Калуська районна
державна адміністрація

Заходи і події


Інформація про проведені мистецькі заходи з 13 по 20 травня 2018 року

2018.05.22

13 травня 2018 року

У НД с. Новиця відбулося свято Матері «Я вдячний Богові за Маму».  У програмі  брали участь учасники художньо-мистецького гуртка з композиціями «До тебе, Україно!» та «Матусю рідненька».  ЗА танцювальний колектив «Сюрприз» виконав хореографічні номери «Вальс квітів», «Сучасний мікс», «Побажання», «Три музики», «Василина» та інші. Своє пісенне мистецтво дарували: Христина біланів, Христина Карпенко, Софія Атаманчук та Аня Михайлюк. Потішили своїми виступами  і Ігор Стефурак (гра на трубі), інструментальний ансамбль та ансамбль баяністів під орудою Ольги Штогрин. Учасники команди КВК «На шпильках» (Новицького НВК), які брали участь у «Лізі сміху», продемонстрували свою «Візитку» та «Домашнє завдання». Провели свято Вікторія Петрів та Ольга Закревська. Працівники бібліотеки організували книжкову виставку «Уклін тобі, Мамо!»

 

15 травня        

2018 рік оголошено роком німецької мови в Україні та української в Німеччині, який через 25 років після налагодження дипломатичних відносин має на меті поглибити взаємну довіру і дружбу між Німеччиною та Україною, зміцнити й розбудувати співпрацю між установами освіти та культури обох країн та започаткувати нові довгострокові партнерські стосунки і проекти. З цієї нагоди в Калуській центральній районній бібліотеці відбувся відеокруіз «Подорожуємо Німеччиною». Присутні студенти політехнічного коледжу здійснили віртуальну подорож визначними місціми та пам’ятками Німеччини. Гідом була бібліограф інтернет-залу Ірина Савчук, яка коротко зупинилася на  історії країни, розповіла про інфраструктуру та на способі життя та мисленні.

 

«Розквітла на рушнику долі ювілейна дата» - під такою назвою бібліотека-філія с. Діброва вшанувала 90-ліття з дня народження Куйбіди Ольги Микотівни. Це щира, добродушна людина, яка пережила холод, голод і жахіття війни, тяжко працювала в колгоспі. Але Бог дав сили пережити втрату своєї маленької донечки, серйозні травми після наїзду коней з навантаженим возом і величезну втрату, коли за нез’ясованих обстаин 33 роки назад загинув її чоловік. Ольгу Микитівну поважають сусіди і односельчани, люблять онуки, піклуються діти, які часто її відвідують. А вона усіх чекає і безмежно тішиться, коли хтось зайде до її хати. Галина Непик  разом з читачами сільської бібліотеки привітали ювілярку з цією поважною датою, побажали їй щастя, здоров’я, добра, а у Бога в молитві благали, щоб зберіг її ще многая літа.

 

16 травня

У приміщенні Народного дому с. Бережниця відбувся захід "Краса імені твого" де учасники любительського об'єднання "Мудрик" мали можливість розповісти цікаві факти про себе,  читати вірші про свої імена. Під час заходу були проведені ігри. А, також, всі присутні з цікавістю переглянули виставку-вернісаж «Вишиванка - вартістю в життя», яку була презентовано Мар’яною Суслик у бібліотеці-філії. На виставці представлено вишиті рушники, святкові серветки, ікони та картини, сорочки та костюми виконані майстринями села в різній техніці. На завершення велику подяку висловили організатори  всім учасникам та батькам маленьких читачів за долучення до заходу.

 

17 травня 2018 року

         УНД с. Завій відбулось свято вишиванки,адже вишиванка-це оберіг роду. Отож учасники художньої самодіяльності фантазували та імпровізували,створювали казку про вишиванку. Художній керівник Лілія Мина розпочала словами «…взяла мати в руки голку і нитку і почала вишивати…», а дальше продовжували діти. Було весело і цікаво. Завершилось свято солодким столом.

 

17 травня

У бібліотеці-філії с. Кропивник було організовано День української вишиванки. Українська вишивка – це «молитва без слів», а сама вишиванка – це оберіг людини. У прекрасний світ народної вишиванки, щоб дізнатися більше про наші традиції, обряди, культуру та історію запросила завідуюча бібліотекою Наталія Русановська. Усі присутні переглянули велику експозицію вишиванок, представлену майстринями села.

 

 

З нагоди Всеукраїнського Дня вишиванки бібліотекою-філією с. Голинь було організовано  виставку-вернісаж «Вишиванка, моя вишиванка». Користувачі бібліотеки мали змогу познайомитися з літературою про вишивання, вибрати схему з журналу для вишивки, сфотографуватися на пам'ять поряд з унікальними роботами  односельчан. Вишиванка – це генетичний код українця. Вдягаймо вишиванку! Вишиванка – символ здоров’я, краси, щасливої долі й родової пам’яті.

 

17 травня в бібліотеці-філії с. Томашівці №2, було проведено літературну композицію «Бережіть собори душ своїх» (до 100-річчя з дня народження О.Гончара). Завідуюча бібліотекою Надія Луців познайомила присутніх з життєвим і творчим шляхом видатного українського письменника Олеся Гончара.Читці Вікторія Гришик, Ліза Козик, Віталій і Олександр Куземчак, Христина і Богдан Кузь, Світлана Таній, Іванна Чоловська та Наталія Грабарська читали вірші поета, та уривки з його творів.В бібліотеці оформлено книжкову виставку, та проведено бібліографічний огляд літератури.

 

18 травня

18 травня в бібліотеці-філії с. Новиця було проведено день журналу "Квіти України". Це періодичне видання - найкращий кольоровий двомісячник України. На сторінках цього журналу можна знайти поради про догляд за найрізноманітнішими квітами, агротехніку вирощування у відкритому грунті та закритому, новинки вітчизняної та зарубіжної селекції, поради ландшафтних архітекторів. Так у журналі №1 за цей рік можна знайти поради, як створити альпійську гірку "Скалка". Цікавий матеріал про "Омелу білу"та її цілющі властивості. В журналі №2 - вишукані весняні квіти маргаритки, печіночниці.Цікава стаття є про  оформлення живої огорожі з хвойних дерев, про фундук - символ здоров’я і достатку. Про ці всі цікавинки і ще багато іншого розповідала бібліотекар - Ольга Рурак.

 

Убібліотеці – філії с. Ріп’янка проведено літературний портрет «Найпопулярніша постать на галицькому грунті» про нашого краянина Тараса Богдановича Просаська.  Зі вступним словом виступила завідуюча бібліотекою Любов Бойчук, яка познайомила усіх із біографією видатного прозаїка. Т. Прохасько, який навчався на абсолютно не мистецькому біологічному факультеті, змінив безліч професій. Та все ж таки творча муза взяла верх над усіма його уподобаннями,за яку одержав неодну нагороду. При обговоренні творчого доробку автора взяли активну участь Бугрій Василь, Вальнюк Софія, Парцей Соломія, Парцей Софія, Олексин Василина, Бойко Анастасія, Бойчук Ангеліна та інші.

 

19 травня

У бібліотеці-філії с. Перекоси проведено історичний екскурс6 «Україна славить своїх Героїв», присвячений Дню Героїв та Дню пам’яті жертв політичних репресій.Сільський бібліотекар Марія Атаманчук наголосила, що у травні ми традиційно вшановуємо всіх борців за волю України, які присвятили своє життя служінню українській нації та боронили державу до останнього подиху –лицарів Київської Русі, козаків, опришків, Січових Стрільців, вояків ОУН-УПА і віднедавна Героїв сьогодення, які загинули, відстоюючи незалежність та цілісність нашої  держави. Користувачі бібліотеки Богдан Якимечко, Олександр Вількович, Марія Микитин, Маргарита, Ольга, Давид і Богдан Пилипчуки декламували патріотичні вірші, присвячені славним синам, які віддали молодість і життя.   Бібліотекар провела огляд літератури книжкової виставки «Трагічні роки в історії України».

 

20 травня

У бібліотеці-філії с. Томашівці відбулася історична панорама «День Героїв – свято величі духу, борців за Україну». Завідувач бібліотекою Ольга Сулима розповіла присутнім про історію виникнення свята, яке відзначається ще з 1941 року. В цей день український народ згадує Героїв України всіх часів. День Героїв – це свято величі духу українських вояків, борців за волю України і є символом незборимості української нації. Читці Романа Король, Соломія Кусень, Софія, Сніжана, Вікторія, Ольга Родзень та Андріана Дроган читали вірші, присвячені героям УПА, героям Крут та Небесній Сотні. У бібліотеці присутні переглянули книжково-ілюстративну виставку «Вірні сини України», де представлені матеріали про історичні подій та їх героїв, які віддали своє життя за незалежність України. На закінчення заходу всі присутні вшанували загиблих героїв хвилиною мовчання.

 

В суботу 19 травня в біблотеці-філії с.Томашівці №2 було проведено пізнавально-ігрову мозаїку «Здоров’я не купиш - його розум дарує».Із вступним словом виступила завідуюча бібліотекою Надія Луців, яка  розповіла що,  як і у всі часи, так і в час технічного прогресу, найголовнішим скарбом є – здоров’я. Здоров’я людини – це головна цінність життя, воно безцінне. І тому не даремно говорять, що берегти здоров’я потрібно змолоду. У пізнавально-ігровій мозаїці взяли участь користувачі бібліотеки Христина і Богдан Кузь, Іванна Чоловська, Світлана Таній, Наталія Грабарська, Олександр і Віталій Куземчак, Вікторія Гришик, які поділилися на дві команди, відповіли на запитання про здоровий спосіб життя, шкідливі звички. Учасники взяли участь у конкурсах: «Ходьба спортсмена», «Знавці», «Вітамінна бомба», «Мудрість віків» та інші. Перемогу одержала команда №1 - «Здорові живчики», яку очолював Віталій Куземчак, команда №2 - назву «Пізнайки» отримала оплески від присутніх за активність. У бібліотеці презентовано книжкову виставку «Здоров’я в наших руках», а також до уваги учасників мозаїки було представлено виставку малюнків  «Здоров’я в наших руках».

 

         «Слава Героям! Слава Україні!» - під такою назвою у бібліотеці-філії с. Боднарів проведено історичну годину, присвячену Дню героїв. Бібліотекар зупинилася на короткому висвітленні нашої історії, згадала славнгих героїв від найдавніших часів до сьогодення, що віддали своє життя за Україну. Користувачі бібліотеки Аліна Сулима, Іванна Бабій, Любов Дрогомирецька читали вірші, а патріотичні пісні звучали у виконанні Марії Старчевської, Марії Гулимчук, Марії, Руслани та Валентини Дрогомирецьких. Хвилиною мовчання вшанували память героїв. Усі присутні переглянули виставку літератури «Хто вмирає в боротьбі – в серцях живе навіки»

 

20 травня в Україні відзначають День Європи. В бібліотеці–філії с. Кропивник  була проведена година - дискусій «Чи є місце молоді України в Європейському просторі?». Організатори  прагнули познайомити молодь із шляхами професійного зростання та кар’єрними можливостями у європейському вимірі.Завідуюча бібліотекою Наталія Русановська зазначила, що, як відомо, основною рушійною силою будь-яких соціальних змін, перетворень чи звершень завжди були активні молоді люди. Вчорашні школярі, студенти, випускники навчальних закладів і на сьогоднішній день складають потужний потенціал, який може стати корисний у нашій спільній справі розбудови нової, заможної та демократичної України.Презентацію книжкової виставки «Європа – наш спільний дім» провела бібліотекар Юлія Лесів.

 

 

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Травень 2018
В П В С Ч П С
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2