Калуська районна
державна адміністрація


Вітряна віспа, профілактика

2017.11.20

З настанням осінньо-зимового періоду почастішали випадки захворюваності вітряною віспою. За результатами моніторингу захворюваність вітряною віспою за 10 місяців 2017року склала 147,4 випадки на 100 тис. населення проти 237,9- за 10 місяців 2016р. Сезонно поодинокі  випадки захворюваності  реєструються у всіх навчальних та дошкільних  закладах міста та району.

Інфекційна хвороба дитячого віку, яка найчастіше зустрічається,  це вона - вітряна віспа або, як її називають в народі, вітрянка. Перехворіти вітрянкою людина може лише раз в житті, після чого в організмі виробляється довічний стійкий імунітет до збудника вітряної віспи. У дітей дане захворювання протікає набагато легше, чим у дорослих.

Збудник цього захворювання – вірус, який передається повітряно-краплинним шляхом, тобто через верхні дихальні шляхи і слизові оболонки, в тому числі, і через слизову очей. Саме через цю здатність легкого розповсюдження вірусу захворювання і отримало свою назву вітряної віспи або вітрянки. Найчастіше хворіють діти молодшого віку, які відвідують дитячі садки або школи. Це вкрайзаразливе контактнезахворюванням, тому хвора дитинамає бути негайноізольованавідіншихдітей.

Хворий на вітрянкустаєзаразним за день  до появивисипань на шкірі тазалишаєтьсязаразнимвпродовж перших 5-7 днівпіслявисипки. Інкубаційнийперіодвітряної віспи переважно 21 день.

Симптоми вітрянки дуже легко розпізнати:  на шкірі обличчя, волосяної частини голови, тулубі, слизових оболонках дитини з’являються пухирці, які через один-два дні вкриваються кірочками, також характерне підвищення температури тіла, біль голови, млявість, відсутність апетиту.

Вітрянка протікає хвилеподібно. Одні пухирці проходять- з’являються нові. Висипсупроводжуєтьсясильнимсвербінням. При кожному новому висипаннівідзначаєтьсяпідйомтемпературитіла, порушуєтьсясамопочуттядитини. Розчісуваннявисипань і здираннякорочокможепризвести до потраплянняінфекції в ранки і їхнагноєнням, щозгодомпризводить до утвореннярубців.

        Елементи висипу на шкірі необхідно обробити зеленкою. У період хвороби створити дитині максимально комфортніумови: не одягати щільний і тіснийодяг, ретельно мити руки.

Захворілоговітрянкоюізолюютьвдомавпродовж9-тиднів з початку хвороби. В дошкільній групі чи класі, де виявлено захворюваннявітряною віспою, встановлюють певні обмежувальні, профілактичні, протиепідемічні заходи на період 21 дня. А саме, в приміщенні групової чи класу проводять:

- часті вологі прибирання та провітрювання, при можливості застосовують бактерицидний випромінювач;

- за контактними дітьми встановлюють щоденне медичне спостереження з вимірюванням температури тіла, оглядом шкіри та слизових на наявність специфічного висипання. У випадку виявлення певних симптомів, хвору дитину ізолюють від колективу для дообстеження та лікування, а в колективі продовжують медичне спостереження.

        Щеплення проти вітряної віспи в  Україні є рекомендованими але не обов’язковими.

 

 

Начальник філії  Богдан Пеленичка

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Листопад 2017
В П В С Ч П С
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2