Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені  закладами культури мистецькі заходи з 02 по 08 квітня 2018 року

2018.04.11

У НД с.Підмихайля (спільно з бібліотекою) до Великодніх свят проведено майстер-клас  з написання Великодніх писанок «Котилася писанка». Соломія  Тимків розповіла історію виникнення та значення сили освяченої писанки. Майстер –клас провела вчитель образотворчого мистецтва Марія Микитин.На завершення заходу діти обмінялися писанками.

                                                                   

04 квітня  2018

         Великдень – Велике  християнське  свято, з яким пов’язані певні звичаї, що  передаються  з  покоління  в  покоління  і, як правило, їх людство дотримується  століттями.  Готуючись до відзначення Великодніх свят, у Народному домі с. Голинь проведено майстер-клас по розпису писанок, крашанок, драпанок - «Країна барв», який для всіх бажаючих провів Микола Івахнюк - директор Народного дому. Він розповів про види розпису Великодньої  писанки, значення символів на писанці та технологію розпису.   Віра Тиж заглибилася в історію розпису  писанки та її символічне значення в народі. В бібліотеці-філії  с. Голинь організовано розгорнуту виставку-інсталяцію «Христос Воскрес! Усе радіє!» та для усіх присутніх проведено етно-бесіду «Паска Христова – дар нового життя». Під час якої завідуюча філії Любов Жекало та бібліотекар Віра Завадецька розповідли про виникнення такого величного та світлого свята - Великодня, про народні звичаї та традиції, які супроводжують ці святкові дні, як святкують у рідному селі тощо. На завершення користувачі бібліотеки переглянули  відео-презентацію музею писанкарства в Івано–Франківську.

 

З метою відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів в бібліотеці-філіїс.Бережниця було проведено екологічну мозаїку «Вода – дорогоцінний дар природи».
Завідуюча бібліотеки Мар’яна Суслик познайомила слухачів з історією цього дня, привернула увагу до проблем нестачі питної води, значення води в житті людини, про глибоке шанування води українцями. Під час проведення вікторини «Є вода - є життя» користувачі бібліотеки цитували цікаві факти про воду.  Для кращого засвоєння почутої інформації присутні переглянули відеофільм «Корисні підказки. Вода».

 

У Міжнародний день сміху бібліотека-філія с. Діброва провела гумористичний калейдоскоп «Світ вцілів, бо сміятися вмів». День 1-го квітня, хоч і не є вихідним, але улюблений всіма. Це добра нагода дарувати один одному щирі і добрі усмішки. Адже жарти, курйози, дружні витівки додають не тільки настрою але й здоров’я, -  наголошувала бібліотекар Галина Непик. Про походження свята та його святкування різними народами, про талановитих майстрів українського гумору довідалися присутні від ведучого заходу – Назарія Гресько, а анекдоти та усмішки від активних читачів бібліотеки додали дружньої та веселої атмосфери.

 

Бібліотекою-філією с. Ріп’янка (зав. Л.В.Бойчук) спільно з Народним домом 4 квітня у пункті видачі книг с. Яворівка проведено годину духовності «В кожне серце із небес лине наш Христос Воскрес». Усі християни відзначають своє найголовніше свято – Світле Христове Воскресіння. Тому важливо пригадати значення Великодня, його історію, звичаї українського народу, які свято шанують. Це одне із найбільш радісних і піднесених свят. Але радісному святу Пасхи передують тяжкі, сумні дні. Великий піст, який продовжується сім тижнів, встановлений на честь страждань Ісуса Христа. Люди шляхом покаянь, осмислення свого життя готуються до участі в радісному і урочистому святі. Останній тиждень перед Паскою називається страсний. Страсний тиждень названий так у пам'ять про останні дні земного життя, страждання і хресну смерть Ісуса Христа. Про кожний день, зокрема, цього тижня розповіли Софія та Соломія Парцей, Юлія та Софія Вальнюк, Анастасія Бойко. Вірші про величне свято читали Василина Чіпко, Ірина Савчук і Вероніка Данів. У книгозбірні оформлено виставку Великодньої атрибутики та викладку літератури під назвою «Припадімо до джерел Господніх».

 

4 квітня  2018 року

   У бібліотеці-філії села Перекоси проведено народознавчу мозаїку «Величний день Христос Воскрес». Про найбільше християнське свято - Христове Воскресіння, про народні звичаї святкування Великодня у нашому краю розповіла сільський бібліотекар Марія Атаманчук. Користувачі бібліотеки декламували вірші та легенди про рушники, писанки, розповідали, як святкують Великдень у їхніх сім’ях. Бібліотекар провела огляд книг з виставки: «Писанка - символ  Воскресіння».

 

  На території церкви Святого Архистратига Михаїла в с.Сівка Калуська  відбулась привітальна програма «Христос Воскрес!». Програма розпочалась з Божого благословення отця Богдана Раковецького. Ведучою виступила  Ірина Гнатишин. Великодні вітання прозвучали у виконанні Вероніки Хомин, Надії Кохан, Софії Сондей, Вікторії Гладенької, Марії Мельник, Надії Ьеренди, Вікторії Сивої, Софії Федорів, Діани Кухар, Ярини Павлів, Уляни Тимків. «Веснянку» та пісню «Божий світ» виконала Тетяна Мельник. Великодні гаївки водили учасники хореографічного гуртка , кер.Марія Білоус.На завершення програми отець Богдан подякував учасникам дійства та всім присутнім.

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Квітень 2018
В П В С Ч П С
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5