Калуська районна
державна адміністрація


Торгівля людьми

2016.11.01

Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За оцінками експертів щорічно 1-2 млн. людей стають «живим товаром». Наприкінці ХХ сторіччя з його проявами зіткнулась і Україна. Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу.

Тож, торгівля людьми – це продаж людей і їх використання злочинними елементами з метою експлуатації та одержання прибутку. Це може означати примушення або втягування через обман до жебракування, трудова експлуатація, примусове втягнення в злочинну діяльність, у сексуальну експлуатацію: примушення до проституції, використання в порнобізнесі.

Характерними ознаками торгівлі людьми є: обмежена свобода пересування; відсутність вибору та можливість припинити роботу; вилучення паспорту та інших документів; погрози силою або її застосування; боргова кабала, невиплата обіцяної винагороди за роботу повністю або частково; залякування депортацією, погрози повідомити правоохоронним органам про нелегальний статус перебування в країні.


Як вербують торговці людьми?

Вербувальники зазвичай використовують особисті зв’язки або фальшиві рекламні оголошення у місцевій пресі, нелегальні кадрові агентства та веб-сайти з працевлаштування. Посередником у вербуванні можуть стати і ті, кому Ви довіряєте – знайомі, приятелі, сусіди, а іноді навіть друзі або родичі.

Найчастіше обіцяють: легальне працевлаштування, укладання трудового контракту; оформлення візит, проїзних документів; неважку високооплачувану роботу без вимог знань іноземної мови ( наприклад роботу офіціанткою, домогосподаркою, прибиральницею для жінок; роботу на будівництві або у сільському господарстві для чоловіків). оформлення візит, проїзних документів.

Що ж може трапитися насправді: нелегальне працевлаштування; обмеження свободи пересування та контактів із зовнішнім світом, з близькими та друзями; позбавлення паспорту, інших документів; фізичне та психологічне насильство або погрози його застосування; нав’язування боргу, який потрібно «відробити»; погрози покарання за порушення міграційного законодавства країни в разі звернення до поліції або міграційної служби; шантаж та маніпулювання ( наприклад погрози насильства над членами сім’ї).

Таким чином бачимо, що проблема торгівлі людьми є досить суттєвою і потребує негайного вирішення. 

Спеціалістами і фахівцями із соціальної роботи Калуського РЦСССДМ надаються інформаційні послуги щодо пояснення про вербування – перевезення та передачу у експлуатацію людей, роздаються буклети на дану тематики.

Тож, якщо ви володієте інформацією про вищенаведені випадки, то звертайтеся до Калуського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  за адресою: м. Калуш, вул. Чорновола, 12, тел.: 5-21-01;

БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» : м. Івано-Франківськ, вул. Крихівецька,102, тел.: (0342)77-99-89;

Національна «гаряча» лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0800-500-551;

«гаряча» лінія МЗС України на випадок надзвичайних ситуацій за участю громадян України, які перебувають за кордоном
(044-238-16-57);
Департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею, МВС України (044)254-76-04 (пн.-пт. з 9.00 до 18.00);

«гаряча» лінія Українського бюро Інтерполу
(044) 254-98-36 (цілодобово).

 




<<< Повернутись в розділ
Календар
Листопад 2016
В П В С Ч П С
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3