Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


У селах Калуського району відзначили 75-річчя УПА

2017.10.20

«УПА – сила нескореного духу». Під такою назвою в бібліотеці-філії с. Бережниця  відбувся історичний екскурс, приурочений до 75-ої річниці створення Української Повстанської Армії. Завідувач бібліотеки-філії Мар’яна Суслик розповіла про створення УПА, про її вагомий внесок у визвольну боротьбу українського народу, а також про крайового провідника ОУН “Захід-Карпати” Ярослава Мельника (псевдо Роберт), уродженця с. Бережниця. Присутні переглянули відеоролик «Історія Української повстанської армії». Багато цікавої інформації почерпнули користувачі, переглянувши книжкову виставку «За рідний край, за край святий віддали вік ви молодий».

У бібліотеці–філії с. Ріп’янка (спільно з Народним домом) проведено літературно-музичну композицію, присвячену 75-річчю утворення УПА «Народ осяяний пам’яттю нездоланний…». Ведуча заходу Вікторія Артемович розповіла, що Покрова святкується не тільки, як народно-релігійне, а й національне свято Української Повстанської  Армії, про жертовну боротьбу кращих синів і дочок України в ім’я її незалежності. Звучали вірші і пісні. Бібліотекар Любов Бойчук провела перегляд книжкової виставки «Їх подвигу не буде забуття». Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять всіх, хто поліг за волю України.

У бібліотеці-філії села Завій відбулася презентація історичного альбому, присвяченого 75-ій річниці створення Української Повстанської Армії «Участь жителів села Завій у національно-визвольній боротьбі». Бібліотекар провела екскурс головними розділами альбому та розповіла про події тих часів. Учасник заходу поетеса Катерина Воробець прочитала авторську поезію про борців за волю України. Аналогічний захід проведено у бібліотеках–філіях сіл Грабівка та Перевозець.

У бібліотеці-філії села Перекоси проведено історичний екскурс, приурочений 75-ій річниці створенню УПА «Їх подвиг не згасне у віках». Бібліотекар Марія Атаманчук розповіла про те, як в умовах боротьби українського народу проти гітлерівських і більшовицьких загарбників 75 років тому з бойових груп ОУН постала Українська Повстанська Армія. Користувачі бібліотеки: Олександр Вількович, Степан Лучко, Іван Кузь, Богдан Якимечко, Софія Мудрик, Марія Микитин, Ольга, Маргарита, Давид та Богдан Пилипчуки декламували вірші. Бібліотекар провела огляд літератури книжкової виставки: «УПА –символ нескореного духу» та вікторину про життя козаків.

У с.Перевозець (біля символічної могили Січовим стрільцям) відбулося пам’ятне віче, присвячене 75-й річниці створення УПА. Панахиду за усіма загиблими героями України відправив отець Василь. У виконанні церковного хору прозвучали стрілецькі та повстанські пісні.

У НД с. Новиця відбулася дитяча ігрова програма до Дня українського козацтва «Козацькі забави». Присутні ознайомилися з історією виникнення Січі, традиціями та побутом козаків. Із задоволенням діти брали участь в іграх «Наздожени», «Хто швидше одягнеться», «Найдужчий», «Сильна рука», «Влучив у ціль», у конкурсі «Гопак».  .

У НД с. Добровляни відбувся історичний екскурс з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці, святкування 75-ї річниці УПА, дня Козацтва та дня Захисника Вітчизни. Завідуюча бібліотеки-філії Галина Яковина розповіла про альбом про воїнів-героїв УПА. Ведучими заходу були Тетяна Цибулько і завідуюча НД Оксана Гриньків. Вірші та привітання читали Вероніка Сенишин, Вікторія Жовнірович, Сніжанна Ільків. У виконанні ансамбль «Добровляночка» прозвучали пісні: "Завтра в далеку дорогу", "Там у долині", "Біля калини", "Розпрощався козак", "Чорні ночі в наші очі", "Шумить дуб зелений". Вірш "Утікайте, москалі" зачитала Ольга Чабанюк. Приємно вразили вірші Магдалини Яцишин, довгожительки с. Добровляни.

14 жовтня у селищі Войнилів біля пам’ятника крайовому провіднику ОУН “Захід-Карпати” Ярославу Мельнику (Роберт) відбулося віче пам’яті, приурочене 75-тій річниці створення Української Повстанської Армії “Козацька слава в серцях у нас”. Отець-декан Мирон відслужив поминальну панахиду у храмі за всіх героїв, хто поклав свою душу і тіло за Незалежність нашої Держави. Ведучі заходу Софія Федюшко та Ольга Гризак розповіли про  боротьбу українського народу проти гітлерівських окупантів та московської влади. На заході прозвучали патріотичні пісні: “Десь там далеко на Волині”, “Подай, дівчино руку, на прощання”, “ Йшли селом партизани ”, “Три браття”, “Повіяв вітер степовий”, “Полинова доля”, “Хочу жити без війни” у виконанні аматорів музичного мистецтва. До слова були запрошені дочка Ярослава Мельника – Віра, яка проживає у селищі, Дочка провідника зі сльозами на очах та одночасно з радістю говорила про свого батька-героя, висловила щиру подяку усім присутнім, хто пам’ятає і вшановує пам’ять Ярослава Мельника. Місцевий краєзнавець Петро Рудий перелічив уродженців Войнилова, які загинули у лавах УПА. Сестра Василія монастиря чину Святого Василія Великого прочитала спільну молитву за загиблими вояками та пригадала ті важкі часи боротьби. На завершення заходу виступив селищний голова Володимир Рудий.

У НД с. Павликівка відбулася тематична година «Ті, що на коліна не стали, ті, що за волю життя віддали». Про шлях українського народу та борців за волю УПА і Покровительку всього воїнства розповіли ведучі – Діана Іванців та Мирослава Куземчак. Читці декламували вірші про українських героїв. У виконанні вокалістів прозвучали патріотичні пісні: «Ой, у лісі, на полянці», «Нашим героям», «Прошу в неба й землі», «Над землею тумани», «Йшли селом партизани», «Ми за мир».

14 жовтня – день багатий на свята. У цей день ми відзначаємо Покрову Це також День створення УПА і українського козацтва та День захисника України. У в читальному залі Калуської центральної районної бібліотеки зібралися люди, щоб засвідчити свою повагу всім, хто з гідністю носить військову форму і вшанувати наших захисників.

Пресвятої Богородиці, ознакою якої є те, що вона у цей день покриває землю листям чи снігом і є заступницею від ворогів.. Про історію виникнення цих свят розповідала ведуча заходу – Любов Боян. Присутні переглянули відео-фільм, присвячений Національній гвардії України. Зазначалося також, що Україна сьогодні – незалежна держава, а Збройні сили покликані охороняти кордони України та спокій нашого народу. Як колись для козака почесним обов’язком була служба в Запорізькій Січі, так і сьогодні захищати рідну землю – почесний обов’язок наших юнаків. Нелегка служба сьогодні – в часі війни, в період АТО.

Про перебування на Сході України та безпосередню участь у АТО розповів прапорщик, начальник військового наряду 1 патрульного взводу третьої патрульної роти м. Калуша – Павло  Мелимука, який завітав разом зі своїми бійцями на свято до бібліотеки.

Усі учасники заходу пом’янули хвилиною мовчання наших земляків, хто загинув на Євромайдані та поліг на Сході України.

Студенти ВПТУ №7, бійці Національної гвардії та всі присутні в залі взяли активну участь у вікторині, присвяченій історії українського війська та переглянули презентовану книжково-ілюстративну виставку «Ми роду козацького діти, землі української цвіт». В дарунок гостям свята лунали пісні та вірші. А на завершення директор централізованої бібліотечної системи Світлана Сокульська привітала всіх захисників Україні зі святом, побажала міцного здоров’я та подарувала для бібліотеки військової частини підбірку книг.

«Пам'ять героїв священна» – під такою назвою в Народному Домі с. Боднарів спільно з бібліотекою відбувся літературно-музичний вечір. Ведучі заходу – Катерина Луцька та Вікторія Старостенко. Читали вірші Аліна Сулима, Марія Дрогомирецька, Іванна Бабій, Роман Дрогомирецький. Учасники фольклорного колективу виконали пісні: «Там десь далеко на Волині», «Чорні ночі», «Йшли селом партизани», «Пильнуй, Україно». У виконанні солістів–вокалістів прозвучали пісні: «Кленова Балада», «Маки червоні», «В чистім полі», «Нашим героям», «Вбережу», «Сторона моя», «На нашій Україні», «Вольная воля» та інші. Присутні переглянули фотоальбом «Борці за волю України с. Боднарів».

У бібліотеці с.Цвітова спільно з НД проведено історичний екскурс "За тебе, Вкраїно, за честь твою і славу".

Присутні переглянули виставку "Як ви вмирали – вам сурми не грали". На могилі Січових Стрільців відбулося віче присвячене 75-ій річниці створення Української повстанської армії та українського козацтва. Розпочали свято бібліотекар Оксана Колінко і завідувач НД Зоряна Порціна. Ведучі свята разом із присутніми перегорнути сторінки історії створення УПА та українського козацтва. Учасники гуртка художнього читання декламували вірші, виконали пісню "Ой у лузі червона калина". Всі вшанували пам'ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

У бібліотеці–філії с. Дубовиця спільно з НД проведено патріотичну годину, присвячену 75-ій річниці УПА, Дню захисника України «Пам'ять героїв священна». Захід розпочався молитвою «Отче наш». Прозвучав гімн ОУН «Зродились ми великої години». Користувачі бібліотеки: Дмитро Волоскович, Анастасія Веренька, Таня Винник декламували вірші. Учасники художньої самодіяльності виконали патріотичні пісні. Завідувачка бібліотеки Надія Малик зробила огляд  книжкової виставки та стендів під загальною назвою «Славні герої національно–визвольної боротьби».

У бібліотеці–філії с.Довпотів проведено презентацію книжкової виставки «УПА–символ нескореного духу». Презентацію виставки провів бібліотекар Ганущак Василь. Діти читали патріотичні вірші. Жіноча група хору виконала пісні: «Червона калина», «Як ви вмирали, Вам сурми не грали», Гімн України.

У бібліотеці–філії с. Сівка–Войнилівська проведено історичну годину присвячену 75–річниці УПА «За волю України». Ведуча – студентка Лідія Лис – розповіла про історичні події, пов’язані з національно-визвольною боротьбою нашого народу за незалежність. Зав. бібліотекою Марія Гринів зробила презентацію книжкової виставки «Герої лицарського чину». Юдія Малішевська читала вірші. В кінці заходу присутні вшанували хвилино мовчання всіх, хто віддав своє життя за незалежність України.

У бібліотеці-філії с. Слобідка відбувся віртуальний екскурс "Козаку найперше - воля, козаку найперше - честь". Бібліотекар Наталія Князевич розповіла про історію цих свят, ознайомила з викладкою літератури "Україна козацька". Було продемонстровано відеофільм "Дітям про козаків" та відео ролики про створення УПА.

У бібліотеці–філії с. Лука проведено патріотичний урок, присвячений 75-ій річниці створення УПА «В серцях несемо вдячності немало, всім тим, хто землю боронив», а в Народному домі проведено козацькі ігри до Дня Українського козацтва і Дня Захисника України. Тетяна Поліщук і Вікторія Кухар прочитали вірші про героїв УПА. Переможцями козацьких ігор на спритність, мужність стали Вікторія Кухар, Олег Фрик, Денис Фрик, Тетяна Поліщук, Марта Заводовська, Ольга Федоляк, Максим Блищик. Вони одержали солодкі подарунки від організаторів заходу. Присутні переглянули книжкову виставку «УПА – символ нескореного духу».

У НД с.Мислів спільно з бібліотекою відбувся тематично-пісенний вернісаж до

75-ї річниці УПА «Пісні бандерівського краю». Тематичні пісні виконали учасники аматорської творчості. Вірші читали:Олег та Володимир Андрусів, Тетяна Дзундза. В приміщенні бібліотеки організовано виставку літератури «14 жовтня – День захисника України».

У НД с.Сівка Калуська відбулась презентація альбому, присвяченого 75 –й річниці УПА «Ми йшли за бій під проводом  УПА за тебе, рідна Україно!». Бібліотекар Любов Маршалок розповіла присутнім про воїнів УПА, які боролись за незалежність України. Учасники заходу Юлія Кулик, Богдана Юрчишин, Любомир Маршалок продекламували вірші, присвячені героям УПА. Присутні переглянули виставку «Слава Героям України!»




<<< Повернутись в розділ
Календар
Жовтень 2017
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4