  відбулася мистецька програма «Подяка Господу Богу за урожай», організована та проведена Калуською церквою християн віри Євангельської п’ятитдесятників товариства Надія, під керівництвом пастора Миколи Тимківа. Невеличку концертну програму підготував гурт «Послання з небес», Також було оформлено виставку дарів землі, які  на завершення заходу було роздано всім присутнім дітям.

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Жовтень 2017
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4