Калуська районна
державна адміністрація


Обережно! Ботулізм!

2018.06.05

На превеликий жаль, з настанням літа, у розпал рибного сезону в Україні продовжують реєструвати випадки ботулізму, подекуди з летальним наслідком.

Ботулізм – гостреінфекційнезахворювання, обумовленеотруєннямботулотоксином.Внаслідоквживаннярізнихпродуктівхарчування, щомістятьтоксиниботулізму,виникаєотруєння організму людини, яке викликаєважкіураженнявегетативної та центральноїнервових систем. Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря.Місцем, в якому постійно мешкають спори ботулізму, є ґрунт. Саме з нього вони можуть потрапити у воду, харчові продукти, овочі, фрукти, і зрештою в кишечник тварин або людини.

Ботулотоксиниможутьзберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах – на протязібагатьохроків. Вони не знищуються ферментами травного тракту, стійкі в кислому середовищі, легко витримуютьдужевисокуконцентраціюкухонноїсолі. А ось при кип’ятінніпротягомп’ятнадцятихвилинтоксинидоситьшвидкорозкладаються і втрачають токсичні властивості. Присутність у харчових продуктах ботулотоксинуніяк не впливає на їхсмаковіякості.

Найчастіше ботулізм розвивається після вживання в їжу різних консервованих продуктів (рибних, грибних, м’ясних, овочевих, фруктових), солоної, копченої і в`яленої риби (та інших копченостей), ковбаси та шинки. Найбільш небезпечними вважаютьсяпродукти, приготовлені в домашніхумовах з порушенням основних правил консервації, а такожті, які з якихось причин булизабрудненіґрунтом.

Інкубаційний період ботулізму може коливатися від декількох годин до двох – п’яти діб (при тяжкому перебігу зазвичай не більше 24 годин). Чим коротший інкубаційний період, тим важчим буде перебіг захворювання.

Як правило, ботулізмпочинаєтьсяраптово. З’являєтьсявираженазагальнаслабкість, запаморочення, головнийбіль, значнопогіршуєтьсязагальнесамопочуття, температура тіла в межах нормиаботрохипідвищена. В животіпочинаютьсярізкіпереймоподібніболі, діарея, нудота, блювання. Далі, післядосить короткого проміжку часу, з’являютьсярозладизору: хворі не можутьчитати, можеспостерігатисядвоїнняпредметів. Внаслідокнеповногопаралічу (парезу) м’язівобличчя, зморшки і носогубні складки згладжуються, спостерігаєтьсяопущенняповік, з’являєтьсяохриплість голосу і порушуєтьсяковтання.

Всіх без винятку хворих, при найменших підозрах на ботулізм, необхідно негайно госпіталізувати в інфекційний стаціонар для проведення невідкладної специфічної терапії,першочерговими завданнями якої є забезпечення функцій серцево–судинної і дихальної систем організму, а також нейтралізація, зв’язування і подальше виведення токсинів з організму. Уразіприєднанняпаралічівабопарезівм’язівгортані і глотки, значнопосилюєтьсядихальнанедостатність при ботулізмі. Хворим показано обов’язковевведенняпротиботулінічноїсироватки з подальшиммедичнимнаглядомпротягом не менше десяти діб.

Ще на догоспітальному етапі слід провести невідкладні заходи: промивання шлунка, зробити очисну клізму, призначити часте рясне пиття з введенням діуретиків.

Для того щоб попередити ботулізм, слід пам`ятати, що перед вживанням консервовані продуктинеобхідно ретельно перевірити, обов’язково вилучити «бомбажні» (надуті) банки, прогріти при 100*С на протязі 30 хв.Також слід пам`ятати, що не можнакупувати на ринку і споживатидомашніконсерви, гриби, солену, копчену і в'яленурибу, приготовленуприватними особами в домашніхумовах, оскільки вони зазвичай не дотримують правил консервації. В'ялення і копчення в домашніхумовах не знищує спори збудниківботулізму, а тільки сприяєїхпроростанню і утвореннюботулінічного токсину.

Оскільки у розпалі літо, то слід також пам`ятати:

-          в дорогу та на відпочинокнеобхіднобратипродуктитількидовгостроковогозберігання;

продукти, щошвидкопсуються, зберігатитількивхолодильнику та обов’язководотримуватисьтермінівїхреалізації;

-          ретельнопроварювати, тушкувати і просмажуватихарчовіпродуктибезпосередньо перед вживанням. Залишкиїжі на наступний день перед вживаннямобов’язковопрокип’ятитичипротушкувати;

-          сирі і вареніпродукти при приготуванніїжірозроблятиокремимінвентарем (ножі, дошки);

-          захищатихарчовіпродуктивідвипадковихзабруднень, зберігатиїх у закритомупосуді;

-          не купуватипродуктихарчування на стихійних ринках.

 

Краще хворобу попередити, аніж лікувати!

 

 

 

Державний інспектор Калуського

районного управління Головного

Управління Держпродспоживслужби

в Івано-Франківській області                                                                     Людмила Бичковська




<<< Повернутись в розділ
Календар
Червень 2018
В П В С Ч П С
27 28 29 30 311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30