Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені мистецькі  заходи з 22 по 28 січня 2018 року

2018.01.29

Інформація про проведені мистецькі  заходи з 22 по 28 січня 2018 року

 

    Щороку 22 січня весь український народ із вдячністю згадує тих героїв, які боролися за об’єднання усіх національно-демократичних сил українства, хто словом і ділом намагався відродити незалежну Соборну Українську державу. День Соборності України – це одне зі свят,  про яке повинен пам’ятати кожен  свідомий українець. 

  З нагоди відзначення цієї дати  у НД с.Голинь зібралися представники районної  та місцевої влади, жителі та молодь села на районну святкову програму «Де єдність – там сила». На заході були присутні заступник голови Калуської  райдержадміністрації – Сергій Дудинець, головний спеціаліст відділу культури Калуської райдержадміністрації – Мирослав Мельник, секретар Голиньської  сільської ради – Оксана Лилак.  У  концертній програмі було зяли участь: хоровий колектив викладачів ДШМ с.Голинь (кер.О.Кінащук), ансамбль скрипалів (кер.О.Заулична), танцювальний колектив (кер.К.Бойко), вокальне тріо викладачів  ДШМ с.Голинь, вокальний колектив «Барви осені» (кер.В.Тиж), НА фольклорний колектив «Молодичка» (кер.Л.Жекало та В.Криховецька), солісти-вокалісти Мар’яна Стус,Андрій Полич, Іванна Яцишин. Вразила неймовірно мелодійною грою на цимбалах Лілія Рибчак. Провела програму методист РБК – Леся Боринець. На завершення заходу секретар сільської ради Оксана Лилак  привітала усіх присутніх зі святом та подякувала учасникам за прекрасну святкову програму.

 У залі було розгорнуто книжково–ілюстративну виставку «Соборна і єдина, моя ти Україна!», яку оформили працівники бібліотеки –філії.

 

24 січня 2018 року

Соборність – це символ. Символ боротьби за волю, порозуміння між людьми, часточка надії і віри у майбутнє. Пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

З метою поглиблення знань про історію виникнення свята Соборності України, з метою виховування любові до Батьківщини, поваги до героїчного минулого свого народу  у бібліотеці-філії с. Бережниця спільно з НД було проведено історичний екскурс під назвою «Нам Злуку дарував Господь». Ведучі заходу художній керівник народного дому Процишин Марія та бібліотекар Суслик Мар’яна перегорнули одну з сторінок нашого минулого – боротьбу українського народу за соборність своїх земель.

Учасники заходу – Вальнюк Володимир, Процишин Віктор, Галій Анжеліка, Петрина Вікторія, Долинка Марія, Гриник Євгенія, Бойко Вікторія, Лесів Аліна, П’ятничко Юлія, Русаль Наталія прочитали дописи, що описують події 22 січня 1919 року, які назавжди залишилися в пам’яті українського народу.  У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Також усі присутні переглянули документальний відеофільм  «Становлення української державності».

На завершення заходу, тримаючи в руках блакитні та жовті літачки, на яких були написані всі області України діти зачитували їх та взявшись за руки символізували єдність України.

 

 

 

25 січня 2018 року

-Тематична година до Дня Злуки «Рука в руку нас єднає рідна Україна»відбуласьуНД с.Копанки спільно з бібліотекою. Ведучі заходу НадіяБунга та Роман Андрусів ознайомили присутніх з історичним шляхом возз’єднання ЗУНР та УНР. Ангеліна Гук та Ілона Когут читали вірші про рідну Україну. Після заходу була проведена патріотична вікторина, в якій брали участь присутні глядачі. Бібліотекарем І. Кузик була оформлена виставка літератури. За змістовний проведений захід подякувала сільський голова Н. Полянська.

 

25 січня 2018 року

Тетянин день

У бібліотеці-філії с. Кропивник  проведено день іменинника. Адже, 25 січня – День Ангела святкують Тетяни. На свято були запрошені : Тетяна Базів, Тетяна Калин, Тетяна Тягур, Тетяна Данів, Тетяна Марчук та Тетяна Квік.

 

Бібліотекар Юлія Лесів розповіла про те, що День Тетяни – це  християнське і народне свято, назване на честь святої Тетяни, християнської мучениці, а також розповіла про прикмети і заборони в цей день.

Завідувач бібліотекою Наталія Русановська привітала всіх Тетян з Днем Ангела і вручила невеличкі подарунки.

 

 

25 січня 2018 року

У четвер 25 січня у приміщенні Народного дому с. Копанки спільно з бібліотекою проведено тематичну годину присвячену Дню Соборності України «Рука в руку : нас єднає рідна земля Україна». Ведучі: Надія Бунга та Роман Андрусів ознайомили присутніх з історичним шляхом воз'єднання УНР і ЗУНР. Учасники гуртка художнього читання (Ангеліна Гук та Ілона Когут)  майстернопродекламували вірші про єдину  Соборну Україну.  Ведучі провели патріотичну вікторину, до якої долучилися всі присутні глядачі. Бібліотекарем бібліотеки-філії Іванною Кузик була оформлена патріотична виставка літератури . На заході були присутні молодь села та сільський голова Наталія Полянська.

 

 

 

25 січня 2018 року

У  бібліотеці-філії с. Боднарівз метою вивчення власної  історії проведено  презентацію книжкової виставки-історії   «У єдності сила народу!», яку провела завідуюча бібліотеки Марія Минай.Матеріали представлені на виставці акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну. Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого. Соборність для України - це об'єднання навколо єдиної держави, це свято української державності, української ідентичності.

 

25 січня 2018 року

У бібліотеці-філії с. Кропивник відбулася презентація книжкової виставки «На шляху до Соборності України».  « День Соборності - це нагадування про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель. Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки - це не тільки суспільна потреба, але й моральний обов'язок берегти світлу пам'ять незліченних жертв, протягом віків принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності», - саме про це йшлося  у виступі зав. бібліотекою Н. Русановської.Також вона ознайомила присутніх з виданнями, які представлені на книжковій виставці «На шляху до Соборності України».

 

26січня2018 року

    В бібліотеці-філії с. Тужилівбуло  проведено історичну годину до Дня  пам’яті Героїв Крут «Коли стають до зброї діти, народ цей не перемогти!»  З вступним словом виступила бібліотекар бібліотеки-філії с.Тужилів Василів І.В.,яка розповіла про відзначення 100-річчя  битви під Крутами  та ознайомила присутніх  з викладкою літератури «Квітки в полі, там, де Крути…» .  Учасники  заходу ознайомили присутніх  про 300 студентів,які віддали своє життя за Україну, за її волю, які дивлячись смерті в очі заспівали гімн «Ще не вмерла Україна». Дітям показали відеоролики   «Невідома Україна».

 

26 січня 2018 року

   У бібліотеці-філії с.Новиця був продемонстрований фільм «Трагедія Бабиного Яру», присвячений міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту. Присутні дізналися ,що офіційно визнано, що протягом Голокосту було вбито близько 6 мільйонів євреїв, з них від 2,2 до 2,5 мільйона – на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. У м. Києві в урочищі Бабин Яр за два дні фашисти знищили 35 тисяч євреїв. Майже в кожному обласному центрі України є пам’ятники жертвам Голокосту,де служать поминальні панахиди. Це страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і що отримало назву - Голокост, що призвело до умисного винищення  євреїв, а також  представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом , які панували тоді в фашистської Німеччини – не повинно повторитися. 

 

26 січня 2018 року

 У бібліотеці - філії с. Ріп’янка було проведено патріотичні читання «Вони понад усе любили Україну» . Захід проведено в рамках районної бібліотечної акції «Крути – наша слава, наша історія», присвяченої 100-й річниці з часу битви під Крутами.  Бібліотекар Любов Бойчук  розповіла , що на захист Української Народної Республіки стали київські студенти-гімназисти та юнаки військової школи. Україна пишається молодими героями. Пам'ять про них,  як і велична слава, за яку вони боролися -невмируща. Патріотичні вірші присвячені захисникам Крут читали : Чупровський Віталій, Тимків Тетяна, Леміщак Катерина, Круковська Діана, Оніщук Валерій, Шибеста Галина.

Зав бібліотекою провела огляд книг з тематичної викладки літератури  «Згадаймо юність, що горіла у Крутах». Світлу пам'ять про героїв Крут  пом’янули хвилиною мовчання.

 

 

 

27 січня 2018 року

В НД с. Завій булооформло стіннівка, присвячену Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту. Було висвітлено спогади та фотографії в’язнів найбільшого нацистського табору смерті в Освенцімі.  Працівники НД поставили собі за метувиготовлення  такої  газети, щоб майбутні покоління зберегли пам’ять про цю трагедію.

 

27 січня 2018 р.

   У бібліотеці-філії с. Томашівці-2 відбулася бесіда - реквієм «Голокост – хронологія знищення». З вступним словом виступила зав . бібліотекою  . Ведуча заходу -  Ірина Самардак . Читці (Мар’яна Грабарська,Ліза Козик ,Вероніка Сикуринець ,Артем Куземчак ,Христина і Богдан Кузь)  декламували вірші . Надія  Луців ознайомила присутніх з літературою тематичної  виставки  «Голокост – трагедія ХХ століття» . Присутні вшанували усіх жертв Голокосту хвилиною мовчання .

 

 

 

 

27 січня 2018 р.

  У бібліотеці-філії села Перекоси в рамках районної бібліотечної акції: «Крути – наша слава, наша історія», яка присвячена 100-річчю битви  під Крутами, що  відбувся під час наступу більшовицьких військ на Київ,  проведено історичний екскурс: «Жертовний хрест під Крутами стоїть».                                                                

«У  1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Тоді на захист молодої Української Республіки виступили близько  чотирьох  сотень  зовсім юних добровольців з числа студентів київських вузів та бійці вільного козацтва», - з такими словами звернулася до присутніх бібліотекар Марія Атаманчук. Юні читці  (Богдан  Якимечко, Микола Клим, Владислава Сорока, Ірина Сорока, Анастасія Михайлів, Давид, Ольга і Маргарита Пилипчуки, Олександр Вількович, Захар Коваленко, Степан Лучко ) декламували вірші про подвиг юних спартанців і виконали патріотичні пісні. У бібліотеці оформлено викладку літератури: «Бій під Крутами: відомі і невідомі сторінки», де присутні мали змогу переглянути газетні та книжкові матеріали про події Крут – велику трагедію нашого народу і його велику перемогу.

 

28 січня 2018 року

У НД с.Кропивник відбулася районна тематична програма, присвячена Міжнародному Дню пам’яті жертв Голокосту та Дню пам’яті полеглих у бою під Крутами «Це біль і пам’ять твоя, Україно!»

  Зрозуміти там усвідомити світову історію ХХ сторіччя, зупинити фашизм, що відроджується, неможливо без знання історії  Голокосту. Бабин Яр – урочище на північно-західній околиці Києва, який використовували для проведення масових розстрілів. Скільки безневинних душ летіло у ту страшну несамовиту прірву звідки не було вороття. Жорстоким і звірячим було масове вбивство євреїв у Бабиному Ярі. На світанку 29 вересня київські євреї з різних кінців міста повільно рухалися вулицями в бік єврейського цвинтарю, на Лук’янівку. Більшість з них думали, що їх чекає переїзд, але багато розуміли, що Бабин Яр - це смерть. Люди йшли, зупиняючись, і без слів обіймалися, прощалися, молилися. Місто притихло. Йдучи далі вони розуміли що це кінець – пустельна дорога, голі пагорби, балки з крутими схилами – Бабин Яр. Наближаючись до Бабиного Яру наростав гомін, змішуючись зі стонами та риданнями. Німці примушували людей роздягатися догола. Усіх без виключення – і дівчат, і жінок, і дітей, і старих; одяг їх збирали, охайно складали. Потім, приречених групами по 30-40 чоловік, кати ставили на край глибокого яру і впритул розстрілювали. Тіла падали з яру. Маленьких дітей зштовхували в яр живими. Багато, підходячи до місця страти, втрачали розум.  Велика кількість киян до останньої хвилини розправи не знали, що робили німці в Бабинім Ярі.

У пам’яті народів зберігається також і історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.
У тому страшному бою полягли київські студенти й учні, що 1918-го року  стали на захист незалежності своєї Вітчизни. Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі…

 У мистецькій програмі, яку  підготували працівники районного відділу культури,  взяли участь:НА хоровий колектив НД с.Кропивник (кер.В.Луців), фольклорний колектив НД с.Кропивник, чоловічий вокальний колектив НД с.Кропивник, Володимир Кушнір (НД с.Пійло), Іванна Німак (НД с.Перекоси), вокальний дует у складі Тетяни Семен та Кароліни Кобути (НД с.Томашівці).

З промовою виступив  Кропивницький сільський голова  Михайло Барнич.

Нам залишається пам’ятати  події  Голокосту та бою під Крутами, пам’ятати ці історії, якими б жахливими вони не були, та молитися за людські безневинні душі.

 

 

28 січня 2018 року

 У бібліотеці - філії с. Завій (спільно з НД) , відбулось історичне читання до Дня пам’яті Героїв Крут «Над Крутами круки, під круками Крути». Про трагічні сторінки історії зачитали учасники гуртка художнього читання НД с. Завій: Вероніка Мартинюк, Роксолана Паращак, Маркіян Мартинюк, Роман Перегінець. Присутні переглянули книжкову виставку на дану тематику.

 

28 січня 2018 року

   В НД с.Новицявідбулася дитяча Розколяда під назвою «Колядуймо нині десь, бо прийшов Христос з небес». Учасники аматорських гуртків виступали з колядками па посіваннями. Дитячий драматичний колектив показав вертепне дійство, учасники художньо-мистецького колективу посівали і вітали зі Старим Новим роком, а колядки виконали Анастасія Данилів, Софія Атаманчук, Христина Біланів, Марта Дуфинець та інші. Акомпонував на баяні Євген Петрів.

 

 

28 січня 2018 року

У бібліотеці-філії с. Бабин-Зарічний спільно з Народним домом відбулася історично-патріотична година «Квіти в полі, там де Крути …». Під аудіо запис  «Коли ви вмирали» ведучі Олександр Янушевський і Богдан Дарвай розповіли про січневі події 1918 року на станції Крут. Патріотичні твори читали: Іванна Масляк, Адріана Піщугіна, Христина Мельничук, Павло Дарвай. Бібліотекар Галина Петрина ознайомила присутніх з літературою книжкової виставки даної тематики.

 

28 січня 2018 року

З нагоди відзначення 100-річчя битви під Крутами у бібліотеці-філії с. Старий Угринів відбулися патріотичні читання «Вони понад усе любили Україну». Про героїзм юних сміливців, які загинули у нерівному бою проти ворога, розповіла завідувач бібліотекою Галина Воробець. Вірші, присвячені героям Крут, читали: Юлія Ільків, Анна Перегіняк, Ольга Ляхович, Павло Перегіняк та інші. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих героїв.

 

28 січня 2018 року

    У бібліотеці-філії с. Середній Угринів було проведено патріотичні читання до сторіччя Героїв Крут  «Вони понад усе любили Україну» . Впродовж заходу читці та ведучі ( Богдана Цвіль, Надія Гусєва та Ольга Давидюк) розповідали про подвиг відважних студентів, патріотів України, якісвоїм прагненням до волі та самовідданістю змогли зупинити загони М. Муравйова. Вкінці читань бібліотекар Наталія Тимків згадала  Героїв, що полягли за суверенітет України. Всі присутні та учасники вшанували хвилиною мовчання героїв, які загинули за волю України.

 

28 січня 2018 року

 У  бібліотеці-філії села Мостище відбулася година історії до 100 –річчя пам'яті битви під Крутами «Крути – наша слава, наша історія» . Бібліотекар Христина Пукіш розповіла про цю героїчну і водночас трагічну подію, яка знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов'язку - боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства .  Пам'ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися - невмируща. Присутні переглянули  книги з книжкової викладки літератури «Україна пишається героями Крут».

 

28 січня 2018 року

У бібліотеці - філії с.Бабин Середній відбулося експрес- оголошення на тему «Голокост. Біль втрачених поколінь».Бібліотекар Любов Шушайло коротко розповіла про Голокост . Голокост із давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв, яке здійснювала нацистська Німеччина та колабораціоністи протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, а й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.Присутні вшанували усіх жертв

Голокосту хвилиною мовчання .

 

 

 

 

28 січня 2018 року

 У бібліотеці-філії с. Довге-Калуське була проведена година пам’яті «Нема любові понад ту, що окропила кров’ю Крути», присвячена 100-річчю битві під Крутами. Ведучі заходу Ірина Костів та Ілона Парцей ознайомили присутніх з тими трагічними подіями, коли 300 київських студентів стали в нерівний бій з чотирьохтисячною більшовицькою армією, обороняючи підступи до столиці України. Юні читачі бібліотеки (Христина Бабій, Тетяна Чоланюк, Анастасія Морис, Остап Тимінсьий, Єлизавета Петришин, Антоніна Тимчишин, Ангеліна Вінтонів, Антоніна Скородинська )продекламували вірші про Крути. У виконанні ведучих та інших учасників заходу прозвучали пісні про героїв, які загинули в боротьбі за Україну. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ ять про них. Бібліотекар Оксана Вінтонів презентувала викладку літератури «Про Крути не забути».

 

28 січня 2018 року
В  приміщенні бібліотеки-філії с. Томашівці №1 спільно з бібліотекою с. Томашівці №2 (за участю аматорів Народного дому) відбувся урок історії: «Вони понад усе любили Україну», присвячений 99-й  річниці Соборності України, 100- річчю битви під Крутами та 100-річчю утворення УНР.

Із вступним словом виступила завідувачка бібліотеки Ольга Сулима, яка розповіла, що 22 січня 1919 року Директорія УНР проголосила Злуку всіх українських земель в єдину українську державу. Саме цей день з’єднання ЗУНР та УНР прийнято відзначати як свято - День Соборності України.

Ведучі:Соломія Плугатор та Софія Родзень розповіли присутнім про з’єднання ЗУНР та УНР в єдину Соборну Україну та про битву під Крутами, яка відбулась 100 років тому, про героїв Крут, які загинули за нашу незалежність. Від усього серця зі щирістю декламували патріотичні вірші користувачі бібліотек : Мар’яна Грабарська, Артем Куземчак, Христина і Богдан Кузь, Вероніка  Сикуринець,Наталія Грабарська, Романа Король, Ілона Кухар, Тетяна Корж, Вікторія і Віталій Родзень, Ілона Знак. Присутні мали можливість послухати пісні про Україну у виконанні Софії Родзень, Андріани Дроган, Ілони Знак.

Танець «Україна- це ти» виконали: Софія і Вікторія Родзень, Аліна Куземчак, Ірина Самардак, Андріана Дроган. Всі присутні та учасники вшанували хвилиною мовчання героїв, які загинули за волю України. Зав. бібліотекою с. Томашівці №2 Надія  Луців провела  презентацію  книжкової  виставки  літератури «Соборна, єдина, моя Україна»

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Січень 2018
В П В С Ч П С
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3