Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені мистецькі заходи з 15 до 21 січня 2018 року

2018.01.22

16 січня 2018 року

         У бібліотеці-філії с. Довге-Калуське була проведена літературна імпреза "Різдвяну зірку – в кожний дім". Ведучі заходу Антоніна Тимчишин і Анастасія Морис розповіли присутнім про святкування Різдва, його звичаї і традиції. Вірші про це чарівне свято декламували: Ілона Парцей, Ліза Петришин, Тетяна Чоланюк, Ірина Костів, Остап Тимінський, а наймолодша учасниця заходу Ангеліна Вінтонів звернулася з "Молитвою до маленького Ісусика" і заспівала пісеньку "Ялиночка". Усіх присутніх вітали колядками та віншуваннями.

 

17 січня 2018 року

Згідно Указу Президента України «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років» та з метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України в центральній районній бібліотеці було представлено документальну екранізацію спогадів генерал-хорунжого Всеволода Петріва«Спогади генерал-хорунжого армії УНР В. Петріва».  Дія фільму розгортається під час Перших Визвольних Змагань 1917-1921рр. Організатор  заходу – бібліограф інтернет-залу Калуської ЦРБ Ірина Савчук.

18 січня 2018 року

У НД с.Ріп’янкавідбувся захід «Від хати до хати колядка й щедрівка ідуть всіх вітат».  У заході взяли участь:Андріана Хацевич, Юрій Калінський, Тетяна Тимків, Андрій Білоус, Масюрчак Тарас, Оксана Харкова. Всі учасники вітали сільську громаду із Богоявленням Господнім та завершенням різдвяного циклу свят.

 

Давньою традицією на Водохреща 19 січня є купання жителів села Грабівка. Ще раніше в селі купались поодинці, невеликими компаніями, а вже кілька останніх чотири - п'ять років збільшується кількість бажаючих скупатись в крижаній воді Традиційно Чіпко Микола та Мартищук Юрій на річці біля себе вирубують ополонку, готують фуршетний стіл та розпалюють вогнище. Незамінним для приготування гарячого вина та гарячих страв є Гринів Володимир і всі бажаючі йому допомогти. Купаються цілими сім'ями з малими дітьми, люди середнього та старшого віку. Приєднуються до грабівчан з Калуша та Завою які є уродженцями села. На річку приходе багато глядачів. Звучать колядки, щедрівки, всі вітають один одного зі святами.

 

 

19 січня 2018 року

19 січня 2018р. в день Хрещення Господнього в бібліотеці-філії с. Кропивник  була проведена година духовності «День, коли звичайна вода стає особливою». Завідувач бібліотекою Наталія Русановська розповіла користувачам бібліотеки про традиції та обряди на Водохреща. Бібліотекар Юлія Лесів розповіла про прикмети цього дня і зачитала молитву на свято Водохреща. Діти щедрували  щедрівки «Ой чий то плужок», «Щедрик, щедрик, щедрівочка». В бібліотеці оформлена книжкова виставка «Від Різдва, свята гожого, до Водохреща Божого».

20 січня на чудове християнське свято Івана Хрестителя  драматичний колектив НД с. Кропивник, кер. Галина Олінійчук за запрошенням здійснили поїздку у Долинський район а саме в с. Якубів та с. Солуків де мали можливість продемонструвати вертепне дійство у церквах для всіх присутніх християн, які надзвичайно захопливо спостерігали за діями учасників драматичного колективу. Всі залишилися задоволеними після такого гарного дійства.

20 січня

 В НД с.Добровляни відбувся вечір колядок та щедрівок " Ой радуйся земле". Захід розпочала завідуюча НД О.Б. Гриньків, з привітання усіх присутніх з пройдешніми святами. Вона розповіла про велике значення колядок і щедрівок у сучасному житті. Закликала присутніх відроджуватм свою історію, культуру та традиції. Продовжився захід театрилізованою виставою , яку підготували учасники драматичного гуртка. На сцені було відтворено усіх деталей і звичаїв святого вечора. Також вокальний колектив НД с.Добровляни виконав такі колядки і щедрівки: "Святая Варвара", "Ой, чій то плужок", "Ой, радуйся земле","Небо і земля", "Хай Ісус мале дитя".

В бібліотеці-філії  с. Підмихайля проведено бесіду-обговорення «Традиції Водохреща». Завідувач бібліотекою Ганна Богусевич розповіла присутнім про традиції Водохреща, про святість цілющої води, про народні   прикмети. Участь у заході взяли: Ольга Гебура, Богдан Федоришин, Артур Струтинський, Олександр Базів, Віталій Підсаднюк, Христина  Лукач, Діана Берегова, Віталій  Довгий та інші. На завершення всі присутні заколядували колядки і щедрували.

21 січня 2018 року

 

21 січня на завершення Різдвяного циклу свят драматичний колектив НД с. Кропивник, кер. Галина Олінійчук  взяв участь у Обласному святі народної творчості «Розколяда», яке проводилося на Вічевому майдані Івано-Франківська. З 15-ти колективів які були кращими одні від інших, демонструючи різножанрові автентичні дійства, традиційні театралізації, сучасні інтерпретації вертепів, спів, музику, жарти, все притаманне традиціям українського святкування Різдва Христовогонаш драматичний колектив відрізнявся з поміж усіх самим сценарієм в якому передують факти з історії, як це все насправді відбувалося, подачею вертепного дійства, щоб глядачі хоч на 20 хвилин потрапили саме в той історичний час та прониклися цими подіями, підбором костюмів та створенням того чи іншого образу, для цього керівник колективу і самі учасники приклали чи немало зусиль, аджеучасники колективу вже 25 років доносять до людей звістку про народження Христа.

На завершення драматичний колектив НД с. Кропивник нагородили сувенірами та подарунками, а учасники колективу в свою чергу обіцяли на наступний рік обов’язково завітати на обласну розколяду знову.

У НД с.Яворівка відбулася історична година  до Дня Соборності України «Моя єдина Україна». Учасники гуртка художнього читання Василина Олексин, Микола Ільків, Анастасія Ясинишин, Микола Зварич продекламували вірші про Україну, Вокальний колектив  виконав тематичні пісні. Ведучі заходу Софія та Соломія Парцей.

У НД с.Перекоси відбулася літературна година до Дня Соборності України «Моя суверенна Україна». Ведучі заходу Анжела Гець та Аня Сондей. Учасники аматорської творчості прочитали  твори, присвячені цій даті та познайомилися з новими фактами цієї дати.

21 січня в НД с.Мислів спільно з бібліотекою проведено літературно-поетичну вітальню ,,В день соборності та злуки з заходу на схід всі візьмемося за руки бо один ми рід" Ведуча Оксана Вирстюк розповіла, що народ з поконвіку відзначався своєю волелюбністю, прагненням до створення незалежної держави, вінцем чого стало воз'єднання Східної і Західної України. Вірші читали Володимир та Олег Андрусіви, Ольга та Юлія Куцели, Тетяна Дзундза. Зав бібліотекою провела історичну бесіду "Україна соборна держава", зазначила, що за волю і незалежність України загинули десятки тисяч кращих українців. Релізувалися мрії багатьох поколінь нашого народу про об'єднання в єдину соборну державу. Бібліотекою оформлено викладку л-ри "Соборна Україна нині незалежна".

21 січня 2018 року

У НД с. Мостище відбулася Розколяда У виконанні ансамблю "Діти світла" прозвучали колядки, щедрівки, і віншування. А також для глядачів був показаний фільм про традиції і святкування Різдвяних свят. На святі було присутньо приблизно 20 гостей.

У НД с.Завій відбулась виставка малюнків присвячених Дню Соборності України. Діти малювали малюнки про Україну,про наш край,та згадували моменти з нашої історії. Малюнки прикрасили фойє Народного Дому.

21 січня в Народному Домі с. Лука проведено історичний екскурс «Соборна мати Україна – одна для всіх, як оберіг», захід проведено спільно із бібліотекою-філією.Завідувач Народним Домом Оксана Поліщук у своєму виступі наголосила, що День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель, що територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Поліщук Тетяна прочитала вірш «Україно, моя!». Бібліотекар бібліотеки-філії Ганна Щербицька провела огляд тематичної викладки літератури «Соборна мати, Україна – одна на всіх, як оберіг» і познайомила учасників заходу з книгами про діячів, які боролися за об’єднання всіх демократичних сил словом і багнетом, намагаючись відродити незалежну Соборну українську державу.

У бібліотеці-філії с. Ріп’янка проведено історичну присвяту «Соборність України: від їдеї до сьогодення». Завідувач бібліотеки Любов Бойчук розповіла про досягнення України та її народу, про ідейних проповідників української Соборності. Вірші про Україну читали Артемович Вікторія, Шостачко Оксана, Хацевич Андріана. Присутні переглянули літературу із книжкової виставки.

У бібліотеці-філії с. Добровляни (спільно з НД) було проведено народознавчу годину «Водохреща: історія та традиції свята». Завідуюча бібліотекою  Галина Яковина розповіла про історію та традиції Водохреща. Ведучими заходу були Софія Медзин і Вікторія Федів, а у виконанні активних користувачів бібліотеки М. Василів, Г. Павлишин, Г. Яковини прозвучали вінчівки та щедрівки: "Ой на ріці на Йордані", "Прийшли жидови до Пречистої ", "Ой чий то плужок" та інші. В бібліотеці організована ілюстрована викладка «Від Миколая до Водохреща».

У бібліотеці-філії с. Діброва проведено історичне досьє «Життя – це спалах», присвячене 40-річчю з дня героїчного вчинку Олекси Гірника, який самоспалився в м. Каневі на Тарасовій Горі на знак протесту проти русифікації українського народу. Бібліотекар Галина Непик ознайомила присутніх з  біографією Героя України (2007), громадсько-культурного діяча, патріота, члена „Пласту” і молодіжної організації ОУН – Олекси Гірника. Також ознайомила читачів бібліотеки з книгами М.Іщенка «Спалився за Україну» та В. Бабія «Вогонь безсмертя».

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2018
В П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3